Nøgen-udstilling ødelagt af hærværk

Kunstner opgiver at sende udstillingen 'Female Beauty - Nude in Public Place' rundt i landet

Bertel Haarder åbnede udstillingen på Nytorv. Privatfoto
Bertel Haarder åbnede udstillingen på Nytorv. Privatfoto

Det bliver ikke til noget med en turne rundt til landets største byer med foto-kunsteren Mathilde Grafströms udstilling 'Female Beauty - Nude in Public Space'.

Udstillingen, der først har været placeret på Nytorv i København og den seneste uge på Frederiksberg, har været udsat for hærværk af 13 af de 23 billeder, og kunstneren, der er enlig mor på kontanthjælp, har ikke selv råd til at erstatte de ødelagte billeder med nye print.

Hærværket mod billederne har især foregået på Nytorv, oplyser kunstneren, mens det på Frederiksberg er gået ud over lys-sætningen med brændte ledninger, som tilsyneladende har haft til hensigt, at mørkelægge begivenheden.

Se også: Nøgenfotograf politianmelder nøgenmodel

Udstillingen er forsikret for 10.000 kroner, men det vil koste 40.000 kr. at få den op at stå igen.

Udpluk af udstillingen. Privatfoto
Udpluk af udstillingen. Privatfoto
 

Provokerende kunst
- Der er sket forskellige former for hærværk i den seneste tid. Og der skal bare være én, der starter, så følger flere med. Men det er selvfølgelig også provokerende kunst. Der er mange, der har følt sig provokeret af mine billeder.

- Jeg oplevede det samme sidste år, hvor halvdelen af billederne, 28 print i mindre størrelse, blev ødelagt - enten smidt i vandet eller ridsede, siger Mathilde Grafström til Ekstra Bladet.

Udstillingen viser nøgne kvinder i det offentlige rum. Kunstnerens formål har været at hjælpe alverdens kvinder af med deres negative billeder af sig selv, siger hun.

Se også: Nøgenmodel pudser advokat på nøgenfotograf

Opstillingen. Privatfoto
Opstillingen. Privatfoto
 

Tilbage om to år
Fra starten var udstillingen kontroversiel. Bl.a. forlangte politiet den censureret, men til sidst gik alting dog i hak, og kulturminister Bertel Haarder - en, som han sagde, '68'er, der har været vant til at se nøgne mennesker' - åbnede den på Nytorv. Efter en måned at rykkede den til Frederiksberg.

Her pilles den ned i torsdag, og så er det slut i denne omgang.

Men Grafström har ikke tabt modet. Tværtimod regner hun med at vende stærkt tilbage om to år med en ny  udstilling. Samme motiver, samme budskab, men endnu stærkere billeder, siger hun.

- Man skal som kunstner ikke lade sig slå ud, men altid kigge fremad. Om to år er jeg en endnu bedre kunstner - og så skal udstillingen gerne være ucensureret.

78 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!