'Skygge-økonomi' skygger for fremtiden

'Luksusfælden': Aftenens deltager vil vende sit liv 180 grader

Nikolaj vil gerne, at det ser ud som om, han ingen økonomiske problemer har. Foto: TV3
Nikolaj vil gerne, at det ser ud som om, han ingen økonomiske problemer har. Foto: TV3

- Jeg kommer jo nærmest til at ligne en småborgerlig, halvfed dansker, der ser ud til at have det det skidegodt med sig selv, konkluderer aftenens deltager i 'Luksusfælden', Nikolaj fra Frederikshavn, efter at TV3-eksperterne har haft hans rodede økonomi under lup.

Han har haft en blakket fortid med diverse fængsels-domme, som ankomsten af en søn for halvandet år siden nu har fået ham til at ønske at lægge 180 grader bag sig.

Men et er at ønske sig en ny fremtid som forbillede for sønnen - noget andet kvitte fortidens store armbevægelser og indrette sit forbrug efter de penge, man nu en gang har.

Nikolaj og de top eksperter ved bilen, som er et af aftenen stridspunkter. Foto: TV3
Nikolaj og de top eksperter ved bilen, som er et af aftenen stridspunkter. Foto: TV3
 

Regninger i skraldespanden
Og Nikolaj svømmer som smede-lærling ikke i penge, så regninger ender i skraldespanden, gæld bliver ikke afbetalt, og der er hverken penge til at betale fagforeningen, forsikringer - eller børnepenge, trods forsikringerne om, at sønnen betyder alt for ham.

Ved siden af har han også en 'skygge-økonomi', finder eksperterne, Jan Linnemann og Kenneth Hansen, hurtigt ud af, som de hverken kan finde hoved eller hale i.

Nikolaj kan for den sags skyld heller ikke. Han køber og sælger ting, men har ingen anelse om, det er noget der giver over- eller underskud.

Nikolaj er tidligere kriminel, men vil nu vende sit liv om 180 grader. Foto: TV3
Nikolaj er tidligere kriminel, men vil nu vende sit liv om 180 grader. Foto: TV3
 

Hans penge går - med Kenneth Hansens ord - i stor udstrækning til 'tant og fjas' som byture med vennerne i Aalborg, der kan løbe op i et par tusinde kroner på en enkelt aften, 'hvis den er særligt festligt'.

Ud eller blive idiot
Og så tager han rask væk bilen flere gange om ugen til Aalborg for at være sammen med kammeraterne i stedet for - som han forklarer det - at sidde og kukkelure indenfor de fire vægge i en by, han intet forhold har til, og som han kun bor i af hensyn til sønnen.

- Jeg gør det for at komme ud i stedet for at sidde her og blive idiot, forklarer han en smule ophidset.

Men bopæl i Frederikshavn, arbejde i Skagen og tre-fire ugentlige ture til vennerne i Aalborg løber brændstof-udgifterne op i 2.000 kroner om måneden, mens der altså ikke kan afses midler til f.eks. børnepenge.

McDonalds- og bager-besøg gør også et indhug i økonomien, der snildt kunne være brugt til noget andet.

Bilen bliver her
Men Nikolaj går meget op i, at det hele skal se ud som om, at der ingen smalle steder er i hans økonomi, men bag 'facaden er økonomien pilrådden', som Linnemann udtrykker det.

I alt er gælden på 342.000 kr. - og der betales ikke en krone tilbage på den.

Der skal tænkes dybt for at kunne lægge et kommende budget for den tatoverede deltager, og her udgør bilen et særligt problem, for den vil Nikolaj simpelthen ikke af med.

Hvad findes der af løsninger på det - og på Nikolajs økonomi i det hele taget?

'Luksusfælden' på TV3 i aften kl. 20.00

 

37 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!