Trods dansk skuffelse: Derfor er jurystemmer en god idé

Man skal huske på, at det normalt er fagjuryerne, der giver Danmark flest stemmer, siger kommentator Ole Tøpholm, der dog godt forstår, at danskerne er skuffede over juryens vurdering af den danske viking

- Jeg må sige, at jeg hellere vil have en god placering fra seerne, som Rasmussen fik i år. Den folkelige opbakning er rigtig vigtig i Eurovision, siger Ole Tøpholm. Foto: Mogens Flindt
- Jeg må sige, at jeg hellere vil have en god placering fra seerne, som Rasmussen fik i år. Den folkelige opbakning er rigtig vigtig i Eurovision, siger Ole Tøpholm. Foto: Mogens Flindt

– Rimelig træls!

Så kontant udtrykker den danske Eurovision-9’er Jonas Flodager Rasmussen sin holdning til fagjuryen, der afgjorde halvdelen af hans Eurovision-eventyr. 

Juryerne i Europa var alt andet en pjattede med 'Higher Ground', og da de havde afgivet deres stemmer, lå Rasmussen og rodede rundt som nummer 20.

– Man tænker jo, hvad fanden sker der. Juryen kunne virkelig ikke lide os. Så er det bare for sindssygt, at vi har publikums stemmer. Det er så vildt, siger Rasmussen, der af folket fik en flot femteplads. Det gav en samlet niendeplads ved Eurovision Song Contest.

På grund af den massive sikkerhed i forbindelse med Grand Prix'et har Mia Mimi Flodager ikke kunnet være sammen med sin mand i arenaen. Her krammer de med et hegn imellem sig. Foto: Mogens Flindt Event & Kultur Efter rædselsaften for Rasmussens kone: - Jeg er så glad

Siden lørdag aftens afgørelse har der været en hård kritik af afstemningssystemet, som mange danskere ikke synes er fair. Hvorfor skal fagjuryer bestående af fem musikeksperter fra hvert land have så meget magt?

Men det er der ifølge DRs Grand Prix-kommentator Ole Tøpholm en rigtig god grund til, og han støtter uden tøven fortsat systemet, hvor juryen og seerne har lige meget at skulle have sagt.

– Fagjuryerne blev egentlig indført for, at Eurovision ikke skulle være en venneklub, hvor nabolandes stemmer på hinanden kunne afgøre det hele. Nogen kan måske huske hele debatten om østbanden, der kun stemte på hinanden. For at skabe et Europa i balance valgte man at indføre fagjuryer, og det må man sige har virket, siger Ole Tøpholm.

Ikke siden 2014, hvor Basim også blev nummer ni, har Danmark klaret sig så godt i Eurovision. Event & Kultur Dansk eufori: - Det føles som en sejr

DR-boss: Målet blev nået
At mange i Danmark er halvsure og skuffede efter fagjuryens stemmer i år, forstår han for så vidt godt.

– Men man skal bare huske på, at det normalt er fagjuryerne, der giver Danmark flest stemmer. Altså flere end seerne. Så derfor har vi debatten nu. De var ikke til vores vikinge-indpakning i år, siger Grand Prix-kommentatoren, der mindes hvordan tingene var fuldstændigt omvendt, da han dækkede sit første Eurovision Song Contest i 2011.

– Dengang var det juryen, der var med A Friend in London, som samlet fik en femteplads. Seerne rangerede dem som nummer 18, men juryen gav dem en tredjeplads. Den gang var der sjovt nok ingen, der brokkede sig over fagjuryen, siger Ole Tøpholm og fortætter.

– Og jeg må sige, at jeg hellere vil have en god placering fra seerne, som Rasmussen fik i år. Den folkelige opbakning er rigtig vigtig i Eurovision, siger han.

Rasmussen fik en 9. plads. Foto: Mogens Flindt Event & Kultur Rasmussens rutsjetur: For satan, mand!

DRs underholdningschef, Jan Lagermand Lundme, er også fortsat tilhænger af den måde afstemningen foregår på.

– Bare fordi det ikke lige går vores vej et enkelt år, kan vi jo ikke begynde at kræve, at det hele skal laves om. Vi kom i top ti, som hele tiden var vores mål, og det er jeg rigtig godt tilfreds med, siger han.

43 kommentarer
Vis kommentarer