Politiker: Vanvittig Grand Prix-sag

Det koster en formue at gøre de gamle B&W Haller klar til Eurovision Song Contest. Og tilbuddet på ombygningen blev givet, inden bygningen blev inspiceret

Det er tre bærende søjler i bygningen, der er den helt store udgift. (Foto: Jonas Olufson)
Det er tre bærende søjler i bygningen, der er den helt store udgift. (Foto: Jonas Olufson)

København er mere eller mindre ramt af Grand Prix-panik her mindre end 100 dage før de store shows skal løbe af stablen i de gamle B&W Haller på Refshaleøen.

Budgettet er løbet løbsk, og nu skal der flere penge i kassen, hvis det gamle skibsværft skal kunne stå klar til at rumme Eurovision Song Contest i maj.

Se også: Bombe under Grand Prix'et: DR truer med at flytte showet

Helt præcis mangler der - indtil videre - 13 millioner. Og regningen er sendt videre til skatteyderne i Københavns Kommune og Region Hovedstaden samt Wonderful Copenhagen, for det er de tre parter, der står for at gøre bygningerne klar til DR’s show.

Wonderful Copenhagen har i forbindelse med Grand Prix’er oprettet et underselskab til at tage sig af den prestigefyldte begivenhed - Host City Copenhagen hedder det. Og allerede i sidste uge blev det besluttet, at de spytter 4,3 millioner mere i kassen.

Pistolen for panden
I aftes var det så regionsrådet i Region Hovedstaden, der skulle tage stilling til, om skatteyderne i regionen skulle betale 4,3 millioner mere end de 10 millioner, de allerede har givet.

Og selvom mange af politikerne var imod, følte de sig pressede til at sige ja, fortæller konservative Mette Abildgaard.

- Alle stemte for. Og det er det, der så paradoksalt. Vi stemte alle for. Men det var jo ’pistolen for panden’-politik. Vi blev jo truet med, at hvis ikke vi stemte for, så måtte man enten aflyse eller også var man nødt til at flytte hele projektet ud af København. Så jeg føler reelt ikke, at vi havde et valg, siger hun til Ekstra Bladet.

Det er især de bærende søjler i de gamle haller, der er blevet voldsomt dyrere at fjerne end først antaget. Flytningen af de bærende konstruktioner står alene for en merudgift på otte millioner.

Hul i hovedet
Af Regionsrådets materiale fremgår det, at tilbuddet om Grand Prix-klargøringen af B&W Hallerne blev udfærdiget, inden det overhovedet var muligt at komme derind.

’En af årsagerne har været, at projektselskabet først kunne få optimal adgang til hallerne og gennemføre egentlige forundersøgelser af disse i efteråret 2013, efter at København havde vundet værtskabet. I forbindelse med, at arbejdet omkring omdannelse af B&W Hallerne er gået i gang, har det imidlertid vist sig, at der vil være yderligere omkostninger til klargøring’.

- Det er jo helt hul i hovedet, at man giver sådan et tilbud, uden at have undersøgt tingene ordentligt, siger Mette Abildgaard, der direkte indrømmer, at hun følte sig presset til at sige ja.

- Det har været en sindssyg svær sag. Jeg har mest af alt haft lyst til at stemme nej. Det virker helt vanvittigt det her, siger hun.

For optimistisk
Hos Host City Copenhagen kan Head of Market Communications Emil Spangenberg ikke helt forstå, at sagen om de øgede bevillinger bliver fremstillet så dramatisk.

- Det er først nu, at vi har fået fuld adgang til hallerne, og vi kan konstatere, at de første beregninger har været for optimistiske. Det har vi justeret på nu, siger han.

- Men det er skattekroner, I kommer og beder kommunen og regionen om at finde. Er det rimeligt?

- Hvor de vil finde pengene henne, er ikke vores bord, siger Emil Spangenberg.

- Hvad sker der, hvis kommunen ikke vil give jer de sidste penge?

- Det vil jeg ikke udtale mig om. Men det er et projekt, som alle parter er interesseret i bliver gennemført. Og i sådanne situationer kan der komme uforudsete udgifter, siger han.

Den 25. februar afgør Københavns Kommune, om man vil bidrage med 4,3 millioner kroner ud over de 14,5 kommunen allerede har givet til Grand Prix’et.

kommentarer
Vis kommentarer

Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen