Messe for det grå guld

Læselyst: BogForum er en stor, folkelig markedsplads

Der var stuvende fuldt, da forfatter Kim Leine (tv.) fortalte om sin bog 'Tunu' til journalist Klaus Rothstein. (Foto: Henning Hjorth)
Der var stuvende fuldt, da forfatter Kim Leine (tv.) fortalte om sin bog 'Tunu' til journalist Klaus Rothstein. (Foto: Henning Hjorth)

– Hvis jeg kom fra Napoli, havde jeg jublet med armene i vejret. Men nu kommer jeg fra Østerbro, og det er sådan her, danske mænd reagerer, når de bliver begejstrede, siger en tydelig rørt Martin Kongstad og bæver manisk med underlæben.

Det var en både bevæget og begejstret Kongstad, der i går modtog Danske Banks debutantpris ved den officielle åbning af årets BogForum på Frederiksberg. Manden modtog med motivering fra kulturchef Mona Madsen prisen for bogen ’Han danser på sin søns grav’, som Ekstra Bladet for nylig beskrev som ’en selvmorderisk klyngebombe’, der blev takseret til fire ud af seks stjerner.

Bøger frem for tv
Ud over æren og en check på 50.000 kroner fulgte en skulptur af kunstneren Per Gerhard Jørgensen, som netop forestillede en bombe.

Forud for prisuddelingen bød den svenske forfatter og dramatiker Per Olov Enquist velkommen med en opfordring til alle om at tilslutte sig hans ’kamp mod billeder’ i almindelighed og levende billeder i særdeleshed.

Den anerkendte og aldrende Enquist havde tydeligvis taget turen over sundet for at slå et slag for bogen som efterhånden overset medie i en hvirvlende verden, hvor især børn har konstant adgang til Wikipedia, computerspil og fladskærmsfjernsyn.

Fra tilhørerrækkerne blev der klukleet indforstået til svenskerens salgstale for bøgerne, men flertallet blandt publikum så da også primært ud til at være bedsteforældre til de børn, Enquist revsede fra scenen.

Det samme gjaldt den store folkemængde, som utålmodigt ventede ved hovedindgangen for at blive lukket ind i de hellige haller til den 18. udgave af BogForum.

Gedemarked
Det er det grå guld, der dominerer messen, som for længst har udviklet sig til en folkelig markedsplads med alt for dyr automatkaffe, flade fadbamser, skingre slagtilbud og jovial hyggesnak fra forlagsscenerne.

Eller som projektleder for messen Stinne Hjortlund Kristoffersen udtrykker det:

– BogForum har sit eget udtryk. Her møder læserne forfatterne, siger hun og forklarer, at BogForums fornemste formål er at give publikum læselyst.

Og hvem er forfatterne så? Det spørgsmål svarer den med ’Dagstelegrafen’ romanaktuelle Klaus Rifbjerg gerne på i den summende folkevrimmel:

– En forfatter er en person, der tager et stykke hvidt papir og begynder at skrive fra øverste venstre hjørne.

Mere enkelt kan det næppe siges. Og er man ikke til bogstaver på papir, er der i år et særligt område for lydbøger, der med mp3-bølgen har fået fornyet popularitet. Til gengæld går man forgæves efter de digitale e-bogslæsere, som oplever stor opmærksomhed ved årets bogmesser i London og Berlin.

1 af 2 Martin Kongstad takker for debutantprisen.(Foto: Henning Hjorth)
2 af 2 Der var stuvende fuldt, da forfatter Kim Leine (tv.) fortalte om sin bog 'Tunu' til journalist Klaus Rothstein. (Foto: Henning Hjorth)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere