Okser må dø for Mandela

Sydafrikas store frihedshelt begraves i morgen efter stammeritualer

En ung pige morer sig, mens hun fredag er med til at øve modtagelsen af Mandelas kiste i lufthavnen nær Quru lørdag morgen. (Foto: AP/Schalk van Zuydam)
En ung pige morer sig, mens hun fredag er med til at øve modtagelsen af Mandelas kiste i lufthavnen nær Quru lørdag morgen. (Foto: AP/Schalk van Zuydam)

Flere okser må lade livet under xhosa-folkets ceremonier, som ledsager Nelson Mandela på den sidste rejse frem til hans begravelse søndag.

Nelson Mandela var søn af en høvding og blev adopteret af en anden høvding, da hans far døde, da Mandela var ni år gammel. Han var udset til en fremtrædende plads i stammen, men flygtede for at undgå et arrangeret ægteskab. POLFOTO Tæt på Livsfangen blev sit lands fader

Tidligt lørdag lander et fly med frihedsheltens kiste i en militærlufthavn nær den lille landsby Qunu, hvor han voksede op og nu skal stedes til hvile.

Se også: Mandelas båre kørt i rustvogn gennem Pretoria

Før bårens ankomst slagter præster fra Mandelas stamme, abaThembu, en okse, som koges med urter i jerngryder over åben ild.

Stammeritualerne fortsætter senere lørdag og søndag, hvor endnu en okse skal dø.

Hvis traditionerne ikke overholdes, vil den døde ånd gå igen ifølge abaThembu-stammens tro, skriver Reuter.

Militær jernring

Landsbyen Qunu består af et par håndfulde fattige hytter, men har i flere dage været spærret af bag en jernring af militær, og der er indført flyveforbud over området.

Ved den officielle del af ceremonien søndag deltager 5000 specielt indbudte gæster, men den internationale deltagelse bliver langt mindre og på et lavere niveau end ved mindefesten på et stadion i Johannesburg tirsdag. Her var 91 stats- og regeringschefer til stede.

Se også: Obama og Bush er på vej til Sydafrika

Tidligere på ugen frarådede Sydafrikas præsidentskab udenlandske ledere at dukke op på grund af de primitive rammer langt ude på landet i den østlige Kap-provins 700 km syd for Johannesburg.

Alle er dog velkomne, hed det samtidig. Blandt andet Storbritanniens prins Charles kommer til stede.

Lokale er bitre
En række fattige, lokale beboere, som kendte Mandelas familie, er derimod ikke velkomne til den officielle afsked.

Se også: Mandela nedlagde kvinder på stribe

– Fine mennesker kommer hertil og overtager scenen, mens Madibas venner og naboer skubbes i baggrunden, siger en lokal kvinde til det sydafrikanske nyhedsbureau Sapa.

Samtidig er en politisk strid under udvikling.

Kongen for Mandelas stamme, Dalindyebo, meldte sig for nylig ind i partiet Democratic Alliance, der er i opposition til det regeringsbærende ANC.

Nu nægter kongen at deltage i den officielle del af begravelsen, hvis Sydafrikas præsident Jacob Zuma også er til stede.

Frihedshelten Nelson Mandela døde torsdag i sidste uge, 95 år.

1 af 3 Ved den lille landsby Quru er i hast opført en hal, som skal huse op imod 5000 prominente gæster under Mandelas begravelse søndag. (Foto: AP/Schalk van Zuydam)
2 af 3 Selv om Mandela tilhørte en kongeslægt i abaThembu-stammen, røgtede han køer som dreng. Her er et billede fra landsbruget i Quru, taget tirsdag. (Foto: AP/Schalk van Zuydam
3 af 3 En ung pige morer sig, mens hun fredag er med til at øve modtagelsen af Mandelas kiste i lufthavnen nær Quru lørdag morgen. (Foto: AP/Schalk van Zuydam)
0 kommentarer
Vis kommentarer