Solformørkelsen er reddet: 9.000 briller på vej til DK

Tycho Brahe Planetarium i København kommer nu de fortvivlede solformørkelses-nørder til undsætning

(Polfoto)
(Polfoto)

På fredag kan man - hvis vejret tillader det - opleve en af astronomiens helt store begivenheder, nemlig en delvis solformørkelse, som kan ses i hele Danmark mellem klokken 9:40 og 12:00. En solformørkelse opstår, når Månen passerer ind forbi Solen, og dermed skærmer for Solens lys.

Hvis man ønsker at opleve dette fænomen, skal man anskaffe sig et par specielle beskyttelsesbriller, da det ellers er særdeles farligt for øjnene og kan give livsvarige skader, hvis man alligevel kigger direkte op mod den delvist formørkede sol.

Først til mølle
Desværre har der de seneste dage været totalt udsolgt af disse specielle 'solbriller', men det råder Tycho Brahe Planetariet i København nu bod på. De har nemlig helt ekstraordinært skaffet hele 9.000 par autoriserede beskyttelsesbriller, der sælges for 39 kr. pr. par.

Se også: Øjenlæge inden solformørkelse: Solbriller går slet ikke

Brillerne leveres til planetariet i dag og sælges fra i eftermiddag i butikken ved søerne på Gammel Kongevej 10. Brillerne kan ikke reserveres, men sælges efter 'først til mølle'-princippet, oplyser planetariet til Ekstra Bladet.

Skulle du alligevel være så uheldig ikke at få fat i et par briller, så er hjælpen nær. Se bare her, hvordan du laver dit eget sol-stetoskop. (Foto: Cecilie Guldberg)

Butikken er åben til klokken 19.40 i aften og åbner igen torsdag morgen klokken 9.30.

Briller til låns
Hvis man ikke ender blandt de heldige, der får fat i de eftertragtede briller, kan man vælge at tage ind til Planetariet på fredag under selve formørkelsen.

Her vil der være 500 par til deling til de fremmødte, og desuden vil der være eksperter på pletten, der kan gøre de interesserede klogere på det sjældne astronomiske fænomen.

Fredagens solformørkelse bliver den 'dybeste' siden 1999, og mere end 80 procent af solen forventes at blive dækket.

Følg med i dag her på ekstrabladet.dk, hvor vi skriver, så snart brillerne er ankommet og til salg hos planetariet...

1 af 2 Tycho Brahe Planetariet får nu en stor sending beskyttelsesbriller til landet i tide for fredagens sjældne fænomen. (Foto: Finn Frandsen)
2 af 2 (Polfoto)
56 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere