Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

95-årig Oscarvinder er død

Oscarvinder Ernest Borgnine er død på et hospital i Los Angeles. Den amerikanske skuespiller blev 95 år

Ernest Borgnine med det karakteristiske mellemrum i tænderne er måske mest kendt fra tv-serien 'Airwolf' herhjemme. (Foto: Mark J. Terrill/AP)
Ernest Borgnine med det karakteristiske mellemrum i tænderne er måske mest kendt fra tv-serien 'Airwolf' herhjemme. (Foto: Mark J. Terrill/AP)

Den amerikanske skuespiller Ernest Borgnine, der gennem sin lange karriere spillede et hav af roller i film og tv-serier og vandt en Oscar for sit portræt af en forelsket genert slagter i filmen 'Marty', døde søndag 95 år gammel. Det bekræfter hans manager.

- Ja, det er trist, men det er sandt, siger Lynda Bensky, der ikke vil komme med yderligere detaljer omkring dødsfaldet.

Lokale medier skriver, at skuespilleren døde på Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles med familien ved sin side.

Med i 'Det Beskidte Dusin'
Ernest Borgnine blev født i 1917 i Hamden i Connecticut. Han er mest kendt for sine roller i komedier som den populære tv-serie 'McHale's Navy' ('Halløj i flåden') og krigsfilmen 'The Dirty Dozen' ('Det Beskidte Dusin').

Han gjorde tjeneste i den amerikanske flåde i 10 år, inden han skiftede til skuespillet og studerede på Randall School of Dramatic Arts i Hartford.

Borgnines første job i Hollywood var piratfilmen 'China Corsairs' ('Kinabugtens Smuglerdronning') fra 1951.

Med i prisbelønnet film
I 1955 blev han belønnet med en Oscar for sin rolle i filmen 'Marty', som også vandt for bedste film, bedste instruktør og bedste manuskript.

Borgnine begyndte karrieren som teaterskuespiller og blev først et navn i Hollywood, da han spillede sergent 'Fatso' Judson i 'From Here to Eternity' ('Herfra til Evigheden'). Mange vil også huske ham fra tv-serien 'Airwolf'.

I et interview fra 2007 sagde Borgnine, at han ville råde unge skuespillere til at 'få et rigtigt arbejde, før du prøver at få et job som skuespiller'.

- Lær noget om livet og lær derefter dit håndværk. Og lad være med at bære mørke briller på skærmen, fordi du synes, det ser sejt ud. Øjnene er en skuespillers bedste redskab, sagde Borgnine.

Han nåede at være gift fem gange og fik fire børn.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen