Pas på! Foto af Den Lille Havfrue kan ende med stor regning

Man skal tænke sig om en ekstra gang eller 10, før man bruger et foto af Den Lille Havfrue som blikfang

Danmarks vel nok bedst kendte turistattraktion - Den Lille Havfrue på Langelinie i København -  er en sjælden gæst i de danske medier.

Hun er nemlig omfattet af et forbud, der beskytter hende i mod at blive eksponeret i alle mulige og umulige sammenhænge.

Arvingerne efter billedhuggeren Edvard Eriksen vogter nemlig ganske nøje, hvilken sammenhæng billederne af damen med fiskehalen præsenteres i, og hvis det ikke kan dokumenteres, at et billede af havfruen indgår 'som en naturlig del af dækningen af aktuelle begivenheder', kan man med stor sikkerhed se frem til en regning.

Den skæbne er overgået flere danske medier.

Blandt andet måtte Politiken pænt punge ud med 10.000 kroner, da de i 2006 bragte en collage, hvor havfruen var placeret i en rød svanestol med et par B&O-hovedtelefoner på.

Taget som gidsel
Den nu hedengangne avis Nyhedsavisen måtte i sin relativt korte levetid punge ud hele to gange, og Berlingske faldt i fælden i 2005, hvor de i lighed med Politiken brugte et billede af Den Lille Havfrue i en collage.

På Ekstra Bladet er vi - 7-9-13 - endnu ikke faldet i fotofælden, og forbuddet er noget, avisens fotografer er meget opmærksomme på, oplyser fotochef Jakob Boserup.

- Det er lidt ærgerligt, at lige netop den søde, lille havfrue - der jo er et dansk nationalklenodie - på den her måde ender med at blive taget som gidsel. Men vi kender naturligvis reglerne, som vi er opmærksomme og overholder, siger Ekstra Bladets fotochef Jakob Boserup.

Ophavsretten til et kunstværk som Den Lille Havfrue følger kunstneren hele livet. Herefter overgår rettighederne til arvingerne i 70 år.

Den dansk-islandske kunstner Edvard Eriksen døde 12. januar 1959, hvilket betyder, at billeder af Den Lille Havfrue først kan bruges frit fra 1. januar 2030.

66 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jesper Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen