Raser over manglende lama-møde: Det er for sølle, Helle!

Statsministeren har ikke tænkt sig at mødes med Dalai Lama, mens blandt andre Pia Kjærsgaard og Johanne Schmidt-Nielsen i dag mødes med den tibetanske munk

Ingen repræsentanter for regeringen mødes med Dalai Lama under hans besøg i Danmark. Det gør derimod 15 Folketings-politikere - herunder Pia Kjærsgaard og Johanna Schmidt-Nielsen - ved et særligt møde her til formiddag. (Foto: Linda Johansen)
Ingen repræsentanter for regeringen mødes med Dalai Lama under hans besøg i Danmark. Det gør derimod 15 Folketings-politikere - herunder Pia Kjærsgaard og Johanna Schmidt-Nielsen - ved et særligt møde her til formiddag. (Foto: Linda Johansen)

Fra begge sider af det politiske spektre lyder kraftig kritik af statsminister Helle Thorning-Schmidt i forbindelse med tibetanernes åndelige leder Dalai Lamas besøg i Danmark.

Både Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen og Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard er stærkt utilfredse med, at statsministeren ikke mødes med eksiltibetaneren. Det har de selv - sammen med en gruppe af andre folketingsmedlemmer - planer om at gøre i dag, torsdag. Men Helle Thorning-Schmidt tager ikke med og inviterer heller ikke Dalai Lama på en kop kaffe.

Dalai Lama i København - her tilbage i 2009. (Foto: Thomas Sjørup) Dansk politik Dalai Lama mødes med 15 folketingsmedlemmer

- Tænk at det officielle Danmark gerne vil deltage i den saudiarabiske diktators begravelse, men ikke vil mødes med Dalai Lama. Det er pinagtigt, siger Johanne Schmidt-Nielsen med henvisning til at kronprins Frederik i slutningen af januar deltog i begravelsen af den saudiarabiske konge, Abdullah.

- De er bange for den kinesiske regeringens reaktion. Jeg synes det er noget værre dobbeltmoral. De snakker om menneskerettigheder, men samtidig tør de ikke kritisere  Kinas fremfærd i Tibet.

Kronprinsen kender vejen. Har netop været i Qatar, hvor han har omgivet sig med områdets kongelige. (Foto: Lars Poulsen) Danske kongelige Kronprinsen viser Abdullah respekt

Johanne Schmidt-Nielsen mener ikke, at Danmark bør bøje sig af frygt for at miste arbejdspladser på grund af mindre handel med Kina.

- Hvis alle lande tænker sådan, så er der jo ingen, der siger fra og presser verdens diktaturstater. Økonomiske hensyn skal ikke stå i vejen for at støtte demokrati og menneskerettigheder.

Dalai Lama har ikke noget imod, at han ikke skal mødes med Helle Thorning-Schmidt, mens han er i Danmark. (Foto: Linda Johansen) Event & Kultur Dalai Lama vil hellere mødes med danskerne

Dalai Lama holder tre foredrag, mens han er i Danmark. Alt i alt kommer omkring 8000 danskere til at høre ham tale. (Foto: Linda Johansen)
Dalai Lama holder tre foredrag, mens han er i Danmark. Alt i alt kommer omkring 8000 danskere til at høre ham tale. (Foto: Linda Johansen)

Heller ikke Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard er imponeret over statsministeren, der i 2009 sagde, at når hun blev statsminister ville hun i modsætning til daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen mødes helt officielt med Dalai Lama frem for i et privat møde.

- Det falder så tilbage på hende nu. Det er et løftebrud, og det er virkelig sølle af hende, siger Pia Kjærsgaard til Ekstra Bladet, der ligesom Johanne Schmidt-Nielsen mener, at Danmark bør stå op for den gode sag.

- Jo flere der bukker under for deres pres, jo lettere bliver det for Kina at tryne omverdenen. Hvis vi står sammen, er det en anden sag.

Dalai Lama skrev et brev til præsident Bush dagen efter terrorangrebet den 11. september 2001. (Foto: Linda Johansen) Event & Kultur Dalai Lama: Lad våbnene ligge, Bush

Ud over Johanne Schmidt-Nielsen og Pia Kjærsgaard har også Mette Gjerskov, Yildiz Akdogan og Ane Halsboe-Jørgensen fra Socialdemokraterne, Zenia Stampe fra de Radikale, tre andre medlemmer af Enhedslisten, to medlemmer af SF, Jakob Ellemann-Jensen fra Venstre, Lars Barfoed fra de Konservative, Mette Bock fra Liberal Alliance og Søren Espersen fra Dansk Folkeparti tænkt sig i dag at mødes med den tibetanske lama.

Barack Obama mødes med den tibetanske munk Dalai Lama. (Foto: AP) Politik Obama hylder Dalai Lama

0 kommentarer
Vis kommentarer