Rusland ryster: Vi plejer at nå finalen

Eurovision handler om meget andet end musik, og i år får den spændte situation mellem Rusland og Ukraine russerne til at frygte et lynhurtigt Eurovision-exit

Samtlige gange Rusland har været med i Eurovision Song Contest, har landet kvalificeret sig til finalen. (Foto: Jens Dresling)
Samtlige gange Rusland har været med i Eurovision Song Contest, har landet kvalificeret sig til finalen. (Foto: Jens Dresling)

Ukraines journalister gik amok i jubel, da deres hjemlands deltager optrådte til semifinalen. Se det i tv-klippet herover

- Vi plejer at nå finalen. Det er normalt helt sikkert, men i år ved jeg ikke, siger den russiske journalist Alya, der er i København for at dække Eurovision Song Contest.

Det er den topspændte situation og den ulmende konflikt mellem Ukraine og Rusland, der får den unge journalist fra en avis i Moskva til at tvivle på, om det russiske bidrag i årets musikkonkurrence, Tolmachevy Twins, vil klare sig videre fra aftenens semifinale.

Se også: TV: Basim slipper for at fløjte

- Den politiske situation kan få stor betydning. Det er jo ofte sådan, at naboer stemmer på naboer. Samtidig har jeg set, at mange Eurovision-fansider på nettet skriver rigtig mange dårlige ting om Rusland, fortæller hun.

Både Ukraine og Rusland er i aftenens semifinale og Alya synes, at det er sørgeligt, at politik skal spille så stor en rolle i udfaldet af aftenens show.

- Musik handler om at blive rørt i hjertet - ikke om politik, siger hun.

Kun politik
Også for den ukrainske tv-reporter Alexandra handler aftenens musikkonkurrence meget mere om politik end skønsang og fængende toner. Desværre.

- De ukrainske tv-seere kommer ikke til at stemme på Ruslands sang, og det har intet med sangen at gøre overhovedet. Det handler udelukkende om situationen mellem landene. Lige meget hvor godt tvillingerne gør det, vil ingen i Ukraine kunne lide dem - og det er nok gensidigt med vores Mariya, siger Alexandra.

Se også: Konkurrent charmer Basim: - Hun er sød

Om Rusland og Ukraine begraver stridsøksen i aften og stemmer på hinandens sange, får seerne og publikum aldrig at vide.

De tre danske værter, Lise Rønne, Nikolaj Koppel og Pilou Asbæk vil nemlig kun råbe navnene op på de lande, der er videre til lørdagens finale.

Først lørdag skal seerne trækkes igennem den lange pointgivning, hvor det afsløres, hvem der får point af hvem.Ukraines Mariya skal ikke regne med opbakning fra Rusland. (Foto: Polfoto)
Ukraines Mariya skal ikke regne med opbakning fra Rusland. (Foto: Polfoto)


10 sange fra aftenens semifinale går videre til finalen, og danske tv-seere er med til at bestemme hvilke. Som værtsnation er Danmark og Basim direkte i finalen sammen med de fem store Eurovision-lande. Blandt de direkte kvalificerede er der blevet trukket lod, og Frankrig og Spanien kan også stemme i aften - lige som de 16 lande der leverer en sang fra scenen.

0 kommentarer
Vis kommentarer