Kerteminderevy beskyldes for racistisk plakat: - Det er mobning

Plakaten for Kerteminderevyen 2018 har fået sindene i kog og en gruppe opfordrer sponsorerne til at tænke sig om en ekstra gang

En plakat for næste års Kerteminderevy har fået en række personer helt op at ringe - og det er ikke fordi, de drømmer om at sikre sig billetter på første række.

Tværtimod mener de 60 personer, at plakaten er både racistisk og sexistisk, hvilket fremgår af et åbent brev til  den fynske revys sponsorer, hvori de opfordres til at kigge nærmere på plakaten. 

Her poserer de fire medvirkende - Farshad Kholgi, Trine Gadeberg, Kim Hammelsvang og Marie Mondrup - udklædt og farvede. Og det er faldet blandt andre Jan Han Il Nam Petersen for brystet.

Kerteminderevyen 2018 er kommet i modvind, før den overhovedet har fået premiere. Foto: PR
Kerteminderevyen 2018 er kommet i modvind, før den overhovedet har fået premiere. Foto: PR

Se også: Lisbet Dahl: - Han stak mig en lige venstre

- Det er racistisk at udstille andre folkeslag på den måde, som man gør. Det hører starten af 1900-tallet til og svarer til dengang, man udstillede sorte mennesker i Zoologisk have. Det er principielt det samme, der er tale om her, fastslår Jan Han Il Nam Petersen, der er en af personerne bag brevet, til Ekstra Bladet.

- Vi opfordrer ikke til boycot, men til dialog og eftertanke. I forhold til sponsorerne er det en opfordring til, at de retter henvendelse til revyen og spørger: 'Hvorfor laver I denne her racistiske plakat?'

Brev udsendt til Kerteminderevyens sponsorer

Kære sponsor af Kerteminderevyen

Det var med stor forbløffelse, at vi kunne konstatere, at plakaten til næste års udgave af Kerteminderevyen præsenterer udpræget racistiske stereotyper som ”redface”, ”yellowface” og ”blackface”, hvor personer er karikeret sminket og udklædt som andre folkeslag.
   At karikere andre kulturer og folkeslag - især “blackface” - er historisk kendt fra vestlige racistiske revy-optrædener i første halvdel af forrige århundrede og burde være en praksis, man forlængst er gået bort fra i underholdningsbranchen.
   Derudover har man valgt at lade en heteroseksuel mand være udklædt i et Josefine Baker-lignende kostume, hvilket udover at være racistisk problematisk også er en sexistisk kliché.

Når I lægger navn til dette, er I direkte med til at understøtte disse stereotyper. Vi forestiller os og håber ikke, at det var det, I skrev under på, da Kerteminderevyen bad om jeres sponsorat. Vi forestiller os også, at I har flere eksisterende og kommende kunder og medarbejdere, som direkte bliver afbilledet problematisk via denne plakat.
   Vi ved, at repræsentanter for Kerteminderevyen 2018 officielt melder ud, at det alt sammen er ’kærligt ment’, og at ’hyggeracisme’ ikke findes. Til det kan vi som underskrivere svare, at intention eller humor ikke retfærdiggør problematiske racistiske signaler, og at det tværtimod fremstår ufølsomt og ikke særligt gennemtænkt.
   Det burde være muligt i 2018 at skabe en sjov og festlig revy uden at skulle nedgøre personer på baggrund af hudfarve og kultur. Mange danskere af forskellig herkomst og med forskellig baggrunde er berørte, skuffede og vrede over de signaler, plakaten sender.

Vi håber, at I vil tage vores henvendelse seriøst og indlede en dialog med Kerteminderevyen - ikke kun om plakaten i sig selv, men også om det nærmere indhold af næste års revy.
   Vi henstiller til, I aktivt reagerer og derved sendes et tydeligt signal til jeres kunder og omverden, at I ikke ønsker at støtte yderligere racisme i 2018.
 

Mads Nørby, der er direktør for revyen, har svært ved at forstå kritikken.

- Først vil jeg gerne slå fast, at plakaten ikke er lavet for at provokere eller støde nogen. Jeg mener, at den er kærlig, mangfoldig, farverig og inkluderende plakat, men jeg er selvfølgelig ked af, at nogle mennesker har følt sig trådt på, fortæller han.

Havde I slet ikke forestillet jer, at der ville komme nogen reaktioner?

- Jo, vi talte naturligvis om udtrykket, og der er absolut ikke noget tilfældigt. Men vi har alle sammen oplevet den som naiv og kærligt inkluderende. Der er mange, der føler, at vi gør grin med de her fire mennesker, men jeg føler, at de er sammen om at holde jordkloden i deres hænder. Jeg føler på ingen måde, at jeg gør grin med dem – jeg føler, at jeg står sammen med dem. Det kan godt være, at fordi det er en revyplakat, så tror folk, at vi gør grin med dem, men det gør vi slet ikke, understreger han.

Årets fire medvirkende med direktør Mads Nørby i midten. Foto: PR
Årets fire medvirkende med direktør Mads Nørby i midten. Foto: PR

Se også: Kendt skuespiller kvitter Cirkusrevyen: Derfor stopper jeg

- Det er mobning!
Jan Han Il Nam Petersen køber ikke Nørbys argument om, at plakaten er kærlig ment.

- Det er jo hans opfattelse og hans måde at se verden på og opfatte revyens indhold på. Men dét, jeg går op i, er, hvordan virker det på mig, der er asiat, og andre, der har skrevet under, der også er racialiserede. Jeg synes, det er latterliggørende.

Så du føler dig personligt ramt?

- Ja, det gør jeg seriøst, hver gang jeg ser sådan noget. Det er typisk en hvid måde at lave sjov med ting på, sådan: 'Vi mener ikke noget med det'. Men det er ikke sjovt for os. Det er mobning!

Hvad håber du, der kommer til at ske?

- Hvis ikke Kerteminderevyen vil gå i dialog om det her, så håber jeg, at sponsorerne vil trække deres støtte. Jeg tror ikke, at revyen vil trække plakaten tilbage. Det ærgrer mig, men jeg håber bare, at vi kan være med til at flytte et par mennesker i denne her retning. At Kerteminderevyen så får noget gratis omtale, det må jeg så leve med, siger han.

På trods af de 60 medunderskrivere på brevet regner Mads Nørby heller ikke med, at 'shitstormen' får konsekvenser.

- Der er trods alt flere, der kommer med positive tilkendegivelser. Og de må jo så leve med at blive kaldt 'hyggeracister', konstaterer han.

I ender ikke med at trække plakaten tilbage?

- Nej, det kan jeg ikke i min vildeste fantasi forestille mig. Jeg står stadig på mål for vores plakat, som jeg absolut ikke ser som racistisk, slår han fast.

190 kommentarer
Vis kommentarer