Dronningens ven slagter godsejer

General Hillingsø afslører slibrige detaljer om kampen om Gisselfeld

I syv år har der været udkæmpet en forbitret magtkamp om den velgørende stiftelse, Gisselfeld Kloster, og den fortsætter ved Højesteret. Den afsatte overdirektør Erik greve Danneskiold-Samsøe har ret til at bo på slottet, indtil retten har talt.
I syv år har der været udkæmpet en forbitret magtkamp om den velgørende stiftelse, Gisselfeld Kloster, og den fortsætter ved Højesteret. Den afsatte overdirektør Erik greve Danneskiold-Samsøe har ret til at bo på slottet, indtil retten har talt.
Med giftig elegance udstiller dronningens ven, general Kjeld Hillingsø, den jyske storgodsejer Johan Koed-Jørgensen som en primitiv bondeknold, der aldrig bør højere op på rangstigen, end han er nu.

Det er yderst bemærkelsesværdigt, fordi d'herrer i seks år sad i samme, fornemme bestyrelse på Gisselfeld Kloster, og Koed-Jørgensen ejer to godser og omtales som landets dygtigste landmand.

Hvor militærkarrieren har gjort Hillingsø til en af landets 28 storkorsriddere af Dannebrogsordenen med våbenskjold på Frederiksborg Slot, er Johan Koed-Jørgensen, 'kun' ridder af 1. grad.

Her stopper ploven på ærens mark.

Titlen som kammerherre eller hofjægermester, som det angiveligt skulle være Koed-Jørgensens ambition at få, kommer aldrig efter general Hillingsøs giftige opgør. Generalen og hans kone Birgitta kommer på Amalienborg som venner af dronning Margrethe og prins Henrik, og de har langt bedre tilgang til Ordenskapitlet end de jyske adelige, der -måske lidt fiktivt -angives som stopklodser for Johan Koed-Jørgensen.

OPRYDNING PÅ GISSELFELD
Når generalen spidder Koed-Jørgensen så grundigt og derefter sender ham i mudderet, skyldes det, at Hillingsø i en årrække sad i bestyrelse sammen med Johan Koed-Jørgensen og her fik nogle bitre erfaringer. Nu er det tid til afregning. Sammen skulle de søge at redde Danmarks femtestørste gods Gisselfeld fra truende fallit, fremkaldt af den højadelige, men uduelige Erik greve Danneskiold-Samsøe.

Det var i grunden en fornem, almennyttig opgave, idet Gisselfeld er en velgørende stiftelse, grev Erik som overdirektør misbrugte til at rette velgørenheden mod grevens datter, komtesse Erica.

Opgaven blev løst med Johan Koed-Jørgensen som landbrugskyndig og Hillingsø som soldaten, der satte greven og hans advokat på plads.

FÅR KVALME
I en biografi, som udkommer 10. november på forlaget Peoples Press, afslører Kjeld Hillingsø hemmeligholdte detaljer fra kampen om Gisselfeld, der startede i 1996 og endnu optager retssystemet.

Hillingsø siger til forfatteren Poul Pilgaard Johnsen, at han kan få regulær får kvalme, når han på sydmotorvejen passerer afkørslen til Haslev, som også er afkørslen til Gisselfeld.

GROV GODSEJER
Når Koed-Jørgensen og 'redningsbestyrelsen' pludselig gik af sidste år, skyldes det især, at Koed-Jørgensen ifølge Hillingsø optrådte helt uacceptabelt over for godsets personale. En nyansat økonomichef fik at vide, at han bare var en lille hudorm. Godsforvalteren blev betegnet som en skide skovfoged. Røvhuller var en almindelig betegnelse.

Koed-Jørgensens personalepolitik beskriver Hillingsø som champignonmetoden: 'Hold dem i en mørk kælder, smid en skovlfuld møg ind over dem med jævne mellemrum og kap hovederne af dem, hvis de stikker op over møget.' Et truende personaleoprør med offentliggørelse af endnu flere slibrige detaljer blev afværget, fordi Koed-Jørgensen og bestyrelsesflertallet, der var dannet uden om Hillingsø, erkendte, at de ville stå skidt. I stedet afgik hele bestyrelsen under dække af en poleret erklæring om, at godset nu var reddet, og at det var naturligt, nye kræfter kom til.
1 af 2 I syv år har der været udkæmpet en forbitret magtkamp om den velgørende stiftelse, Gisselfeld Kloster, og den fortsætter ved Højesteret. Den afsatte overdirektør Erik greve Danneskiold-Samsøe har ret til at bo på slottet, indtil retten har talt.
2 af 2 I syv år har der været udkæmpet en forbitret magtkamp om den velgørende stiftelse, Gisselfeld Kloster, og den fortsætter ved Højesteret. Den afsatte overdirektør Erik greve Danneskiold-Samsøe har ret til at bo på slottet, indtil retten har talt.
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen