Thestrup og Hebsgaard: Den unge sheik og billetsælgeren

Folketeatrets Holberg-forestilling ’Jean de France’ er på turne rundt i hele landet og kører for fulde huse. Hovedrollen tilhører den unge anmelderroste Pelle Emil Hebsgaard, hvis rolle er knusende morsom, men det er den ’gamle tudse’ i stykket, Ole Thestrup, der sælger billetterne, for publikum elsker ham

pelle Emil Hebsgaard giver den gas som Jean de France, mens Ole Thestrup brummer i baggrunden som den skeptiske svigerfar. Foto: PR
pelle Emil Hebsgaard giver den gas som Jean de France, mens Ole Thestrup brummer i baggrunden som den skeptiske svigerfar. Foto: PR

- Det kan da godt være, at jeg privat har været lidt af en sheik. For pokker, jeg kan bare godt lide smukke piger - lige som min figur Jean de France, men det er slut nu. Jeg er havnet på den rigtige hylde med den rigtige kæreste, så nu jagter jeg kun kvinder på scenen, griner Pelle Emil Hebsgaard.

Til april fylder Hebsgaard 28 år, og selv om det brede publikum endnu har ham til gode i en formentlig større rolle i en tv-serie, så har han allerede nu et publikum blandt dem, der elsker komedier og revy.

jeg drømmer om en dag at arbejde i udlandet, fortælle Pelle Emil Hebsgaard. Foto: Linda Johansen
jeg drømmer om en dag at arbejde i udlandet, fortælle Pelle Emil Hebsgaard. Foto: Linda Johansen
 

Holbergs ’Jean de France’ er lige som ’Erasmus Montanus’ historien om den unge mand, som efter sin dannelsesrejse kommer hjem og ikke længere kan tale dansk. Hans Frandsen er blevet så frankofil, at hverken hans far (Jesper Asholt) eller hans kommende svigerfar (Ole Thestrup) kan holde ham ud.

- Faktisk havde jeg aldrig beskæftiget mig med Holberg før denne rolle, men det er sjovt, og det er et privilegium igen at spille sammen med Ole Thestrup - lige som i Tam Tam-revyerne i Tivoli. Ole skal jo bare slå et prut, så vælter publikum salen, smiler Pelle.

Men også den unge skuespiller giver den gas på morskabsbarometret, og her befinder han sig godt. Siden barndommen i Ikast har han elsket at underholde. Det kastede enorme roser af sig, da han var Genie - lampeånden i ’Aladdin’.

Ikke god til det franske
Lige nu kører han den franske stil - også privat.

hans Frandsen aka Jean de France i Pelle Emil Hebsgaards skikkelse vil så gerne være fransk og moderne hele vejen igennem. Foto: PR
hans Frandsen aka Jean de France i Pelle Emil Hebsgaards skikkelse vil så gerne være fransk og moderne hele vejen igennem. Foto: PR

- Mit fransk er stort set ikke-eksisterende, men det har ikke forhindret mig i at få en chik, fransk kæreste. Hun er en rigtig parisienne, og det kostede stor frækhed at gøre hendes bekendtskab, fortæller han.

Det hele begyndte med en familiefrokost på ’Les Trois Cochons’ på Frederiksberg. Her var fik Pelle pludselig svært ved at spise og med at følge med i samtalen på grund af den mørkhårede, kvindelige tjener.

- Jeg sendte hende mange øjne, men hun værdigede mig ikke et blik, så da familien gik ud, trak jeg den lidt i ørerne for at få hende i tale. Jeg tog mod til mig og inviterede hende på kaffe, men jeg anede ikke, hvad hun hed, og jeg var så forfjamsket, at jeg ikke kunne opfatte hendes navn. Derfor bad jeg hende om at stave det for mig, og så svarede hun med svigende sarkasme: ’Hvad er det i navnet ’Kim’, du ikke fatter’? Puhh. Det var en rigtig dum indledning. Men jeg har tage revanche siden, og nu er vi et fast par med fælles hund – og hver sin lejlighed.

Drømmer om en tv-serie
Derfor har Pelle sendt trussetyven på pension, og derfor bruger han sin sparsomme alene-tid på et tv på størrelse med Køge by samt alverdens gadgets.

- Jeg synes, at det er fedt at være sjov skuespiller, men jeg vil også gerne have roller, hvor jeg kan vise den alvorlige og følsomme Pelle, og de skal nok komme. Det er i hvert fald noget, jeg arbejder benhårdt på. Med forbilleder som Ulf Pilgaard og Søren Sætter-Lassen er der noget at arbejde hen imod. Og jeg indrømmer blankt, at jeg drømmer om på et tidspunkt i min karriere også at slå igennem i udlandet. Men øverst på ønskelisten lige nu står dansk film og tv-serier. Det er ganske enkelt adgangskortet, hvis man vil slå sit navn som skuespiller fast i den brede befolkning i Danmark, erkender han.

Nu har jeg altså også haft 40 år til at lære faget i, og jeg har tænkt mig at fortsætte til det sidste, griner han. Foto: Philip Davali
Nu har jeg altså også haft 40 år til at lære faget i, og jeg har tænkt mig at fortsætte til det sidste, griner han. Foto: Philip Davali
 

Ole Thestrup: Lønforhandlingerne glider nemmere

- Nu har førsteelsker-rollerne aldrig lige ligget til mig, så jeg har det da fint med at være ham Jeronimussen og billetsælgeren. Det gør det lidt nemmere ved lønforhandlingerne. Men jeg har jo altså også haft 40 år til at lære det i. Så både Pelle og alle de øvrige unge skal såmænd nok komme efter det, griner Ole Thestrup, der er svigerfar til Jean de France i Holberg-forestillingen.

Thestrup har et stort publikum, og han ved det.

- Det er fordi, jeg får lov til at få de skæve roller, erklærer han, og smiler næsten selvudslettende, for igennem de seneste mange år er han gået fra den ene sejr til den anden. På på film og teater. Ikke mindst efter, han har fået sin fire-dobbelte by-pass-operation, er der kommet liv i kludene igen, og det er nødvendigt, for han skal holde længe.

Jesper Asholdt i baggrunden er den stakkels far til Jean de France, mens Ole Thestrup er svigerfaren, og det komemr der mange gode grin ud af. Foto. PR
Jesper Asholdt i baggrunden er den stakkels far til Jean de France, mens Ole Thestrup er svigerfaren, og det komemr der mange gode grin ud af. Foto. PR
 

- Jeg har sgu’ da ikke råd til at holde op. Som mange andre skuespillere har jeg ikke fået sparet op til pensionen, så det er bare om at holde skruen i vandet. Men jeg kan selvfølgelig geare lidt ned, selv om det er svært, for i min branche går man ikke sådan på deltid, eller nyder sit otium halvdelen af året. Enten er man på, eller også er man ikke, understreger den 68-årige.

Bedrevidende knarke
For Thestrup er Holberg tit et lotterispil, fordi det er så gammelt, at det kun, når det skæres til, siger folk noget i dag. En gang fejrede han triumfer som Jeppe på Bjerget - og det er i rollerne som de skæve eksistenser eller de gamle bedrevidende knarke, folk elsker ham.

- Her kan man få de interessante replikker som f.eks.: ’Hvor Herre bevares. De unge vil alle udenlands i stedet for at passe skolestuen.’ Men sådan har det jo været længe. En gang skulle alle i Kibbutz, og for 20 år siden rejste min egen datter til Canada for at lære fransk. Danmark er for småt og for småborgerligt for mange unge, og det gælder på alle planer: Sprog, tøjmode, hvad som helst. Deraf replikken: ’Gud hvor jeg hader udkants-Europa’. Det kan være svært at acceptere sin plads i den hjemlige andedam, hvis man først har fundet sig til rette på ’den store scene’. Der er ting, som aldrig ændrer sig. Det er det gamle versus det nye. Generationernes kamp. Og så kan den forstokkede Jeronimus sidde og se den hjemkomne unge ’henfalde til melankoli og brændevin’ i skuffelse over det, han forventes at leve op til eller indordne sig under.

Dødsangst giver dårlig søvn
Thestrup har selv siddet i saksen og haft en tør plet i halsen. Men den prop blev sat i for årtier siden, og det ændres der ikke på.

- Der er kun to år til jeg fylder 70, jeg er overvægtig og i dårlig form, så jeg tænker en del over, hvad jeg spiser og drikker. Men jeg er ikke bange mere, som før by-pass’en, og det er godt, for dødsangst genererer spændinger og dårlig søvn, og der er meget, jeg skal nå endnu. F.eks. forestillingen ’Le Pere’, som jeg skal spille snart. Der får jeg brug for en helt anden Ole, end ham jeg plejer at bruge. Det er et kammerspil, hvor jeg er en dement gammel mand, og hvor min datter spilles af Anette Støvelbæk. Den rolle glæder jeg mig fandme til, fordi den er så anderledes, fastslår Ole Thestrup.

1 kommentar
Vis kommentarer