Danskerne kræver mærkning af halalkød.

?

er enige
Artiklen er skrevet af en Ekstra Bladet bruger. Anmeld?

De fleste danskere tror at halalkød kun er noget der er importeret fra andre lande, og at det oksekød man køber fra Danish Crown, Skare, Nordic Beef osv. ikke er halalslagtet. Dette er desværre ikke sandt. Fødevareorganisationer og slagterier kommer ofte med påstanden, at det er ligegyldigt da dyrene er bedøvet og slagtes på samme måde som ved traditionel slagtning.

  • Ja. Dyrene er bedøvet før slagtning, men fødevareorganisationerne glemmer at fortælle at den bedøvelse man bruger ved denne såkaldte semi-halalslagtning, er så dårlig at den rent faktisk er forbudt pga. den store fejlrate af dyr der vågner op under slagtningen.... men, man har selvfølgelig valgt at give halalslagtningerne dispensation, så de kan bruge denne, ellers forbudte, bedøvelse til halalslagtninger i Danmark.(Kødkontrollens vejledning til aflivningsforordningen 2015)

  • Ja. Dyrene dør ved halssnittet (afblødning). Et halssnit der i øvrigt er forbudt, pga den store kontaminering af kødet som det medfører.... men, man har selvfølgelig valgt at give halalslagtningerne dispensation. (EU direktiv 853)

  • Og så er jeg undlader jeg endda at nævne halalafgifterne,og det religiøse aspekt. Begge argumenter der også vejer tungt for mange danskere.
     

Men er danskerne ligeglade?
Den 1. september 1999 foreslog folketingsmedlem Christian. H. Hansen, dengang Dansk Folkeparti, og daværende fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S), at rituelt slagtet kød blev mærket før salg. Forslaget blev afvist. 

2005, da Dansk Folkeparti igen foreslog at få halalslagtet kød  mærket, var der 70.2 % af den danske befolkning for denne mærkning, men kun 20.9 % imod. (En meningsmåling foretaget af A&B Analyse for Altinget og offentliggjort den 16. april 2007 på Altinget.dk)


Muslimer og Dansk Folkeparti i fælles front
2007 bakkede muslimerne, med Islamisk Trossamfund i front, i øvrigt også op om DF’s forslag, og sagde at en obligatorisk mærkning ville være til stor hjælp for muslimerne også. (Altinget 26. marts 2007)
Alligevel var det kun Dansk Folkeparti og SF der stemte for. På Retsinformation kan man læse ”Et flertal i udvalget (med undtagelse af DF og SF) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse ved 2. behandling. ” (Betænkning afgivet af Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri den 2. maj 2007.

2013 krævede DF mærkning af halalkød
Statsminister Helle Thorning Schmidt afviste forslaget.

2014 var der en afstemning i Ekstrabladet hvor 93% mener at det vil være en god idé med mærkning af halalkød. Islamisk Trossamfund bakker atter op om mærkning.

2016 spørger Claus Kvist Hansen fra DF, Fødevareminister Esben Lunde Larsen, om han finder det, at danskerne er tvunget til at spise halalkød, som et liberalt princip. Ministerene kommer desværre ikke med et reelt svar på spørgsmålet, og påstår endda at alle kan undgå halalkød. Desværre en usand påstand.

Slagterierne bør være ærlige, og fortælle os om de kød de sælger er halalslagtet eller ej.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Mest læste
Hent flere
Seneste i nationen!
Hent flere