Just Betzer er død

Den danske filmprocent og Oscar-vinder Just Betzer, som før var gift med Dorthe Kollo, blev 59 år

Oscar-belønnede Just Betzer døde natten til i går. (Foto: Lise Bræstrup)
Oscar-belønnede Just Betzer døde natten til i går. (Foto: Lise Bræstrup)
Allerede i 1998 vidste filmproducent Just Betzer, hvilken vej vinden blæste, da han fik fjernet halvdelen af den ene lunge. 40 daglige cigaretter havde sat deres spor.

Natten til i går døde den Oscar-belønnede filmproducent Just Betzer, 59 år, af en blodprop i sit sommerhus i Lumsås i Odsherred.

GENNEMBRUD
Just Betzer var jyde, kom fra Århus, men skabte sig en oase i Hollywood, hvor mange venner nød godt af hans store gæstfrihed. Alligevel holdt han forbindelsen til sine danske rødder ved lige og udtalte gang på gang i mange interview, at hans hjerte lå i Danmark.

Just Betzers største sejr filmmæssigt kom, da han sammen med filminstruktør Gabriel Axel modtog en Oscar-statuette for filmen 'Babettes Gæstebud'. Et gennembrud, der desværre havde store omkostninger og aldrig gav det hele store udbytte i den barske amerikanske filmverden.

Siden Just Betzer i 1984 solgte sit filmselskab ASA Film og samtlige filmrettigheder til sine film for adskillige millioner kroner, skrumpede formuen langsomt ind. Især under den opslidende skilsmissesag med hans sidste kone sangerinden Dorthe Kollo.

TALENT
Kort før sin død havde han fået film- og manuskriptrettighederne til Jane Aamunds succesroman 'Coloradodrømme'.

- Jeg er meget ked af og dybt berørt over at høre, at Just er død, siger Jane Aamund til Ekstra Bladet.

- Jeg vidste godt, at han havde lungekræft, men han var jo ikke den, der beklagede sig. Han bed altid smerterne i sig. Just Betzer var et sødt og dejligt menneske. Han havde mange store sejre, men på det sidste var der også mange ting, der gik ham på. Han havde et utroligt talent for at finde de rigtige manuskripter, hvilket gjorde ham til en stor filmproducent.

Just Betzer efterlader sig sønnen Mikkel på 33 år, der er bosat i London, og den 31-årige datter Betina, der bor i Paris.
0 kommentarer
Vis kommentarer