BBC bekræfter 'Top Gear'-fyring: Clarkson gik over stregen

Den kontroversielle bilvært har i mere end to uger været suspenderet fra sit arbejde. Nu bekræfter BBC's generaldirektør, at Clarkson er fortid på tv-stationen

Clarkson på to hjul i London i dag. (Foto: All Over)
Clarkson på to hjul i London i dag. (Foto: All Over)

Foto: All over Press Intl. kendte - 25. mar. 2015 - kl. 05:00 Avis: Top Gear-vært fyres i dag

Det har været et par lange uger for fans af det ultrapopulære britiske bilmagasin Top Gear, hvor den ene af de tre værter - Jeremy Clarksons - fremtid har hængt i en tynd tråd, siden han overfusede og angiveligt overfaldt programmets producer som led i et skænderi om servering af varm mad til fyraften.

54-årige Clarkson, blev for 16 dage siden suspenderet efter en konflikt med programmets producer Oisin Tymon. Det er fastslået, at skænderiet mellem Clarkson og produceren begyndte, fordi den trætte tv-vært var utilfreds med, at han ikke kunne få serveret varm mad på hotellet efter en lang dag med optagelser.

James May er vært på programmet Top Gear sammen med Jeremy Clarkson. (FOTO: Stefan Rousseau/AP) Intl. kendte - 11. mar. 2015 - kl. 14:10 Top Sulten: Tv-vært sur over manglende aftensmad

Det står hen i det uvisse, om det var producerens fejl, eller om det var Clarkson selv, der vendte alt for sent hjem til hotellet, fordi han først ville have et par fyraftens-drinks på en pub, hvilket forsinkede hjemtransporten til hotellet med helikopter cirka to timer.

Foto: All over Press Intl. kendte - 25. mar. 2015 - kl. 05:00 Avis: Top Gear-vært fyres i dag  Se også: Flækkede Top Gear-Clarkson læben på producer?

 

Fyring på gråt papir
Hele episoden, der efterfølgende er gået verden rundt flere gange, er blevet undersøgt BBC Scotland-chefen Ken MacQuarrie, der er blevet hentet ind specielt til opgaven med at udforme den interne rapport, der har dannet grundlag for beslutningen om at fyre Clarkson på mørkegråt papir.

I dag fremlagde BBC så endelig resultatet af den interne rapport, der har ført til Clarksons fyring.

- Det er med stor beklagelse, at jeg i dag har meddelt Jeremy Clarkson, at BBC ikke fornyer hans kontrakt, skriver BBC's generaldirektør, Tony Hall, i en udtalelse på tv-stationen hjemmeside.

Han understreger, at han er klar over, hvor populært programmet er, og at denne beslutning vil dele vandene.

Det har ikke været en nem beslutning, men en grænse er blevet overskredet, fortsætter Tony Hall.

- Der kan ikke være særskilte regler for en part og andre regler for andre som følge af stilling, berømthed og kommercielle hensyn

Ifølge rapporten skulle Clarkson efterfølgende have forsøgt at undskylde til produceren via sms, e-mail og ansigt til ansigt, hvilket dog ikke har gjort tilstrækkeligt indtryk hos BBc til at forhindre fyringen.

Se også: Clarkson på Twitter: Jeg er sandsynligvis vært på Top Gear

Clarkson har indrømmet, at der fandt et ophedet skænderi sted, og at skænderiet også førte til 'skubberi'.

Øjenvidner hævder, at skænderiet var meget voldsomt og stod på i næsten 40 minutter, mens anonyme kilder hos BBC hævder, at Clarkson slog produceren i ansigtet med en knyttet næve, hvilket resulterede i en flækket læbe, et blodigt ansigt og alvorlig svimmelhed som følge af slaget. Produceren skulle herefter være blevet behandlet på en nærliggende skadestue.

 

Svimlende seertal
Det vides ikke, om Top Gear fortsætter med en ny vært, eller om de to øvrige værter Richard Hammond og James May – der i lighed med Clarkson står overfor at skulle have fornyet deres kontrakter ved udgangen af denne måned – vælger at stoppe, mens legen er god i sympati med deres skandaleramte kollega.

James May sagde onsdag, at han endnu ikke har truffet en afgørelse vedrørende sin fremtid, men at han altid har betragtet trioen som ’et fasttømret hold’, og at han betragter fyringen som ’en tragedie’, men anerkender at BBC ikke havde noget valg.

Velsmurt pengemaskine
Programmet er siden 1977 blevet produceret af BBC og vist over det meste af verden. I Danmark vises Top Gear på TV3+. Det anslås, at Top Gear, der vises i hele 170 lande, hver uge ses af svimlende 350 millioner. Det forlyder, at programmet årligt bidrager med intet mindre end en halv milliard kroner i overskud til BBC's kasse.

Et af de utallige rygter, der har floreret de seneste uger, sætter Clarkson i forbindelse med den amerikanske streaming-tjeneste Netflix, der angiveligt skulle være interesserede i et Top Gear-agtigt program med den kontroversielle tv-vært bag rattet. Clarkson fik dog en syvciftret årsløn i pund hos BBC, så han bliver sandsynligvis ikke en billig herre for en konkurrerende tv-station at få i stalden.

Jeremy Clarkson er en mand med meninger. Han har tidligere blandt andet konfronteret journalitser i Australien. Se den episoden her. (Video: Splash)

169 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!