Kan du kende ham? Den danske viking giver sit første nummer

Rasmussen var kun en lille bitte knægt, da han begyndte at jamme med sin far

Så lille og nuttet var Jonas Foldager Rasmussen, da han startede sin musikalske karriere. Privatfoto
Så lille og nuttet var Jonas Foldager Rasmussen, da han startede sin musikalske karriere. Privatfoto

Torsdag aften skal 33-årige Rasmussen i ilden og forsvare de rød-hvide farver ved Eurovision Song Contest i Lissabon.

Danmark har som bekendt sendt en langhåret og langskægget fredsviking afsted på togt i Sydeuropa, og det er et rutineret valg. Rasmussen, som er det kunstnernavn Jonas Flodager Rasmussen bruger i forbindelse med Grand Prix'et, har nemlig sunget og spillet, siden han lige havde lært at gå. Og interessen har han ikke fra fremmede.

 Se Ekstra Bladets interview med Rasmussen - lige efter han vandt det danske Melodi Grand Prix - her

- Min far var musiker i sine unge dage. Ikke professionelt, men i revysammenhænge og sådan noget. Han har altid været sådan et musikalske anker og har spillet guitar og bas. Så jeg er ikke fra et hjem med klaver, men fra et hjem med guitar og bas, siger Rasmussen.

Rasmussen har fået startnummer fem i den anden semifinale. Foto: Mogens Flindt
Rasmussen har fået startnummer fem i den anden semifinale. Foto: Mogens Flindt

Det var dog klaveret, der trak i det danske Grand Prix-håb.

- Fra en meget tidlig alder, viste jeg interesse for klaver. Altså det var vist sådan et legetøjsklaver til at starte med, og kort tid derefter begyndte jeg til keyboard-undervisning. Jeg tror, jeg har været mellem otte og ti år, da jeg startede på det.

- Faldt det dig let?

- Ja, det synes jeg egentlig. Jeg var ret lærenem, siger han.

- Måske lige frem talentfuld og musikalsk?

- Ha ha..det kan da godt være, at der er nogen, der vil sige det, lyder det beskedent fra Rasmussen, der stammer fra Viborg.

Joans Flodager Rasmussen startede sit første band, da han begyndte i ungdomsklub, så sammen med fire gode kammerater, fyrede han den af i øvelokalet om eftermiddagen efter skole.

- Vi hed Archibald, mindes Rasmussen, der spillede covernumre af Shu-Bi-Dua og Eric Clapton sammen med sine venner.

En vild viking skal kunne slås - bare lidt. Foto: Ekstra Bladet Event & Kultur Vinder-viking svinger sværdet dagen derpå

På et tidspunkt fristede guitaren Eurovision-deltageren, der ellers havde været fast keyboardspiller i ungdomsbandet.

- Min far købte en guitar til mig, og lærte jeg mig selv at spille på den, siger han som var det det mest naturlige, at sådan noget gør man da bare.

Rasmussen begyndte at spille i flere bands - blandt andet et i D-A-D-jam-band, men også i et orkester, hvor de selv skrev musikken.

- Til at starte med var jeg bare guitarist og korsanger, men da jeg fik modet med mig, blev jeg forsanger i bandet Mellow Curb. Vi blev spillet i den lokale radio i Viborg, men som mange andre bands nåede vi et punkt, hvor vi skulle tage stilling til, om vi skulle fortsætte eller ej.

- Det blev lidt kedeligt at stå dernede bag ved med kayboardet. Guitaren trak. Samtidig begyndte jeg har høre mere rockmusik, hvor guitaren ofte er det drevne instrument. Så det var meget naturligt, at jeg gerne ville lære det, siger Rasmussen. Foto: Mogens Flindt
- Det blev lidt kedeligt at stå dernede bag ved med kayboardet. Guitaren trak. Samtidig begyndte jeg har høre mere rockmusik, hvor guitaren ofte er det drevne instrument. Så det var meget naturligt, at jeg gerne ville lære det, siger Rasmussen. Foto: Mogens Flindt

Det blev en musikkonkurrence, der afgjorde bandets skæbne. Mellow Curb var med i en konkurrence, hvor de kunne vinde en optræden på SmukFest, men kom ikke gennem nåleøjet.

- Og så stoppede vi, siger Rasmussen, der allerede på det tidspunkt havde kastet sig over en anden musikalsk genre, nemlig musicals.

- Det var så den vej - eller den kommunikationsform - jeg valgte, siger han.

Rasmussen er far til to piger, og han har tænkt sig at gøre, hvad han kan for at vække deres interesse for musik, præcis som hans egen far gjorde.

- Jeg har planer om, at skubbe dem i den retning. Lære dem at spille klaver og læse noder, for det giver bare en kæmpe fordel. Jeg vil selvfølgelig ikke presse dem, men jeg håber sådan, at interessen er der. Og de er faktisk vokset op i et hjem med klaver - og guitar, siger han.

 

Når ikke Rasmussen står på Grand Prix-scenen fylder musikken og scenekunsten også alt i hans liv.

- Jeg underviser i sang og drama på Scenekunstskolen i Viborg, og så optræder jeg med teaterkoncerter og hyldest koncerter, siger han.

Sådan ser en vikinge-vinder ud. Foto: Mogens Flindt Event & Kultur Viking-Rasmussen vinder Dansk Melodi Grand Prix

Det er torsdag aften klokken 21, at DR viser den anden semifinale ved årets Eurovision Song Contest. Allerede i aften bliver halvdelen af Rasmussens skæbne i musikkonkurrencen dog afgjort, når juryen afgiver deres stemme, når hele showet gennemspilles i Altice Arena i Lissabon.

Omkring klokken 23 torsdag aften ved vi, om Rasmussen er med i lørdagens finale.

BLÅ BOG

Navn: Jonas Foldager Rasmussen – kendt under navnet Rasmussen

Alder: 33 år.

Født: Viborg.

Uddannelse: Cand.mag. i musikvidenskab og dramaturgi.

Karriere: Underviser på Scenekunstskolen ved Kulturskolen Viborg og ved Aarhus Teater Læring. Er frontfigur i bandet Hair Metal Heröes, der optræder med rockhits fra 1980'erne.

Privat: Gift med Mia og far til døtrene Aia og Selma.

Bopæl: Langå.

Grand Prix: Vandt i februar med 'Higher Ground', der er skrevet og komponeret af de to svenske sangskrivere Niclas Arn og Karl Eurén. Repræsentere Danmark under Eurovision Song Contest i Portugal.

13 kommentarer
Vis kommentarer