Trump i angreb på filminstruktør: Racistisk!

Spike Lee opfordrede amerikanerne til at tage et valg mellem kærlighed og had ved næste års præsidentvalg, og det er kommet Donald Trump for øre

Sådan gik Oscar-showet 2019. Filmekspert Morten Just gennemgår de største øjeblikke. Producer: Martin Lorentsen

Den amerikanske præsident, Donald Trump, er gået i rette med filmskaberen Spike Lee, som han anklager for at have ytret sig racistisk i forbindelse med Oscar-showet natten til mandag.

Ups! Jeg væltede. Rami Malek mistede balancen, da han havde vundet prisen som årets bedste mandlige skuespiller. Foto: Ritzau Scanpix Intl. kendte Åh nej! Oscar-helt faldt ned fra scenen

Det sker som altid på det sociale medie Twitter.

'Det ville være rart, hvis Spike Lee kunne læse sine notater, eller endnu bedre slet ikke bruge noter overhovedet, når han udfører sine racistiske angreb på jeres præsident, der har gjort mere for afro-amerikanere (strafferetslige reformer, laveste arbejdsløshed i historien, skattenedsættelser osv.) end næsten alle tidligere præsidenter,' tordner Trump.

2020 er rundt om hjørnet
Det voldsomme tweet kommer, efter Spike Lee valgte at blive politisk, da han holdt sin takketale efter at have vundet en Oscar for 'Best adapted screenplay' for 'BlacKkKlansman' ved nattens prisuddeling.

Spike Lee på med sin statuette i hånden. Foto: Ritzau Scanpix
Spike Lee på med sin statuette i hånden. Foto: Ritzau Scanpix

Her opfordrede filmskaberen seerne og tilhørerne i salen til at 'genvinde vores medmenneskelighed' ved næste præsidentvalg i USA.

- I aften, foran verden, hylder jeg mine forfædre, der byggede vort land sideløbende med folkemordet på det indfødte folk, sagde Lee fra scenen og fortsatte.

- Når vi genvinder vores medmenneskelighed, vil det bliver et kraftfuldt øjeblik. Valget i 2020 er rundt om hjørnet. Lad os alle mobilisere os og være på den rigtige side af historien. Tag et moralsk valg mellem kærlighed og had.

Intl. kendte Her er Oscar-øjeblikket alle taler om

Støttes på Twitter
Det var i det hele taget et stort øjeblik, da Spike Lee vandt.

Den 61-årige filmmand har tidligere vundet en æres-Oscar, men det er første gang, at han vinder for et enkeltstående værk. Han var derfor så fuld af begejstring, at han sprang i armene på Samuel L. Jackson, der uddelte prisen, mens han udbrød 'du tænder ikke det motherfucking ur' med henvisning til, at talerne ikke må blive for lange.

Spike Lee var i højt humør, da han endelig vandt sin Oscar. Han har tidligere modtaget en æres-Oscar for sit arbejde i filmindustrien. Foto: Ritzau Scanpix
Spike Lee var i højt humør, da han endelig vandt sin Oscar. Han har tidligere modtaget en æres-Oscar for sit arbejde i filmindustrien. Foto: Ritzau Scanpix

På det sociale medie Twitter har Donald Trump allerede anklaget Spike Lee for racisme, mens andre hylder ham.

'Tillykke!!!! Fandeme på tide, skriver en, mens andre slår tilbage mod præsidenten.

'Spike Lee nævnte aldrig dit navn, og du læser selv hele tiden fra en teleprompter. Dette niveau af smålighed er præcis, hvad der fortsætter med at opdele os,' lyder det fra en anden.