Skandale i svensk Grand Prix: Undersøger muligt hackerangreb

Måns Zelmerlöw vandt i fuldstændig suveræn stil musikkonkurrencen i Sverige, men millioner af stemmer blev ikke talt med

Måns Zelmerlöw fik næsten dobbelt så mange stemmer som nummer to. (Foto: Aftonbladet)
Måns Zelmerlöw fik næsten dobbelt så mange stemmer som nummer to. (Foto: Aftonbladet)

Sverige er på det nærmeste på den anden ende i disse dage. For vort blå-gule naboland går så meget op i Melodi Grand Prix, at de har brugt seks uger på at finde en vinder.

Det skete så lørdag aften, hvos sangeren Måns Zelmerlöw vandt i total overlegen stil med sangen 'Heroes'. Faktisk fik han 288 points, mens nummer to kun fik 149.

Så skulle man tro, at den billet til Wien, hvor Eurovision Song Contest skal holdes i maj, var sikkert i hus, men sådan er det ikke.

Ifølge den svenske avis Expressen kan flere millioner Grand Prix-stemmer nemlig være gået tabt lørdag aften.

Ved Grand Prix’et kunne svenskerne stemme via en app – præcis som man kan hver fredag i Danmark, når ’X Factor’ løber over skærmen. Men lørdag aften gik app’en pludselig i stykker i Sverige, da vinderen skulle findes.

Se også: Vanvittigt drama i tysk Grand Prix: Vinder nægter at vinde

Den svenske pendant til DR, SVT, undersøger nu, om deres afstemnings-app blev udsat for et  hackerangreb. Man kunne nemlig konstatere, at der lørdag aften pludselig opstod et ekstraordinært stort pres på serverne.

- Vi ser et unormalt og ekstremt højt tryk, som har slået vores servere ud, sagde chefen for  Melodifestivalen Christel Tholse Willers lørdag aften og traf en lyn-beslutning om, at kun sms- og telefonstemmer talte med.

Se også: Finland gør det igen: Kultband til Grand Prix

Men forklaring om et muligt hackerangreb tror it-eksperten Jakob Schlyter ikke på.

Han hælder mere til, at SVTs system slet ikke var gearet til så mange seerstemmer på samme tid.

Måns Zelmerlöw sang sangen 'Heroes' til tops. (Foto: Aftonbladet)
Måns Zelmerlöw sang sangen 'Heroes' til tops. (Foto: Aftonbladet)
 

- Hvis man skal foretage et så stort koordineret DoS-angreb, koster det penge. Og man skal have en hensigt, siger it-rådgiveren til Expressen og understreger, at han har svært ved at se motivet til at ødelægge Grand Prix’et.

Et DoS-angreb – eller et Denial of Service-angreb - er et angreb mod et it-system, der baner vejen for en så stor overbelastningen, at serverne sætter ud.

Se også: Australien har valgt deltager til Eurovision

Mens sindene koger i Sverige over den skandaløse afgørelse, så er glæden over Måns Zelmerlöws sejr dog intakt. Svenskerne tror på, at den 28-årige sanger kan hive Eurovision-sejren hjem til Sverige for sjette gang.

14 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere