Hollywood-filmskabers søn kæmper for Al-Qaeda i Syrien

Som ung ville Lucas Kinney være katolsk præst - nu kalder han sig Abu Basir al-Britani og kæmper i Syrien

Lucas Kinney går nu under navnet Abu Basir al-Britani. (Foto fra video)
Lucas Kinney går nu under navnet Abu Basir al-Britani. (Foto fra video)

Som ung ville britiske Lucas Kinney være katolsk præst.

Det blev han ikke. I stedet blev han radikaliseret muslim og kæmper for tiden i Syrien for al-Nusra-fronten, som er tæt knyttet til Al-Qaeda.

Det skriver Daily Mail.

På nettet optræder han under sit nye navn, Abu Basir al-Britani, i to videoer, hvor han udtaler sig hårdt om den konkurrerende gruppe, Islamisk Stat, som ifølge den britiske mand har udført bombeattentater mod uskyldige muslimer, blandt andet i en moské.

Se også: Mindst 40 IS-krigere meldes dræbt

For flere måneder siden kom det frem, at en hvid mand med britisk baggrund var konverteret til islam og nu kæmpede i Syrien under navnet Abu Basir al-Britani.

Først nu er det blevet afsløret, hvem den hvide mand er, og at hans oprindelige navn er Lucas Kinney.

Se også: Anmeldelse: Jægeren jubler over bog om dansk IS-gidsel

At nu 26-årige Lucas Kinney skulle ende som hellig kriger i Syrien lå på ingen måde i kortene. Han har haft en opvækst, der minder om så mange andre vestlige unge - altså måske lige bortset fra, at hans far, Patrick Kinney, er assisterende instruktør i Hollywood, hvor han blandt andet har arbejdet tæt sammen med Steven Spielberg på 'Indiana Jones And The Last Crusade', ligesom han har været med bag kameraet på Mel Gibson-hittet 'Braveheart', 'Rambo: First Blood 2' med Sylvester Stallone og 'Mit Afrika', hvor Meryl Streep spiller den danske forfatter Karen Blixen.

Og så har Lucas Kinney en overgang boet først i Saudi Arabien og efterfølgende i den egyptiske hovedstad, Cairo, sammen med sin mor og hendes nye mand, efter hun blev skilt fra Patrick Kinney.

Se også: Officerer: Meningsløst med danske kampfly i Syrien

Men på trods af årene i de to muslimske lande, var det ikke her - ifølge hans mor - at han blev tiltrukket af radikal islam. Dengang var han nemlig, som teenagere er flest: Han festede med sine venner, han røg, og han drak - og så var han vild med piger. Samtidig lod han sit hår vokse langt og farvede det rødt, mens han spillede guitar i flere forskellige rockbands - blandt andet et som han og hans kammerater kaldte Hannah's Got Herpes.

- Han var meget social i Cairo. Han havde en masse venner og var meget afslappet. Han var med i flere bands og opførte sig som en typisk teenager. Jeg var ikke specielt bekymret for ham, siger hans mor, Deborah Phipps, til Daily Mail.

- Han blev ikke muslim dengang. Han kunne lide popmusik, og han var med i alle skolens teaterproduktioner. Han kunne lide at optræde.

Se også: Så meget betaler Islamisk Stat for hver ny rekrut

Deborah Phipps fortæller desuden, at hendes søn som ung gik i katolsk skole.

- På et tidspunkt, da han var 12 eller 13, ville han være præst, siger hun.

Det skete dog ikke.

Se også: Afsløring: Så dyr er Danmarks krig mod Islamisk Stat

I et sabbatår flyttede han kortvarigt til Wien i Østrig, hvor hans far på det tidspunkt boede. Kort efter vendte han hjem til England og begyndte i 2009 at læse på universitetet, hvor han var indskrevet på Mellemøsten-studier. Inden første år var omme, droppede han ud og flyttede tilbage til sin far i Wien.

Og det var her, Lucas Kinney ifølge sin mor konverterede til islam

- Lucas sagde intet om, at han var blevet muslim, men vi talte sammen på Skype, så vi kunne se ham, og det var tydeligt at se, at han var blevet muslim, siger hun med henvisning til, at han begyndte at gå anderledes klædt og desuden anlagde sig et stort skæg.

Efter et stykke tid flyttede han ud fra farens lejlighed og boede i stedet med nogle kammerater, og i en lang periode havde han ingen kontakt med sin mor.

Se også: USA: Vi har dræbt al-Qaeda-leder

Næste gang, hun hørte nyt om sin søn, var, da hendes eksmand - Lucas Kinneys far - ringede til hende fra Wien på mors dag i 2014.

- Jeg talte med hans far, og han sagde, at han troede, at vores søn var død, fordi der var et billede af ham på nettet, hvor han lå på en seng i Syrien. Man kunne ikke se, om han var i live, siger hun og fortsætter:

- Senere samme dag fandt vi ud af, at han ikke var død, men hårdt såret. Han var blevet ramt af en morter-granat, så hans arm var næsten skudt af. Han skulle have en større operation, og han sagde, at han ikke ville kunne kæmpe de næste 18 måneder.

Så vidt Deborah Phipps ved, er hendes søn blevet gift i Syrien, men hun har aldrig set eller mødt sin svigerdatter - hun ved sågar ikke engang, hvad hun hedder.

Se også: Islamisk Stat dræber mindst 37 rivaliserende oprørere

Deborah Phipps mener, at hendes søn er taget til Syrien for at bekæmpe præsident Assad.

- For længe siden sagde han til mig, at 'de dræber muslimer'. Han talte om Assad, den syriske præsident. Han sagde, 'de voldtager kvinder og dræber børn.' Jeg tror, at det er Assads regime, kampen mod det, der han ført ham dertil.

Nu frygter den bekymrede mor, at hun mister sin søn i Syrien.

- Lucas er et mål. Jeg er glad for, at han er forbundet med al-Qaeda frem for IS, men selvfølgelig frygter jeg det værste.

Se også: Efter F-16-exit: Sådan bekæmper Danmark nu IS

Deborah Phipps er bange for, at hendes søn bliver kidnappet af Islamisk Stat, bliver dræbt af Assads styrker eller bliver ramt af bomber fra britiske drone-angreb.

- Vi vil bare gerne have, at han kommer hjem. Hvis han har gjort noget forkert, så må han acceptere konsekvenserne. Han er stadig ung - og i det mindste er han stadig i live.

Det er forbudt for britiske statsborgere at rejse til Syrien for at deltage i de voldsomme kampe.

Putin taler til en menneskeretskomite i Kreml, mens russiske bomber vælter ned over oprørere i det vestlige Syrien. Foto: AP/Yuri Kochetkov Plus Ydmyger Obama: Så brutal er Putin

32 kommentarer
Vis kommentarer