Her er danskeren du måtte høre, men ikke se

Rasmussen havde i aftes fem korsangere til at bakke sig op. Kun de fire måtte komme med ham på scenen

Danmark havde 'kun' fem mand med på scenen i aftes. Foto: Mogens Flindt
Danmark havde 'kun' fem mand med på scenen i aftes. Foto: Mogens Flindt

Da Rasmussen i aftes stod på Grand Prix-scenen i Lissabon, blev han solidt bakket op af fem fantastiske korsangere. Kun fire af dem var med på scenen. Den sidste sanger skrålede med for fuld hals fra sin plads ude i kulissen.

- Det passer mig sådan set ret godt, siger Anders Ørsager, der var ham, man godt måtte høre, men ikke se.

- Koreografien er jo bygget til fem mennesker, og jeg er tilfreds med, at jeg kan fokusere på at synge og ikke skal tænke på koreografi også, siger han.

- Hvordan pegede pilen på, at det var dig, der ikke skulle med på scenen?

- Jeg var det, der hedder vocal-coach for nogle af deltagerne til det danske Grand Prix. Så fordi jeg også var lidt inde i det her som sanglærer, så var det ret naturligt, at det blev mig. Ja, og så måske fordi jeg godt kunne være far til de andre korsangere, griner 48-årige Anders Ørsager.

- Må du også har være far for dem indimellem så?

- Nej, det må jeg faktisk ikke. De er rigtigt dygtige og går i seng, når de skal. Så far behøver ikke at markere. Måske har far lige været der en enkelt gang, men det er det. Det er mere i forhold til lyden, når vi hører det igennem bag efter, at jeg har en voksenrolle. Men ellers ikke, siger han.

Da Rasmussen og de fire andre vikinger var på scenen, stod Anders Ørsager ude i venstre side af scenen. Herfra kunne han både se dem på scenen direkte og følge med på en skærm. På den måde sikrede han sig, at timingen med resten af koret var i perfekt.

Banjo for Aud Wilken
Mens Rasmussen har debut Eurovision, er Anders Ørsager ret rutineret i den sammenhæng.

- Jeg har været vocal-coach de seneste tre år for Danmark. Først for Lighthouse X, hvor jeg var med i Stockholm og synge. Der stod jeg også ude bagved og var usynlig på scenen. Så var jeg vocal-coach for Anja Nissen sidste år, men jeg var desværre ikke med hende i Ukraine, fordi jeg var på turné med mit eget band tre uger før. Så det duede ikke lige at komme hjem at vende og så tage afsted 14 dage igen. Men nu er jeg tilbage i Eurovision, siger Anders Ørsager, der også var med i Grand Prix'et 1995, hvor Aud Wilken sang 'Fra Mols til Skagen'.

- Ja, der jeg spillede banjo, fortæller han.

De seneste 15 år har Anders Ørsager sunget i vokal-gruppen Basix. Sammen med sekstetten har han rejst både Danmark og store dele af verden rundt og sunget, men det er slut nu.

- Vi besluttede at stoppe Basix i januar. Vi følte, at vi havde gjort det. Det var helt udramatisk - en lykkelig skilsmisse, siger Anders Ørsager, der ikke var med, da Basix var med i Dansk Melodi Grand Prix 2001.

- Jeg kom først med i gruppen i 2004, men jeg sad derhjemme og så det og tænkte: 'Nøj, det gad jeg godt', fortæller han.

Noget vi giver til hinanden
Efter vokal-gruppens opløsning arbejder Anders Ørsager på et soloprojekt, og så underviser han i sang og pædagogik på Rytmisk Musikkonservatorium.

- Jeg er meget optaget af, at der er mange unge mennesker, der gerne vil lære musik, men som på en eller anden måde ikke ved, hvordan de skal få placeret det i deres liv. Det bliver en drøm om at stå på en scene, men jeg synes, at musik er meget mere. Musik er noget, vi giver til hinanden. Det giver så meget glæde, når man gør det sammen. Det synes jeg nogle gange, at man glemmer, og det vil jeg gerne være med til at huske på, siger han.

Ifølge reglerne til Eurovision Song Contest må hver land have seks personer på scenen af gangen, så det er ikke reglerne, der gør, at Anders Ørsager ikke var på scenen i aftes. Foto: Mogens Flindt
Ifølge reglerne til Eurovision Song Contest må hver land have seks personer på scenen af gangen, så det er ikke reglerne, der gør, at Anders Ørsager ikke var på scenen i aftes. Foto: Mogens Flindt

6 kommentarer
Vis kommentarer