Den mest sexede kvinde i verden

Legenden lever: Marilyn Monroe døde i dag for 50 år siden

Marilyn synger 'Happy Birthday' for præsident John F. Kennedy i en kjole så stram, at den menes at være syet direkte på hende. (Foto: Reuters)
Marilyn synger 'Happy Birthday' for præsident John F. Kennedy i en kjole så stram, at den menes at være syet direkte på hende. (Foto: Reuters)

Selv 50 år efter sin død, vinder hun stadig med jævne mellemrum forskellige afstemninger om den mest sexede kvinde nogensinde.

Nutidige skønheder, som Beyoncé, Angelina Jolie, Britney Spears, Jennifer Aniston og Gisle Bündchen, bliver traditionelt henvist til sekundære placeringer i den kategori.

Læs også:

Se også: Se Monroes mest ikoniske kjoler

Norma Jean Mortonson var hendes fødenavn efter nordmanden Edward Mortonson, der blev angivet som hendes far. Siden fik hun sin mors efternavn, Baker –  men verden kender hende under et tredje navn: Marilyn Monroe.

Hollywoods største og mest tragiske ikon, der netop i dag for 50 år siden blev fundet død, halvnøgen i sin seng i huset, som hun havde købt i Los Angeles-forstaden Brentwood efter sin tredje skilsmisse; fra forfatteren Arthur Miller i 1961.

Mystik om dødsårsag
Marilyn Monroe blev kun 36 år, og dødsårsagen er stadig omgærdet af mystik og grumme mistanker. Var det selvmord, som dødsattesten fastslår? Eller blev hun myrdet af mafiaen på foranledning af Kennedy-brødrene, fordi hun truede med at røbe detaljer om sit forhold til præsidenten John F. og hans lillebror, Robert Kennedy?

Eller var det simpelthen kroppen, der pludselig sagde fra over for et årelangt misbrug af piller, medicin og alkohol?

Svaret får vi næppe nogensinde med 100 procents vished, men under alle omstændigheder var det et sørgeligt endeligt for en stjerne, på én gang både glamourøs og skrøbelig som glas, som verden aldrig har set magen til.

Far var Clark Gable
Det stod ikke just skrevet i stjernerne, at Norma Jean skulle komme til at betage en hel verden. Hendes formodede far, Edward Mortonson, forsvandt, før hun blev født, og moderen, Gladys Baker, røg ind og ud af psykiatriske hospitaler. Resultatet var, at pigen voksede op det meste af tiden hos forskellige plejefamilier.

Selv benægtede Marilyn Monroe, at Mortonson var hendes far. Hendes mor havde vist hende et billede af hendes far, en vis Charles Stanley Gifford, der havde en tynd moustache og lignede Clark Gable. Af den årsag forestillede hun sig for sjov, at filmstjernen faktisk var hendes fædrene ophav.

Clark Gable spillede hun i øvrigt sammen med i sin sidste, realiserede film, ’The Misfits’ –  ’De Frigjorte’ –  i 1960. Manuskriptet var skrevet af Arthur Miller.

Playmate i Playboy
Var opvæksten svær, kunne Marilyn dog udnytte sit mere end almindeligt gode udseende foran kameraet, og efter hun havde prydet adskillige magasin-forsider, fik Hollywood øjnene op for hende.

Sideløbende med, at karrieren tog fart, var hun også Playmate i det allerførste nummer af Playboy Magazine i december 1953.

På lærredet kom gennembruddet med ’Asfaltjunglen’ i 1950, og Marilyn fulgte succesen op med uforglemmelige (takket være hende) film som ’Gentlemen Prefer Blondses, ’There’s No Business Like Show Business’, ’River of No Return’, ’Seven Years Itch’, ’Bus Stop’, ’The Prince and the Showgirl’, ’Some Like it Hot’ og ’Let’s Make Love’.

Som regel spillede hun naiv blondine, som mændene sukkede efter. Hun ville gerne spille mere seriøse roller, men som Elvis Presley gjorde det, hang også hun fast i det rollemønster, som Hollywood-bosserne udstak.

De vidste, hvad publikum ville have –  og det fik det.

’HappyBirthday’ til præsidenten
Men Monroe blev sværere og sværere at have med at gøre. Marilyn var berygtet for udpræget mangel på arbejdsdisciplin. Som storforbruger af stimulanser og medicin kom hun ofte timer for sent til optagelserne, eller hun forsvandt ligefrem i dagevis. Replikkerne huskede hun ikke et ord af. Alle var frustrerede.

Det gjaldt ikke mindst optagelserne til hendes sidste film, ’Something’s Got to Give’, der aldrig blev færdiggjort.

– Meget få oplever terror. Vi har tidligere oplevet frygt, ulykke og sammenbrud, men dette er terror i højeste grad, fortalte producenten Henry Weinstein om Marilyns hyppige fravær.

Bedre blev det ikke af, at hun –  mod filmselskabets ønsker –  tog til New York og sang ’Happy Birthday’ for præsident Kennedy i en selskabskjole så stram, at man antog, den var syet direkte på hende.

Nøgen i swimmingpool
Tilbage i Hollywood optog hun nøgenscenen i swimmingpoolen, som hun gav tilladelse til, for at ’skubbe Liz Taylor væk fra forsiden’, som hun udtrykte det. Men lige lidt hjalp det. 12 fraværsdage ud af 35 mulige betød en fyreseddel, og Marilyn blev erstattet af Lee Remick.

Det ville Dean Martin, der havde den mandlige hovedrolle, imidlertid ikke finde sig i. Han ville kun spille med Monroe, og til sidst blev hun genansat til femdobbelt løn.

Optagelserne skulle starte igen i det tidlige efterår, men de kom aldrig i gang.

5. august 1962 døde verdens største sexsymbol.1 af 5 Hele verden elskede hende. (Foto: Cinetext)
2 af 5 Marilyn Monroe var kalenderpige i Playboy i 1949. (Polfoto)
3 af 5 166 cm sexsymbol. (Polfoto)
4 af 5 Et øjeblik af lykke. (Foto: Splash News)
5 af 5 Marilyn synger 'Happy Birthday' for præsident John F. Kennedy i en kjole så stram, at den menes at være syet direkte på hende. (Foto: Reuters)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen