Putin hylder Kalashnikov

Opfinderen af legendarisk automatriffel begravet i Moskva under fuld militær honnør

Putin ved et portræt af Kalashnikov, der modtog en stribe militære ordner. (Foto: AP/Sergei Chirikov)
Putin ved et portræt af Kalashnikov, der modtog en stribe militære ordner. (Foto: AP/Sergei Chirikov)

Ruslands præsident Vladimir Putin var blandt de fremmødte, da den verdenskendte våbendesigner Mikhail Kalashnikov fredag blev stedt til hvile på en militær kirkegård tæt ved Moskva.

Kalashnikov døde lillejuleaften, 94 år gammel. Dermed opnåede han en anseeligt højere alder end mange af dem, der faldt for kuglerne fra hans mest berømte produkt - automatriflen AK-47.

Se også: Kalashnikov er død

Efter russisk-ortodoks tradition blev Kalashnikov ført til kirken i en åben kiste, der blev trukket på en lavet efter en pansret mandskabsvogn.

Putin lagde hvide roser ved båren, stod eftertænksom en stund, hvorefter han gjorde honnør og hilste på Kalashnikovs datter og søn, skriver netsiden Voice of Russia.

Såret i panserslag
Som ganske ung kæmpede Mikhail Kalashnikov i den røde arme under 2. verdenskrig, hvor han gjorde tjeneste i en kampvogns-enhed.

Han blev såret i 1941 i et slag ved byen Bryansk. Under sin sygeperiode begyndte han at sysle med våbendesign.

AK-47 er opkaldt efter ham. Bogstaverne står for 'Avtomat Kalashnikov' og tallene angiver året 1947, hvor våbnet blev udviklet med udgangspunkt i et tysk våben, der blev benyttet i slutningen af krigen.

Ked af terror-brug
Ifølge AFP er der produceret over 100 millioner eksemplarer af riflen. Den var standard i Warszawa-pagtens styrker under den kolde krig, og desuden anvendt i et utal af konflikter i den tredje verden. Selv fik Kalashnikov ikke noget synderligt udbytte af sit produkt. Han levede beskedent i byen Isjevsk.

I et interview med Guardian i 2002 fortrød Kalashnikov kun en ting, nemlig at hans opfindelse også var blevet favoritvåben for terrorister.

Hvis han skulle gøre sit liv om, ville han opfinde noget mindre destruktivt, sagde Kalashnikov.

Sov godt om natten
- Jeg ville gerne have opfundet en maskine, der kunne hjælpe mennesker, og som landmænd kunne bruge i deres arbejde - en græsslåmaskine for eksempel.

På spørgsmålet om, hvordan han havde det ved tanken om de mange, der er dræbt af hans våben, lød svaret.

- Jeg sover godt om natten, tak.

Under begravelsen fredag afskød russiske soldater en sidste salut for Kalashnikov. Selvfølgelig med AK-47-rifler.

1 af 3 En æresgarde afskyder salut med AK-47-rifler ved Kalashnikovs begravelse i Moskva. (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
2 af 3 Putin betragter døde Kalashnikov i den åbne kiste. (Foto: AP/Sergei Chirikov)
3 af 3 Putin ved et portræt af Kalashnikov, der modtog en stribe militære ordner. (Foto: AP/Sergei Chirikov)
0 kommentarer
Vis kommentarer