Godfather-skurk er død

Abe Vigoda blev kendt for sin rolle i filmene 'The Godfather'. Han døde tirsdag og blev 94 år gammel

94 år gammel døde Abe Vigoda tirsdag. (Video: AP)

Kan man ikke lige huske navnet, så kan man nok huske rollen, som den amerikanske skuespiller Abe Vigoda fik sit gennembrud med.

Abe Vigoda spillede den forræderiske gangster Salvatore 'Sal' Tessio i filmen 'The Godfather' (1972) og fortsættelsen 'The Godfather II' (1974).

Tirsdag er han død. Han sov ind i sit hjem i New Jersey, oplyser datteren Carol Vigoda Fuchs ifølge The New York Times. Han blev 94 år gammel.

Abe Vigoda spillede over for stjerner som Al Pacino og Marlon Brando i Francis Ford Coppolas episke film om mafiafamilien Corleone.

Filmene blev som bekendt store kommercielle og kunstneriske succeser.

Det var ikke uden grund, at han ud af cirka 500 ukendte skuespillere blev castet til rollen som Tessio. Han var med russiske aner, et langt, dystert ansigt og en skurrende stemme den fuldendte gangstertype.

- 'The Godfather' ændrede mit liv, sagde Abe Vigoda til The New York Times i 2001.

Vigoda har dog også en anden side, nemlig en fin timing for komedie, hvilket han viste i tv-rollen som den nedslidte og evigt klagende kriminalbetjent Phil Fish i sitcom-serien 'Barney Miller' (1975-77).

Abraham Charles Vigoda, der er hans fulde navn, er født og opvokset i New York Citys Lower East Side.

Han har gennem årene optrådt i en række film. Vigodas karakteristiske mørke stemme har også gjort ham velegnet til at lægge stemme til animationsfilm.

I 1982 kom People Magazine til at erklære ham død. Det var Vigoda hurtig til at vende til noget sjovt, da han poserede smilende for pressen, siddende i en kiste.

Den premature dødsannonce blev også omdrejningspunkt i hans hyppige optrædener i 1990'ernes Late Night Shows med Conan O'Brien.

1 af 2 (Foto: AP)
2 af 2 (Foto: AP)
13 kommentarer
Vis kommentarer