Før Israel-demo: Her er DR's grand prix-beslutning

Demonstranter vil i dag forsøge at bremse dansk Eurovision-deltagelse i Israel, men det kan de godt glemme, lyder svaret fra DR

DR's underholdningsredaktør Jan Lagermand Lundme er klar med konfettikanonen. Foto: Mogens Flindt
DR's underholdningsredaktør Jan Lagermand Lundme er klar med konfettikanonen. Foto: Mogens Flindt

De selverklærede revolutionære socialister i Socialistisk Ungdomsfront har arrangeret en bustur til Jyske Bank BOXEN i Herning, hvor i aften afholdes Dansk Melodi Grand Prix.

Bussen vil undervejs samle demonstranter op i Odense og Aarhus.

Det er dog ikke for at synge med på 'Bagedyst'-Jasmin, Sigmund eller Julie Berthelsens sange, de unge rejser samme vej som de 10 deltagere i årets melodi grand prix.

Formålet med busturen til den kulørte sangkonkurrence er nemlig at presse DR til at droppe den efterfølgende danske deltagelse ved Eurovision-konkurrencen, der i år afholdes i Tel Aviv i Israel.

'Vi vil lægge pres på DR og de deltagende sangere for at de skal aflyse deres deltagelse i Eurovision', lyder det blandt andet fra demonstranterne, der forventes at tage opstilling med skilte og opråb, når gæsterne - der blandt andre tæller Søren Pape Poulsen og Inger Støjberg - i eftermiddag ankommer på den røde løber.

Der er gode penge at tjene, hvis man tør spille på en sejr til Sigmund. Foto: Mogens Flindt Event & Kultur Sigmund: Jeg har bedre ting at tage mig til

At DR vender på en tallerken og aflyser den længe planlagte Eurovision-deltagelse er dog ikke en drøm, demonstranterne skal satse på vil gå i opfyldelse, uanset hvor mange bannere og protestskilte, de møder op med i eftermiddag.

De er dog velkomne, lyder det fra DR.

- Det er super positivt at leve i et demokrati, hvor folk har mulighed for at sige deres mening og ytre deres holdning eksempelvis ved at arrangere en demonstration. Det er helt fint, at de kommer, siger DR's underholdningsredaktør Jan Lagermand Lundme til Ekstra Bladet.

Har deres ønske en chance for at blive til virkelighed?

- Det mener de jo selv, hvilket jeg har dyb respekt for, men jeg synes, det er rigtig vigtigt at adskille tingene. Eurovision er en del af EBU, der er en sammenslutning af public service-stationer.

- Det er en organisation, der ikke er politisk. Og dermed er Eurovision Song Contest altså heller ikke et politisk fænomen eller en politisk begivenhed, og det synes jeg faktisk er ret vigtigt at huske på. Eurovision handler jo netop om at mødes om musikken på tværs af grænser, så derfor mener jeg, at det ville være forkert at boykotte Eurovision i Israel.

Leonora er blandt favoritterne til at løbe sejren i aften og dermed sikre sig den vanskelige opgave med at få Danmark videre fra semifinalerne i Israel til maj. Foto: Mogens Flindt
Leonora er blandt favoritterne til at løbe sejren i aften og dermed sikre sig den vanskelige opgave med at få Danmark videre fra semifinalerne i Israel til maj. Foto: Mogens Flindt
 

Leonoras favorit-værdighed sammenlignes med Emmelie de Forest, der vandt det hele - også Eurovision - i 2013. Foto: Mogens Flindt Event & Kultur Ekstraordinært: Favorit stikker af

Hvad er jeres helt konkrete svar på deres helt konkrete ønske?

- Det er: 'Vi tager til Israel!'

- Reglerne er sådan, at hvis man er med i Eurovision - og det har Israel været i mange, mange år - så er man værtsland næste år, hvis man vinder

Hvad skal der til for, at I ændrer mening?

- Vi læner os hele tiden op ad holdningen i EBU. Sådan er det at være med i et fællesskab. Men jeg tænker nu ikke, at EBU ændrer deres holdning i sidste øjeblik.

Aftenens værter er Kristian Gintberg, der senest stod i spidsen for DR's seerfiasko 'LIVE!', og Johannes Nymark, der sammen med gruppen Lighthouse X vandt det danske Melodi Grand Prix, men røg ud i semifinalen ved Eurovision i Stockholm i 2016

De 10 sange kan høres på dr.dk/grandprix

Melodi Grand Prix-deltagerne 2019:

Sang nummer 1: 'Anywhere'

Simone Emilie

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

23 år, opvokset på Vesterbro i København, bor på Frederiksberg.

Turnerede som sopransolist i Sankt Anne Gymnasiums pigekor i blandt andet Singapore, USA og Spanien, ligesom hun gennem årene også har optrådt i forskellige bandkonstellationer og solo med sin egen musik.

- 'Anywhere' er en meget ærlig sang, der emmer af både længsel og håb, og som har en rigtig fin renhed, som jeg holder meget af. Den begynder i det stille og sårbare og ender så ud i et kæmpe brag. Sangen har lidt af alle elementer, og jeg er virkelig glad for den, siger Simone Emilie.

Sang nummer 2: 'Kiss Like This'

Jasmin Gabay

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

31 år, opvokset i København, bor i Søborg

Jasmin blev landskendt i 2018-udgaven af DRs 'Den store bagedyst', hvor hun nåede hele vejen til finalen, og var i 2017 en del af koret til Eurovision, med Anja Nissen, der repræsenterede Danmark med ’Where I Am’.

- Sangen handler om et helt særligt kys. Og så lyder den lige præcis, som, jeg synes, en ægte Grand Prix-sang skal lyde; den har en god energi, den er sjov, og den byder op til en kæmpefest, siger Jasmin.

Sang nummer 3: 'Hold My Breath'

Rasmus Faartoft

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

25 år, født i Herning, bor i København.

Tekst og musik: Martin Skriver, Tim Schou, Thomas Agerholm, Sebastian Owens, Benjamin Rønn og Marcus Elkjer.

Rasmus Faartoft har medvirket i populære musicals som 'Shu-bi-dua - The Musical', 'Klokkeren fra Notre Dame' og ikke mindst i kæmpehittet 'Seebach', hvor han var en del af ensemblet og blandt andet spillede rollen som Grand Prix-værten Erling Bundgaard.

- Da jeg hørte ’Hold My Breath’ første gang, blev jeg meget rørt, fordi den vækkede en stor genklang i mig. Samtidig er sangen en universel fortælling, der handler om, at det af og til kan være svært at acceptere sig selv i den verden, vi lever i. Jeg håber, at sangen kan få folk til at føle, at det er okay at være den, man er. Det er i hvert fald, hvad den har gjort for mig, siger Rasmus Faartoft.

Sang nummer 4: 'Dancing with You in My Heart'

Marie Isabell

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

33 år, fra Amager i København.

Tekst og musik: Greg C. Curtis, Miguel Garcia, Petrus Wessmann og John Ballard.

Marie Isabell blev opdaget gennem Instagram, men erstatter nu den lille mobilskærm med den store tv-skærm, når hun går på scenen ved Dansk Melodi Grand Prix 2019.

- Det er en megafed sang, og den har alle de her klassiske kvaliteter, som, jeg synes, en Grand Prix-sang skal have. Og så vækker den virkelig mange følelser i mig, fordi jeg tænker på min søn, når jeg synger den. Så jeg skal passe på, at jeg ikke kommer til at tudbrøle, når jeg synger den på scenen, siger Marie Isabell.

Sang nummer 5: 'Say My Name'

Sigmund

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

23 år, opvokset i Sørvad ved Holstebro, bor i København.

Tekst og musik: Christoffer Stjerne og Abigail F. Jones.

Sigmund sang sig i 2018 i semifinalen i X Factor og har siden bl.a. medvirket i en dokumentar på DR3 og udgivet sin egen selvbiografi.

- Når man bliver slået ud og får et gok i selvtilliden, så er man nødt til at samle sig selv op igen. Man skal tro på sig selv og elske sig selv hver eneste dag. Det er så vigtigt, og det er dét, sangen handler om. At få lov til at synge sådan en sang i Dansk Melodi Grand Prix er kæmpestort for mig, og det er noget, jeg har drømt om hele mit liv, siger Sigmund.

Sang nummer 6: 'Dronningen af baren'

Humørekspressen

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

Søren Schou, Christian Kroman, Chang Il Kim & Peter Lützen, alle fra København.

De fire medlemmer i Humørekspressen er bedre kendt som Pharfar, Klumben, Chapper og guitarist i bandet Panamah, Peter Lützen.

- Vi er meget stolte over at være med i Dansk Melodi Grand Prix. Vi tænker, at vores nummer skiller sig ud, og det, synes vi, er fedt. Vi glæder os til at gøre danskerne i godt humør - og så glæder vi os ikke mindst til at kunne synge ligeud, at damer bare er dejlige, lyder det fra Humørekspressen.

Sang nummer 7: 'League of Light'

Julie & Nina

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

Julie Berthelsen, 39 år, & Nina Kreutzmann Jørgensen, 41 år, begge opvokset på Grønland.

Tekst og musik: Julie Berthelsen, Nina Kreutzmann Jørgensen, Marcus Winther-John og Joachim Ersgaard.

De har kendt hinanden i mere end 20 år og har hver især haft stor succes som solister, men ved Dansk Melodi Grand Prix 2019 optræder de to sangerinder for første gang nogensinde som en duo.

- Det er vigtigt, at vi øver os i at styre vores følelser, for det betyder noget helt særligt for os at stå på netop en Grand Prix-scene. Vi kommer til at stå der med så stærke, følelsesmæssige og personlige budskaber om noget, der er meget større end os, lyder det fra Julie & Nina.

Sang nummer 8: 'Step It Up'

Teit Samsø

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

37 år, opvokset i Holeby på Lolland, bor i Fredericia.

Tekst og musik: Christoffer Stjerne, Lise Cabble og Nanna Larsen.

Teit Samsø er fastansat ved Fredericia Teater, hvor han bl.a. har kunnet opleves i rollen som Tommy Seebach i musicalen ’Seebach’.

- I udgangspunktet er sangen egentlig bare en fest, men med min optræden håber jeg, at jeg kan få formidlet, at livet handler om netop at have en fest, men også at der i samfundet skal være plads til alle. At vi alle kan åbne armene og tage imod hinanden, uanset hvor forskellige vi er, siger Teit Samsø.

Sang nummer 9: 'Love Is Forever'

Leonora

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

20 år, er opvokset og bor stadig i Hellerup nord for København.

Tekst og musik: Lise Cabble, Melanie Wehbe og Emil Lei.

Leonora har tidligere skøjtet på eliteniveau, men fokuserer nu fuldt ud på musikken.

- Kærlighed er noget universelt, som er i alle mennesker og mellem alle mennesker - og altid vil være der. Det er det, sangen handler om. Selvom der foregår grimme ting rundt omkring i verden, vil kærligheden altid være der til at skabe håb, optimisme og binde folk sammen, siger Leonora.

Sang nummer 10: 'That Vibe'

Leeloo

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

34 år, opvokset i Aabenraa, bor i Gentofte nord for København.

Tekst og musik: Laurell Barker, Ludvig Hilarius Brygmann og Maria Marcus.

Pernille Leeloo har turneret med sin egen musik i både USA og Europa og blev for nylig inviteret med på danmarksturné som opvarmning for Sanne Salomonsen.

- Jeg er megaspændt! Jeg elsker at optræde og synes, det er det fedeste i hele verden. Især med en sang som 'That Vibe', der er en rigtig festsang, som man slet ikke kan undgå at blive i godt humør af, siger Leeloo.

333 kommentarer
Vis kommentarer