Kontroversielle modelbilleder: Er det i orden?

Voldsofre eller makeup-inspiration? Modeeksperten Cecilie Christiansen vurderer

Det bulgarske modemagasin Twelve Magazine har valgt et noget anderledes skønhedstema, men budskabet er i følge modeeksperten Cecilie Christiansen for uklart. (Rettigheder: Twelve Magazine Foto: Vasil Germanov. SFX Makeup: Daniela Avramova, Beauty hair and makeup Slav)
Det bulgarske modemagasin Twelve Magazine har valgt et noget anderledes skønhedstema, men budskabet er i følge modeeksperten Cecilie Christiansen for uklart. (Rettigheder: Twelve Magazine Foto: Vasil Germanov. SFX Makeup: Daniela Avramova, Beauty hair and makeup Slav)

- Vold - hverken mod kvinder, børn eller andre - og de psykiske som fysiske skader volden indebærer er ikke æstetisk! Det er forfærdeligt og fuldstændigt forkasteligt, siger Cecilie Christiansen, chefredaktør på den danske udgave af modemagasinet ELLE.

Læs også:

Se også: Anklages for brug af mindreårige modeller

Udtalelsen er en reaktion på en skønhedsserie, det bulgarske modemagasin Twelve Magazine for nyligt har lagt ud på deres hjemmeside. På billederne, som samlet er en skønhedsserie ved navn 'Victim of Beauty' (red. skønhedsoffer), er modellerne sminket som voldsofre.

Det har skabt furore i cyberverdenen. Nogle mener nemlig, at magasinet har overtrådt en grænse.

Derfor har vi bedt Cecilie Christiansen, som til daglig sidder ved roret på et af Danmarks største moderedaktioner, om at vurdere, hvorvidt magasinet er gået over stregen.

Læs også:

Se også: Afviser kritik af tynde modeller

Budskabet er uklart
Ifølge Cecilie Christiansen er problemet ikke nødvendigvis det groteske tema, men snarere, at budskabet er uklart.

- Det er ikke tydeligt, om billederne har et budskab eller blot er tænkt som kreativ gimmick fra fotografen og makeup-artistens side. Og det synes jeg er problematisk, siger hun til ekstrabladet.dk.

Hun mener dog, at der findes sammenhænge, hvor billeder af voldsramte kvinder kan være en nødvendighed.

- Billeder af eksempelvis voldsramte kvinder som her, kan være en stærk og nødvendig måde at kommunikere et vigtigt budskab; en måde at sætte fokus på et tabu – og skabe tiltrængt opmærksomhed.

Hvis det har været formålet med skønhedsserien, er det dog ifølge eksperten på ingen måde lykkedes at kommunikere budskabet.

- Der er stor forskel på ’voldsskaderne’ på billederne; nogle er meget virkelighedslig og realistiske, mens andre - eksempelvis hvor halsen er skåret over - er langt mere fjerne, siger hun.

I kunst er det ok
Men indenfor kunstens verden, hvor fokus netop er på nedbrydning af tabuer, findes der ifølge Christiansen eksempler på, at det nogle gange er tilladt at bruge både skønheds- og voldsbilleder.

- Det danske talent Maria Rubinke har en fuldstændig fantastisk evne til at bruge tabuer i sin kunst, med et finurligt glimt i øjet, der aldrig overtræder den grænse, der er mellem kunst og virkelighed; og mellem respekt og respektløshed for et givent tabu, uanset om det handler om stiknarkomani eller grov vold, siger hun.

'Vi har et medansvar'
Hvis kunstneren både har ret til og evner at bruge voldstemaer til at nedbryde tabuer, er det dog ikke ens betydende med, at modemedier ikke har et ansvar. I hvert fald ikke, hvis du spørger Christiansen.

- Vi har klart et medansvar, og vi er os det meget bevidste. At sætte fokus på vold, anoreksi og brystkræft med æstetiske billeder er en af de oplagte muligheder vi som modemagasin har. Men budskabet skal være klart – ellers ender vi netop med at svække effekten. Og det må aldrig ske, siger hun.

Chefredaktøren er da heller ikke i tvivl: En billedserie, som den Twelve Magazine har valgt at bringe, hører ikke hjemme i ELLE.

- Den er for ufuldstændig og strittende i for mange retninger, hvilket gør budskabet mudret og uklart. Nogle af billederne ligner nærmere noget fra en horror-film; andre noget fra en anti-voldskampagne, siger hun afslutningsvis.

Hvad synes du om den kontroversielle billedserie? Stem til højre i artiklen og se billederne i billedgalleriet.

Hvad synes du om 1Twelve Magazines kontroversielle billedserie?

Se resultat

Hvad synes du om 1Twelve Magazines kontroversielle billedserie?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen