Storsælgende dansk krigsforfatter død

Forfatteren Svend Hazel, der blandt skrev 'De fordømtes legion' og 'Døden på larvefødder', er død, 95 år

Forfatteren Sven Hazel foran plakaten til 'Døden på larvefødder'. (Polfoto: Mogens Berger)
Forfatteren Sven Hazel foran plakaten til 'Døden på larvefødder'. (Polfoto: Mogens Berger)

Hans 14 romaner om Anden Verdenskrig er solgt i svimlende 53 millioner eksemplarer i 18 lande. De imponerende salgstal gør den garvede krigsforfatter til en af Danmarks bedst sælgende gennem tiderne.

De seneste mange år har Sven Hazel været bosat i Barcelona, hvor han efter længere tids sygdom fredag formiddag sov stille ind.

– Han døde af alderdom. Han var jo efterhånden 95 år gammel og havde været syg gennem længere tid, så det kom ikke som nogen overraskelse. Men det er jo naturligvis alligevel trist, siger Svens søn Michael Hassel Arbing.

Ifølge Sven Hazels officielle hjemmeside samt hans egne biografiske oplysninger fremgår det, at han deltog i Anden Verdenskrig på tyskernes side, og at det er disse oplevelser, som har dannet grundlag for de ofte galgenhumoristiske skildringer af krigens barske realiteter.

Han har dog selv understreget, at han krydrede oplevelserne med ’forfatterens ret til at bruge fri fantasi’.

Fantasi og virkelighed

Netop forholdet mellem fantasi og virkelighed i hans forfatterskab har været genstand for megen kontrovers. Derfor fremhæves det også på hjemmesiden, at fortællingerne ikke skal opfattes som hverken selvbiografi eller historieskrivning.

– Romanerne er baseret på det, han oplevede under krigen, samt en forfatters ret til at bruge sin frie fantasi. Personerne i bøgerne har rent faktisk eksisteret, men når man som Sven har skrevet 14 romaner, er det jo klart, at meget af det er opdigtet, siger Michael Hassel Arbing.

Det sidste værk fra Sven Hazels hånd, 'Kommissæren', udkom i 1984.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen