Langer ud efter modemagasin: - Det er kynisk og beskidt

To kendte norske kvinder langer ud efter Elle, der har retoucheret deres billeder i en artikel om accept af kroppen

Norske Sofie Frøysaa er vred over, at hendes billede er blevet retoucheret af norsk Elle. Foto: Emma Sejersen/Ritzau Scanpix
Norske Sofie Frøysaa er vred over, at hendes billede er blevet retoucheret af norsk Elle. Foto: Emma Sejersen/Ritzau Scanpix

- Jeg føler mig udnyttet, det er kynisk og beskidt.

Sådan lyder den hårde udmelding fra den norske komiker og forfatter Sofie Frøysaa.

Den 30-årige kvinde har medvirket i et interview om kropspositivisme i den norske udgave af modemagasinet Elle, men er chokeret over, at hendes billede har været en tur gennem Photoshop - til trods for at artiklen er ledsaget af rubrikken: 'Jeg ejer min krop.'

'Jeg ejer tydeligvis ikke min krop, når Elle synes, det er okay at retouchere mit ansigt og mine bryster på denne måde. Oh the fucking irony: HVAD er pointen med at skrive om kropspositivisme og selvaccept, når retoucheringen kommunikerer, at jeg ikke er god nok, som jeg er?', skriver hun på sin Instagram-profil.

Frøysaa har blandt andet skrevet bogen 'Jenteloven' sammen med 'Skam'-stjernen Ulrikke Falch, der også er udkommet på dansk.

Se også: Danske bloggere i shitstorm over 'gratis' drinks

Sofie Frøysaa og Ulrikke Falch har skrevet bogen 'Jenteloven'. Foto: Emma Sejersen/Ritzau Scanpix
Sofie Frøysaa og Ulrikke Falch har skrevet bogen 'Jenteloven'. Foto: Emma Sejersen/Ritzau Scanpix
 

Sofie Frøysaa er ikke den eneste norske kvinde, der retter en kritik mod Elle.

Også kropaktivisten Carina Elisabeth Carlsen er vred over at have medvirket i artikelserien i bladet, da hun også mener, at hendes billede er blevet redigeret.

Vis dette opslag på Instagram

Med et sitat om at alle kropper er ok, og at det ikke er noe feil å ikke ha den såkalte idealkroppen, er jeg altså redigert og fikset på – og det til en sak som skal handle om kroppspositivisme og viktigheten av å ta eierskap over egen kropp. For en tid tilbake ble jeg intervjuet av Elle om kroppspositivisme, sammen med et knippe andre bra damer. I går gjorde Sofie Frøysaa (@sofsen) meg oppmerksom på at vi er jo redigert og photoshoppet til det nærmest ugjenkjennelige. Med bakgrunn i hva slags sak det er ment å være, er jo dette et hån. Jeg sluttet i min tid å lese damebladert fordi de fikk meg til å føle meg ræva. Da jeg stilte opp på dette intervjuet var det med håp om å kunne vise at kropper ser ut på ulike vis, og at det ikke er noen feil måte å ha en kropp på. Elle sier noe helt annet når de retusjerer meg plettfri. Når jeg vel ser på bildet, ser jeg at jeg knapt har trekk igjen. Jeg er glatt. Jeg er jo ikke glatt. Jeg har strekkmerker på magen og armene, jeg har nupper og hår på lårene, og jeg har valker. Jeg har bart og masse ansiktshår, og jeg har merker etter et hundebitt på det ene kinnet. Jeg har dessuten hårete armer, og alt dette er greit. Det viser at dette er en 33 år gammel kropp som har overlevd ganske mye. Det som kanskje skremmer meg mest er at dette burde jeg jo ha sett selv, og dette viser hvor vanlig det er og hvor lett det er at dette går under radaren. Dette viser også at selv om det er en enorm motstand der ute, er det viktig å brette opp ermene og fortsette denne kampen som ikke ser ut til å noen ende ha. Jeg velger å sitere Frøysaa: «Jeg føler meg brukt, dette er kynisk og skittent. Ikke lag en sak om et så viktig tema, for så å pisse på hele budskapet mitt. Practice what you preach og DON'T correct me if I'm "wrong"!” #kroppspositivisme #kroppsaktivist

Et opslag delt af Carina (@fetmenfattet) den

'I går gjorde Sofie Frøysaa mig opmærksom på, at vi jo nærmest er blevet redigeret og photoshoppet til uigenkendelighed. Med tanke på, hvilken type sag det var ment at være, er det jo en hån,' skriver hun på sin Instagram-profil.

'Da jeg stillede op til interviewet, var det i håb om at kunne vise, at kroppe ser forskellige ud, og at det ikke er en forkert måde at have en krop på. Elle siger noget helt andet, når de retoucherer den pletfri,' tilføjer hun.

Se også: Mary erkender: Det kan jeg gøre bedre

Redaktøren for Elle, Petra Middelthon, har følgende svar til sit blads interviewofre ifølge VG:

'Vi synes selvfølgelig, at I er fine, som I er. I ELLE skal virkeligheden ikke manipuleres med. Vi skal aldrig formindske, forstørre eller forandre figur, former eller ansiktstræk, og det har vi heller ikke gjort med disse billeder. Men vi er kede af, hvis I synes, at udtrykket er blevet for poleret, og det tager vi til efterretning,' siger hun og tilføjer, at stilen skyldes, at bladet bruger fotografer, der sætter 'sofistikeret lys'.

Den forklarer køber Frøysaa imidlertid ikke.

– Jeg forstår ikke, hvorfor de ikke bare lægger sig fladt ned. Det er jo helt åbenlyst, at lys ikke gør nogen slankere eller ændrer væsentlige ansigtstræk siger hun til VG.

Se også: YouTube-stjerne i modvind: Redigerer sig tyndere på billeder

15 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere