Legendarisk opfinder er død

Den Oscar-vindende filmmand Ross Lowell, der opfandt gaffertapen, er død. Han blev 92 år

Ross Lowell var både succesfuld filmmand og opfinder. Foto: Josh Lowell
Ross Lowell var både succesfuld filmmand og opfinder. Foto: Josh Lowell

Uden at overdrive særlig meget kan man vel nok kalde ham 'manden der holdt sammen på verden'.

Ross Lowell var blandt andet instruktør og filmfotograf, men mest kendt blev han som opfinder af gaffertapen.

Produktet er kendt af de fleste over hele verden - ikke mindst i film- og musikbranchen - hvor det slidstærke klisterbånd blandt andet bruges til at holde styr på kabler og kulisser.

Lowell døde 10. januar i sit hjem i Pound Ridge, New York, men det er først nu meldt offentligt ud af Ross' søn Josh Lowell. Det skriver The Hollywood Reporter.

Udover at opfinde den uundværlige tape var Ross Lowell fotograf på kortfilmen 'A Year Toward Tomorrow' fra 1966, der vandt en Oscar.

Desuden nåede han i sin lange karriere at arbejde sammen med en række af branchens helt store navne - blandt andre Charlton Heston.

Gaffertape kan købes i mange forskellige farver, men den oprindelige udgave er matsort, så den er så diskret som muligt.
Gaffertape kan købes i mange forskellige farver, men den oprindelige udgave er matsort, så den er så diskret som muligt.
 

Lowell vil dog utvivlsomt blive husket for sin opfindelse af gaffertapen, der i dag er uundværlig på alle filmproduktioner, musikscener, øvelokaler og andre steder, hvor en hurtig reparation er nødvendig.

Navnet gaffertape stammer fra filmproduktioner, hvor en gaffer er en person, der udfører elektrikerarbejde, trækker kabler til lyset osv.

Gaffertape er per definition sort og helst matsort, så det er så usynligt som muligt på et scene- eller studiegulv.

Gaffer eller gaffa?
Er tapen sølvfarvet, kaldes det 'duct tape' eller ventilationstape. I praksis bruges betegnelsen gaffertape dog i vid udstrækning om al kraftig tape, og på dansk kaldes gaffertape desuden ofte også gaffatape.

Udover gaffertapen opfandt Lowell også et kompakt system til brug ved lyssætning på filmoptagelser, hvilket han modtog en 'Technical Achievement'-Oscar for i 1979.

Lowell efterlader sig tre sønner, en datter og konen Marilyn.

48 kommentarer
Vis kommentarer