Blåstemples af kongehuset

Bondes venskab med Margrethe og Henrik har været på vågeblus

Jan Bonde Nielsen og hans daværende kone sammen med Margrethe og Henrik i 1976. Deres børn gik i skole sammen på Amalienborg. (Foto: Erik Kragh)
Jan Bonde Nielsen og hans daværende kone sammen med Margrethe og Henrik i 1976. Deres børn gik i skole sammen på Amalienborg. (Foto: Erik Kragh)
Kongehusets forbindelse til den tidligere B&W-direktør Jan Bonde Nielsen er af ældre dato.

Men den har i mange år kørt på vågeblus på grund af Bonde Nielsens tvivlsomme forretninger i 70'erne. Fra 1986 til 1995 kunne Jan Bonde Nielsen ikke vise sig i Danmark. Da han nægtede at møde op i Østre Landsret til bagmandspolitiets appelsag for groft mandatsvig, som han blev frifundet for ved Københavns Byret i 1986, blev der udstedt arrestordrer på ham. Han kom til at leve i selvvalgt landflygtighed i England. Dermed var det også slut med at omgås kongehuset. I hvert fald i Danmark.

Blåstempling
Frederik og Marys ophold på Bonde Nielsens farm i Afrika i maj sidste år er en blåstempling af finansmanden.
Allerede i 70'erne knyttede Jan Bonde Nielsen kontakt til det danske kongehus, selv om han var en opkomling i dansk erhvervsliv, der kom fra almindelige kår som søn af en gartner.
Men han var blevet venner med brødrene Jørgen og Christian Foss, børnebørn af stifteren af F.L. Schmidt & Co., Alexander Foss.
Og i 1960 - kun 24 år gammel - giftede han sig med deres søster Margrethe ind i den magtfulde F.L. Schmidt-klan og dermed også tæt på kongehuset.

Parret fik fire børn, Peter, Anne, Louise og Birgitte, og ad den vej er der også blevet knyttet venskaber til kongehuset og kronprins Frederik. Jan Bonde Nielsen blev venner med prins Henrik allerede i 70'erne. De sejlede sammen på Øresund og købte sammen med baron Ebbe Wedell-Wedellsborg en sejlbåd.

I skole på Amalienborg
Og Bonde og Margretes søn, Peter, gik på den såkaldte lilleskole på Amalienborg, som blev oprettet til kronprins Frederik og prins Joachim.
Kort før B&W-krisen i 1978 blev Jan Bonde Nielsen imidlertid skilt fra Margrethe, og hun flyttede ud af palæet på Egtoftevej i Vedbæk. Ind flyttede i stedet Lone van Hauen, som umiddelbart før var blevet skilt fra nu afdøde advokat Ian Mac van Hauen, en anden af kongehusets venner. Lone van Hauen var allerede da veninde med eller en rigtig god bekendt af dronningen. Da Bonde Nielsen i 1986 giftede sig med Lone van Hauen i Tørring Kirke i Østjylland, var det også kongehusets gode ven pastor Peter Parkov, som viede dem.

Jan Bonde Nielsen var senest sammen med dronningen og prins Henrik ved deres fælles gode ven Bent Fabricius-Bjerres 80 års fødselsdag.
kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Christina Ehrenskjöld
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen