Endelig fri: Pussy Riot raser mod Putin

- Dette er ikke en amnesti, men et svindelnummer, siger en af de løsladte unge rebeller, Maria Aljokhina

Nadesjda Tolokonnikova blev løsladt i 25 graders frost på en mørk vinterdag i Sibirien. (Foto: AP/Alexander Roslyakov)
Nadesjda Tolokonnikova blev løsladt i 25 graders frost på en mørk vinterdag i Sibirien. (Foto: AP/Alexander Roslyakov)

Begge de to medlemmer af punkgruppen Pussy Riot, Maria Aljokhina og Nadesjda Tolokonnikova, er nu på fri fod.

Aljokhina gik straks til fornyet angreb på præsident Putin, da hun fik lejlighed til at sige ord til pressen.

- Hvis jeg havde fået en chance for at sige nej, så havde jeg gjort det. Dette er ikke en amnesti. Det er et svindelnummer og et pr-stunt.

Maria Aljokhina, 25, blev mandag løsladt som den første fra en lejr i Nisnij Novgorod ved Volga, 450 km fra Moskva.

'Hele Rusland en fangelejr'
Sidst på formiddagen dansk tid kom også 24-årige Tolokonnikova fri fra en fangelejr nær Krasnojarsk, 3000 km længere mod øst.

- Kan I lide vores sibiriske vejr her? spurgte hun de ventende reportere. Temperaturen var minus 25 grader, og Tolokonnikova bar hverken hue eller halstørklæde.

Ifølge AP bebudede den oprørske kvinde, at de løsladte nu vil danne en menneskeretsgruppe, der skal hjælpe fanger.

- Jeg har set denne lille totalitære maskine indefra. Hele Rusland fungerer som en fangelejr. Derfor er det vigtigt at ændre lejrene. Så ændrer man også Rusland, sagde Nadesjda Tolokonnikova.

Se også: Pussy Riot-kvinde sendes til Sibirien

Fornærmede Putin
Begge de unge kvinder var idømt en fængselsstraf på to år for at fornærme den russisk-ortodokse kirke under en Putin-kritisk happening i en katedral i Moskva i marts 2012.

Se også: Russisk protestband erklærer sig ikke-skyldige

De havde således flere måneder tilbage at afsone, men i sidste uge vedtog Dumaen, det russiske parlament, en amnesti, som begge Pussy Riot-medlemmer kom ind under.

De fleste iagttagere ser det ligesom de løsladte som en propaganda-manøvre fra præsident Putin. Frigivelsen skal skaffe goodwill til Ruslands stærke mand op til februars olympiske vinterlege ved Sortehavs-byen Sochi.

Se også: Gør grin med Macho-Putin

Kold skulder fra Obama
Blandt andet USA's præsident Barack Obama har vendt den kolde skulder til legene og møder ikke selv op til åbnings-ceremonien.

Se også: Putin om Obama: Vi skændes og bliver sure på hinanden

Årsagen er dels Ruslands asyl til USA-afhopperen Edward Snowden, men også landets mange krænkelser af menneskerettighederne.

Chokeret
Efter løsladelsen i går sagde Maria Aljokhina til tv-stationen Dosjd tv, at hun stadig var 'for chokeret', til at fatte, hvad der var sket, skriver AP.

Hun havde været indstillet på at afsone resten af sin tid og protesterede over at være løsladt mod sin vilje for at indgå i et 'svindenummer'.

En af den løsladte unge kvindes første telefon-opringninger gik til en komite, som kæmper mod tortur i russiske fængsler.

Både Maria Aljokhina og Nadesjda Tolokonnikova er mødre til små børn. Et tredje medlem af Pussy Riot, Jekaterina Samutsevitsj blev også dømt efter aktionen i katedralen, men benådet, så hun aldrig kom i arbejdslejr.

1 af 3 Maria Aljokhina på fri fod i Nisnij Novgorod. Hun kalder løsladelsen for svindel. (Polfoto)
2 af 3 Maria Aljokhina omringet af pressen efter sin løsladelse. (Foto: AP/The Committee against Torture)
3 af 3 Nadesjda Tolokonnikova blev løsladt i 25 graders frost på en mørk vinterdag i Sibirien. (Foto: AP/Alexander Roslyakov)
0 kommentarer
Vis kommentarer