Jeg har sgu aldrig haft så mange penge før

Årets Reumert: Lars Mikkelsen fik den store ærespris på 300.000 kr. Se billeder fra den store Reumert-aften her

Lars Mikkelsen takkede med en meget fin og ironisk tale, da han modtog Æres-Reumerten på Det Kongelige Teater. Anette Støvelbæk glædede sig over at se gemalen i 'ordentligt' tøj, og parret lovede at gå ud og drikke sig en ordentlig kæp i øret sammen med kollegerne. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Lars Mikkelsen takkede med en meget fin og ironisk tale, da han modtog Æres-Reumerten på Det Kongelige Teater. Anette Støvelbæk glædede sig over at se gemalen i 'ordentligt' tøj, og parret lovede at gå ud og drikke sig en ordentlig kæp i øret sammen med kollegerne. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Der er glimt i øjet, og Lars Mikkelsen virker ikke det ringeste tynget af det tunge skulderklap, som han fik i aftes i form af Bikubens Hæderspris og den medfølgende check på 300.000 kr.

- Folk tror, at vi er millionærer, når de ser os på den røde løber, men faktum er, at man ikke tjener meget på at lave teater - og jeg er passioneret teatermand. Ikke at jeg ikke synes, at det er sjovt at lave tv-drama eller film, men jeg elsker teatret. Af samme grund er 300.000 kr. et kæmpebeløb for mig. Jeg har sgu aldrig haft så mange penge før.

Solidarisk
Lars Mikkelsen smiler. Han ved godt, at han er populær og dermed en heldig mand. Hverken han eller konen, skuespiller Anette Støvelbæk, er nogensinde arbejdsløse.

- Jeg holder nogle gange fri. Men det er for egen regning. Jeg vil slet ikke ind i det system. Men jeg er medlem af vores a-kasse i solidaritet med mine knap så heldige kolleger. Vi har jo en arbejdsløshed på 70 procent eller deromkring blandt skuespillere.

Han har to kvikke drenge på ti og 16 år, hvoraf i hvert fald den ældste taler om at gå forældrene i bedene, og en lillebror (Mads Mikkelsen), der kører med klatten i udlandet. Men det gør han ikke alene ret meget længere.

Tyskland en udfordring

- Jeg er ved at få godt hul på Tyskland. Vi er lige blevet færdige med en miniserie på to gange halvanden time med titlen 'Unter andere Umständen' ('Under andre omstændigheder', red.). Og jeg arbejder da ihærdigt på at få mulighed for at lave noget mere, for det gik godt - også sprogmæssigt. I hvert fald er jeg da ikke kaldt derned igen for at lave noget om.

- Er det pengene, der trækker?

- Pengene er bestemt gode. Men det er også noget med at prøve sig selv af. For mig er det en udfordring. Mange af mine kolleger har jo prøvet det, og vi må jo se i øjnene, at der ligger meget mere arbejde uden for landets grænser end inden for. Jeg kan altså heller ikke blive ved med at lave danske tv-serier.

- Fordi du er en af Tordenskjolds soldater?

- Ja, simpelthen. Folk bliver da trætte af at se mit ansigt hele tiden.

Moden til store roller
- Hvilken rolle skal være din på et tidspunkt?

- Åhh. Det skal være noget Shakespeare. Helt ærligt så må jeg prøve kræfter med Jago i 'Othello'. Den er jeg moden til. Og så kan jeg sige, at den rolle, jeg har været mest ked af at spille, fordi jeg ikke var moden til den, var 'Don Juan' på Det Kongelige Teater for en del år tilbage. Den lykkedes simpelthen ikke.

- Når du nu en dag bliver stinkende rig på tyske tv-serier, flytter du så i en kasse i Hellerup?

- Er du tosset. Nej. Jeg er socialist. Jeg hører til på Vesterbro og er glad for vores andelslejlighed. Vi har altid haft det princip, at vi ikke skulle have for store faste udgifter, og det holder vi fast i, for vi tror på, at det giver os større frihed til at vælge vores job. Vi vil ganske simpelt ikke være i lommen på bankerne. Desuden skal jeg heller ikke kun lave tyske tv-serier, for min drøm er også at begynde at instruere. Det kan jeg mærke, at jeg har lyst til.

Nægter at blive gammel
- Hvordan har du det med at blive ældre?

- Haha. Jeg er ellers ikke vildt forfængelig, men da jeg for nogen tid siden stod med et manuskript, hvor der stod, at 'en midaldrende mand (det var mig) skulle komme gående ind fra venstre', gik jeg helt i sort. Jeg tilhører den generation, der nægter at blive gammel - selv om jeg da godt kan se, hvad der er i spejlet.

- For 50 år siden var 'midaldrende' lig med 'gammel'?

- Det er det vist stadig i nogle miljøer. Men i den store sammenhæng handler det vel om, at vi passer bedre på os selv. Og så klæder vi os på en måde, så vi skjuler alderen. Hertil kommer al vores træning og motion. Jeg skal holde mig i gang. Ikke at jeg nogensinde får Arnold-krop, men det nytter ikke, at en skuespiller i min alder ikke er fit, så jeg prøver at få trænet så meget som muligt.

Kæmper for kærligheden
- Hvordan har I knækket koden til et langt ægteskab. I har jo snart sølvbryllup?

- Godt spørgsmål. For både min bror og jeg tror jeg, at det gælder, at vi simpelthen har fundet kvinderne, vi elsker, og som elsker os. For mit vedkommende tror jeg, at det er så helt enkelt. Men så skal man selvfølgelig også kæmpe for det, for det er da rigtigt, at der ikke mindst blandt skuespillere er en høj skilsmisseprocent. Det skal også indrømmes, at det kræver en partner, som kan se fidusen i, at man udlever sine faglige drømme. For dedikerede skuespillere kan det være svært at holde fast i familielivet.

- Det er ikke meget ferie, I får i år?

- Nej, men det er børnene vant til. Igen i år spiller jeg på Grønnegårds Teatret hele sommeren. Samme med Troels Lyby skal jeg spille 'La Bête' i Odd Fellow Haven, og det glæder jeg mig vildt til. Desuden holder jeg ferie nu og hygger med familien. Og hele efteråret har jeg også planer om at holde fri.

- Hvornår ser vi dig i en film igen?

- Vi har lige lavet en færdig på Zentropa. 'Viceværten' hedder den, og det er mig der er viceværten. Faktisk aner jeg ikke, hvornår den kommer, men formentlig engang til efteråret.

1 af 8 Først havde vært Ditte Hansen et diadem på for at komme på bølgelængde med kronprinsessen. Siden gik hun mere profant til værks. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
2 af 8 Mutters alene sad kronprinsesse Mary i den store kongeloge. Ikke én havde hun at fnise med eller til at hjælpe sig igennem alle dobbelttydighederne. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
3 af 8 - Når først vi får hul på Reumert’erne, så kommer de i en lind strøm, mente Jens Jørn Spottag kålhøgent. Måske holder det, i hvert fald fik fruen, Tammi Øst, en Reumert som bedste kvindelige birolle. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
4 af 8 Ikke overraskende væltede 'Rytteriet' (Rasmus Botoft og Martin Buch) teatret. Det er ikke hver dag, at 'den køres ind med penis' på Gamle Scene. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
5 af 8 Cecilie Stenspil og hendes mand, Mads M. Nielsen, lignede et Hollywood-par. Mads fik prisen som årets mandlige skuespiller og en kæmpecheck. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
6 af 8 Ina-Miriam Rosenbaum fik sin Reumert for bedste kvindelige hovedrolle samt en kanonapplaus fra salen. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
7 af 8 Elisa Kragerup måtte flere gange knibe sig selv i armen. Først fik hun en Reumert som bedste instruktør, og siden fik begge 'hendes' forestillinger en Reumert. Godt gået af en debutant. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
8 af 8 Lars Mikkelsen takkede med en meget fin og ironisk tale, da han modtog Æres-Reumerten på Det Kongelige Teater. Anette Støvelbæk glædede sig over at se gemalen i 'ordentligt' tøj, og parret lovede at gå ud og drikke sig en ordentlig kæp i øret sammen med kollegerne. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
0 kommentarer
Vis kommentarer