Se Danmarks dyreste mønt til 1,2 millioner kroner

Bruun Rasmussen sætter nu en enestående mønt på auktion, der kan ende med at blive Danmarks dyreste mønt nogensinde

Således præsenteres den unikke dobbeltspeciedaler hos Bruun og Rasmussen: 2 speciedaler 1658, Christiania, NM - , H - , S - , Aagaard - , Sieg 38.2 – unik. Vurdering: 1,2 mio. kr.
Således præsenteres den unikke dobbeltspeciedaler hos Bruun og Rasmussen: 2 speciedaler 1658, Christiania, NM - , H - , S - , Aagaard - , Sieg 38.2 – unik. Vurdering: 1,2 mio. kr.

Da Ekstra Bladets udsendte i 1960' erne var en ung knægt, blev udtrykket en daler flittigt brugt. Det var nemlig dengang hverdags-ordet for en tokrone.

Før møntreformen i 1873 hed pengene i Danmark: Daler, mark og skilling.

Efter 1873 gik man over til kroner og ører, og grunden til at en tokrone helt op til 1960' erne blev kaldt en daler, skyldes, at den tidligere benævne mønt en rigsdaler havde samme værdi som en tokrone.

Nu er der imidlertid en helt speciel daler på auktion hos Bruun og Rasmussen, en enestående mønt, der meget vel kan gå hen og blive Danmarks dyreste mønt nogensinde! Vurderingen lyder nemlig på 1,2 mio. kr.

Uanset om man samler på mønter eller ej, bør man unde sig selv den udsøgte fornøjelse at studere den dobbelte speciedaler fra 1658, der er slået i Norge under den danske konge Frederik III. Ordet 'dobbelte speciedaler' henviser til en mønt, der er dobbelt så meget værd som en speciedaler. Og det er egentlig det gamle ord for en tokrone.

Der findes kun et eksemplar af mønten
Denne hidtil ukendte og upublicerede mønt findes kun i dette ene eksemplar og er samtidig i en uhørt flot bevaringstilstand med helt skarpe detaljer.

- Det er en pragtmønt, som er dømt til at blive den dyreste mønt, der nogensinde er solgt på auktion i Danmark – både i kraft af dens sjældenhed, æstetiske appeal, kvalitet og historisk betydning. Mønten er utvivlsomt den mest spektakulære, Bruun Rasmussen nogensinde har udbudt på auktion. Vi glæder os derfor umådelig meget til at se, hvordan det går, udtaler Michael Fornitz, leder af Bruun Rasmussens møntauktioner, der i øvrigt tilføjer, at den enstående mønt vejer 57,5 gram.

På den ene side af mønten er det er billede af Frederik III, og på den anden side er der et billede af den norske løve med en økse i poterne.

Her kan du interaktivt gå ind og nærstudere mønten

Den unikke mønt har antagelig været tænkt som et præsentationsstykke til Frederik IIIs kunstkammer i København, men er – muligvis som følge af svenskekrigene – aldrig nået frem hertil, men har siden prægningen ligget upåagtet i familieeje i først Norge og siden Danmark.

Eftersyn og auktion
Møntauktionen afholdes på Baltikavej 10 i Københavns Nordhavn tirsdag den 3. november kl. 10-18. Eftersynet er åbent mandag 2. november og tirsdag 3. november på samme adresse.

42 kommentarer
Vis kommentarer