Nobelprisen gøres mindre

Finanskrisen og dårligere aktieafkast kapper 20 procent af Nobelportionerne, men prestigen er den samme, siger Nobelstiftelsen

Til Nobelprisuddelingerne foregår alt meget stilfuld og fornemt med den svenske kongefamilie i spidsen. Foto: AP
Til Nobelprisuddelingerne foregår alt meget stilfuld og fornemt med den svenske kongefamilie i spidsen. Foto: AP

Det har ingen betydning for Nobelprisens prestige og image, at beløbsstørrelsen til priserne sænkes fra ti til otte mio. svenske kroner, siger direktøren for det norske Nobelinstitut i VG.

Det svarer til et fald fra ca. 8,4 mio danske kroner til 6,7 mio. kr.

- Det er Nobelstiftelsen, som også på langt sigt har ansvaret for, at Nobel-udbetalingerne holder niveauet. Derfor har vi vurderet, at det var nødvendigt at være ude i god tid, forklarer direktør Lars Heikensten efter gårsdagens styrelsesmøde i Stockholm ifølge VG.

Tilpasning
Hele forklaringen på den tilpasning, som nu foretages i udbetalingerne, skal hentes i finanskrisen. Det handler om en vurdering af mulighederne for afkast på Nobelstiftelsens kapital i de kommende år.

Læs også:

Se også: Will Smith er vært ved årets nobelpriskoncert

I de senere år har stiftelsen har et dårligere afkast end forventet, og samtidig er omkostningerne til priserne, til stiftelsens administration og Nobelfestlighederne steget.

Ingen ønskesituation
- Baggrunden er klar. Vores afkast internationalt er blevet mindre, og da vi bruger flere penge, end vi får ind i renter og afkast, kan dette jo ikke fortsætte i en uendelighed, hedder det.

Men fra Nobelinstituttet indrømmes det åbent, at det bestemt ikke er nogen ønskesituation at være tvunget til at gøre Nobelprisen mindre.

Læs også:

Se også: Scarlett - nu med Nobelpris

Der er dog ingen, der ser nogen dramatik i nedjusteringen, og i Nobelinstituttet frygter man ikke, at det vil få betydning for hverken prisens internationale position eller anseelse.

Senest sænket i 1948
- Der er ting, som vægtes højere end prisbeløbet. og som giver Nobelpriserne en stærk position. Priserne er selve definitionen på det ypperste inden for de områder, hvor priserne uddeles, og derfor har priserne en næsten ufattelig prestige hedder det.

Det er første gang siden 1948, at summen til Nobelprisen sættes ned. Den gang blev den sænket fra 159.773 svenske kr. til 156.290 sv. kr.. Senest da prisen blev justeret var fra 2000 til 2001, hvor beløbet blev sat op fra ni til ti mio. svenske kr. Men denne gang er beløbet altså reduceret med 20 procent.

1 af 2 Den svenske konge får to mio. svenske kroner færre at overrække til de kommende Nobelfester. Foto: AP
2 af 2 Til Nobelprisuddelingerne foregår alt meget stilfuld og fornemt med den svenske kongefamilie i spidsen. Foto: AP
kommentarer
Vis kommentarer

Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen