Annoncørbetalt - Viaplay

Seriemorderens sygdom – derfor er han ikke som os andre

De færreste af os kan sætte os ind i, hvad der driver en seriemorder til at begå sine gerninger. Men det er fordi, mange seriemordere har nogle helt særlige fællestræk, som vi andre slet ikke kan forstå

Ted Bundy indrømmede 30 mord på unge kvinder i adskillige amerikanske stater - kvinder der på bestialsk vis blev mishandlet og myrdet.

Gary Ridgway har mindst 48 liv på samvittigheden.”The Green River Killer”, som han blev kaldt, blev i 2003 dømt skyldig for mord på 48 kvinder, som han havde voldtaget og tortureret. Han påstod dog selv, at tallet af myrdede kvinder oversteg 90.

Begge de to ovenstående blev idømt dødsstraf i USA.

I Danmark har vi Dagmar Overby, der dræbte minimum 25 spædbørn, som hun brændte i sin brændeovn i 1920´erne. Hun er Danmarkshistoriens største seriemorder.

De tre sager kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen, og de er blot et lille udsnit af de mest kendte seriemordere i udlandet og herhjemme. 

De færreste har fantasi til at forstå dem. Hvad driver dem? Og kan man overhovedet som almindeligt menneske begribe psyken hos en seriemorder og rejsen ind i det mørke sind.

1. marts har serien ”Den Som Dræber – Fanget af Mørket” premiere, hvor du kan følge jagten på seriemordere og få en indsigt ind i en seriemorders sind.


Ekspert: Der er to typer af seriemordere
Tidligere retspsykiater ved Justitsministeriet, Henrik Day Poulsen inddeler seriemordere i to typer: De sindssyge, og dem der ikke er.

Og selvom os almindelige mennesker måske kunne tro, at langt de fleste seriemordere er sindssyge, er det ifølge Henrik Day Poulsen langt fra tilfældet - faktisk tværtimod.

Psykiater Henrik Day Poulsen har tidligere været retspsykiater ved Justitsministeriets retspsykiatriske klinik i København. Foto: Privatfoto
Psykiater Henrik Day Poulsen har tidligere været retspsykiater ved Justitsministeriets retspsykiatriske klinik i København. Foto: Privatfoto

- De fleste seriemordere er ikke sindssyge. Men de har nogle personlighedsmæssige afvigelser, der adskiller dem markant fra os andre, fortæller han og uddyber: 

- Mange seriemordere har psykopatiske, narcissistiske eller autistiske træk, som gør, at de mangler basale menneskelige egenskaber - fx empati. Det gør dem i stand til at gøre andre mennesker fortræd, og i værste fald slå dem ihjel.

Men hvorfor gør de det?
- Hos psykopater kan det være en trang til at pleje deres ego, der driver dem. Ved at dræbe flere gange bliver en psykopatisk seriemorder bekræftet i, at han er uovervindelig, fortæller psykiater Henrik Day Poulsen.

Men han understreger samtidig, at listen over mulige årsager er lang.

I serien
I serien "Den Som Dræber - Fanget af Mørket, hvor en psykolog og en efterforsker arbejdet sammen for at fange seriemordere. Foto: Viaplay.

- Det kan også være, at de søger en spænding i livet, som de kun kan få ved at dræbe tilfældige folk. For gerningsmanden kender sjældent ofrene i forvejen, lyder den foruroligende forklaring.

Der skal oftest en hændelse eller en ‘aftrækker’ til, før en seriemorder starter sin række af kyniske drab, fortæller psykiateren.

Og dén holdning deler Kurt Kragh, der er tidligere drabsefterforsker og kriminalkommissær ved Rigspolitiets Rejsehold. 

Det starter i privatlivet
Baseret på hans erfaringer som efterforsker - blandt andet gennem samarbejde med den amerikanske sikkerhedstjeneste FBI - hænger en seriemorders mange drab ofte sammen med personens privatliv.

- Mange seriemordere har hele tiden haft karaktertrækkene til at begå mord, men ofte skal der ske noget, for at sætte det i gang. For eksempel en fyring, en skilsmisse eller et andet traume, forklarer Kurt Kragh.

Nogle gange ser man, at der går mange år mellem drabene. Og forbindelsen til privatlivet kan være en del af forklaringen på de lange pauser, der kan være mellem mordene.

- Det er ikke en blodtørst, der får dem til at slå folk ihjel. Det hænger sammen med, hvad der sker i deres liv. De kan måske være i en tryg periode. Men hvis hele verden vælter for dem, kan de reagere ved at dræbe igen, fortæller den erfarne efterforsker.

Kurt Kragh er tidligere drabsefterforsker, og har blandt andet været kriminalkommissær i Rejseholdet. Foto: Olivia Loftlund
Kurt Kragh er tidligere drabsefterforsker, og har blandt andet været kriminalkommissær i Rejseholdet. Foto: Olivia Loftlund

Betragter andre mennesker som "ting", der kan give tilfredsstillelse
- Denne type mennesker mangler ganske enkelt empati. De betragter andre mennesker som materielle ting, de kan bruge til at stille deres egne behov. Men det kan også komme til syne på andre måder, for eksempel ved økonomisk kriminalitet, fortæller Kurt Kragh.

Hvorfor ikke flere danske seriemordere?
I andre lande, som eksempelvis England og USA, har der gennem tiden været mange seriemordere. Vi har heldigvis ikke haft mange af dem her i Danmark, og det er der ifølge Kurt Kragh en helt særlig årsag til.

- I Danmark bliver de som regel fanget, før de når at begå så mange mord, beroliger den tidligere politikommissær.

Du behøver derfor ikke frygte, at du bliver offer for den næste danske seriemorder. Men vil du opleve spændingen ved at fange personer med mord på samvittigheden, kan du snart følge med i den danske dramaserie ‘Den som dræber - Fanget Af Mørket’, som bliver vist på Viaplay. Her kan du følge med, når en politiefterforsker og en psykolog forsøger at fange danske seriemordere, der skaber frygt i befolkningen.

Artiklen er sponseret af Viaplay i forbindelse med premieren 1,marts på serien, "Den Som Dræber - Fanget Af Mørket".

DEN SOM DRÆBER – Fanget af Mørket

Den 17-årige gymnasieelev Julie har været forsvundet i seks måneder og politiefterforsker, Jan, er desperat efter at give hendes mor nogle svar. Da Jan finder resterne af en pige på samme alder, og endnu en pige forsvinder, får han profiler Louise på sagen. Under det enorme pres for at redde de to kidnappede piger, må Jan og Louise prøve at forudse morderens næste træk, samtidig med at hver eneste beslutning, de tager i den eskalerende menneskejagt, kan have alvorlige konsekvenser for de to pigers skæbne.

For at redde de to piger må de dykke dybt ind i den mørkeste og mest ekstreme del af det menneskelige sind og håndtere de konsekvenser, det kan have. Jan og Louise bevæger sig konstant i morderens periferi, men i takt med at sagen skrider frem, bliver morderens sind og handlinger mere og mere desperate.

Den Som Dræber – Fanget af Mørket har premiere 1. marts på Viaplay.