Dalai Lama: Lad våbnene ligge, Bush

Tibets åndelige leder forsøgte i 2001 at forhindre en krig i kølvandet på terrorangrebet på tvillingetårnene i New York den 11. september

Dalai Lama skrev et brev til præsident Bush dagen efter terrorangrebet den 11. september 2001. (Foto: Linda Johansen)
Dalai Lama skrev et brev til præsident Bush dagen efter terrorangrebet den 11. september 2001. (Foto: Linda Johansen)

Dalai Lama har altid været fortaler for ikke-vold.

Og havde verdens dengang mest magtfulde mand, George W. Bush, i kølvandet på terrorangrebet den 11. september 2001 fulgt eksiltibetanerens råd, havde verden måske set anderledes ud i dag.

- Den næste morgen, den 12. september 2001, skrev jeg et brev til præsident Bush. Jeg kender ham virkelig godt, så jeg skrev brevet for at udtrykke mine kondolencer. Men jeg foreslog også, at han skulle reagere med ikke-vold, fortæller Dalai Lama på et pressemøde i anledning af hans besøg i København i dag og i morgen.

Dalai Lama har ikke noget imod, at han ikke skal mødes med Helle Thorning-Schmidt, mens han er i Danmark. (Foto: Linda Johansen) Event & Kultur Dalai Lama vil hellere mødes med danskerne

Dalai Lama går på ingen måde ind for anvendelse af vold. (Foto: Linda Johansen)
Dalai Lama går på ingen måde ind for anvendelse af vold. (Foto: Linda Johansen)

Historien viser dog, at præsident Bush ikke lyttede efter sin vens anbefalinger. Den 7. oktober 2001 iværksatte han i samarbejde med Storbritannien operation Enduring Freedom i Afghanistan. Siden hen sluttede flere lande sig til krigen - herunder Danmark.

- Jeg ved, at Bush er et godt menneske, fortæller Dalai Lama og understreger, at han til gengæld ikke kender hans rådgivere, som ifølge lamaen kan have trukket ham i retning af krig.

- Så han brugte magt. Og det skaber uventede konsekvenser, siger den buddhistiske munk, der samtidig advarer mod at sætte lighedstegn mellem enkeltpersoners handlinger og hel religioner.

- Man skal ikke generalisere nogle få muslimers handlinger til hele islam. Det er unfair og ikke sandt.

Arkivfoto: Jens Dresling Politik Professor: Derfor vil Thorning ikke møde Dalai Lama

Her kan du se et kort uddrag af pressemødet med Dalai Lama. (Video: Linda Johansen)

0 kommentarer
Vis kommentarer