Her er årets laks

Den norske serie 'Skam' vinder LGBT-prisen Årets Laks for at nuancere billedet af homoseksuelle og skabe debat.

'Skam' har gået sin sejrsgang verden over - nu har serien også vundet en LGBT-pris. Foto: NRK
'Skam' har gået sin sejrsgang verden over - nu har serien også vundet en LGBT-pris. Foto: NRK

Den norske tv-succes Skam, der var på danskernes læber hele efteråret, vinder prisen Årets Laks for at give en bredere forståelse af køn og seksualitet.

Hædersprisen uddeles hvert år til dem, der 'svømmer mod strømmen' ved at have gjort en særlig indsats for homoseksuelle, biseksuelle og transpersoners rettigheder.

Den uddeles i forbindelse med den årlige Copenhagen Pride Festival af LGBT Danmark, Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

Ifølge forpersonen i LGBT Danmark, Søren Laursen, har det ikke været svært at vælge årets vinder.

- Engang imellem kommer der et kulturprodukt, der ikke bare fanger tidsånden, men skaber tidsånden. Det gør Skam. Alle snakker om serien, og vi har fået en ny måde at se verden på efter den, siger han.

Søren Laursen mener, at tv-serien har bragt homoseksualitet længere ind i stuerne. Ifølge ham bliver der nu i højere grad snakket om køn og seksualitet både på skolerne og i de danske hjem.

- Den rammer bredt. Høj og lav, ung og gammel bliver ramt direkte i hjertet af den her serien. Alle kan forholde sig til det, og det er det, der skal til for at se en ny vej, siger han.

Han mener, at Skam har sat en barre, som alt fremover vil blive målt op imod og skal leve op til.

- Jeg tror ikke, at verden bliver den samme igen efter Skam. Vi ruller simpelthen ikke vores tanker tilbage. Skam er kommet ind under huden og ind i hjertekulen, og der bliver den, siger han.

Det er første gang, at et kulturprodukt vinder prisen. Vindere fra tidligere år omfatter blandt andet cpr-kontoret i forbindelse med sager om juridisk kønsskifte og den tidligere 'X Factor'-vinder Sarah Skaalum Jørgensen.

Selv om det er første gang, at et kulturprodukt vinder prisen, var der ifølge Søren Laursen ingen tvivl om, at det var Skam, der skulle vinde laksen.

Her er vinderne af 'Årets Laks'

Prisen hædrer personer, der 'svømmer mod strømmen' og har gjort sig særligt bemærket ved deres indsats for homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner.

Her er de seneste 10 års vindere:

2017: Den norske ungdomsserie Skam for at have bragt et nuanceret og realistisk billede af at være ung og homoseksuel.

2016: Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg for beslutningen om at fjerne transkønnethed fra afsnittet med psykiske sygdomme.

2015: CPR-kontoret modtog prisen for deres gode håndtering af den nye lov om juridiske kønsskifte.

2014: Daværende Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for sit arbejde for homoseksuelles ret til ægteskab.

2013: Martin K.I. Christensen for at være grundlægger af ILGA, en fælleseuropæisk organisation for LGBT'ere.

2012: Lars Aslan Rasmussen (S) fra Københavns Borgerrepræsentation fik prisen fordi han i sin rolle som giftefoged i Københavns Kommune kaldte homoseksuelle par for ægtefolk.

2011: Den 16-årige X-faktor-vinder Sarah Skaalum Jørgensen og hendes jævnaldrende Caspian Drumm. De modtog prisen, for at være forbilleder for deres jævnaldrende efter at have sprunget ud som henholdsvis lesbisk og transperson i en tidlig alder.

2010: Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International for deres arbejde med at sætte fokus på homoseksuelles rettigheder i Uganda.

2009: Den hollandske EU-parlamentariker Sofie in 't Veld for sit arbejde for LGBT-personers rettigheder på europæisk og globalt plan.

2008: Morten Kjærum, direktør for EU-agenturet for grundlæggende rettigheder. Han fik prisen for at tage debatten om homoseksualitet op i sammenhænge, hvor det var ilde set.

Kilder: lgbt.dk

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen