Kendt britisk forfatter blev overvåget i 20 år af MI5

Nobelprisvinderen Doris Lessing blev mistænkt for at være kommunist af efterretningstjenesten i London

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Den engelske forfatter og nobelprismodtager Doris Lessing blev i mere end 20 år overvåget af den britiske efterretningstjeneste MI5.

Det viser dokumenter, der er blevet offentliggjort, efter at de ikke længere er klassificeret som fortrolige af den hemmelige tjeneste.

Det var Lessings angivelige sympati for kommunismen, der i 1943 fik efterretningsagenter i den daværende britiske kronkoloni Sydrhodesia - det nuværende Zimbabwe - til at holde øje med hende. Lessing boede i kolonien frem til 1949.

Overvågningen blev først stoppet igen efter 21 år i 1964.

På det tidspunkt var Doris Lessing blevet en af tidens store forfatternavne, efter at hun i 1962 havde udgivet "Den Gyldne Bog", der gjorde hende kendt i brede kredse og etablerede hende som feministisk ikon.

Hun afviste imidlertid selv det stempel med henvisning til, at hendes forfatterskab ikke var direkte politisk.

En af de tidligste filer, som MI5 oprettede på Doris Lessing, er fra 1944, da en embedsmand i det britiske luftfartsministerium noterede sig, at Lessing drev en læsekreds i Salisbury, det nuværende Harare, med sin mand Gottfried Lessing, en tysk kommunist.

- Som oftest ender diskussionen i antibritiske, anti-kapitalistiske og anti-imperialistiske udfald, skrev embedsmanden.

Senere besøg til Sovjetunionen var med til at fastholde efterretningstjenesternes interesse for hende i årevis.

Doris Lessing nåede at skrive mere end 50 bøger, før hun i 2013 døde som 94-årig. I 2007 modtog hun nobelprisen i litteratur for sit langvarige forfatterskab.

5 kommentarer
Vis kommentarer