Sag

Islamisk Kulturcenter respekterer ikke Fødevarestyrelsen

?

er enige
Artiklen er skrevet af en Ekstra Bladet bruger. Anmeld?

I Danmark går muslimer meget op i at kød er halalslagtet. Egentlig findes begrebet halalslagtet slet ikke i Koranen, så man kunne måske fristes til at påstå at dette krav er oprettet for at indkræve gebyrer for at godkende halalslagtninger. Men er disse godkendelser egentlig nødvendige?  

Fødevarestyrelsen presser danske producenter I 2016 kunne man læse at fødevarestyrelsen trådte ind overfor ”Dansk And” fordi de brugte halalmærkning uden at være godkendt til dette. Men i et tidligere brev fra Fødevarestyrelsen kan man læse at halalslagtning slet ikke kræver godkendelse for at blive fødevarer kan blive mærket som halalslagtet.

Reglerne skal selvfølgelig overholdes, men at en Islamisk organisation skal godkende dette, er ikke et krav. Alt dette kan man læse i et brev fra Fødevaredirektoratet, i en tilladelse givet til et Sjællandsk slagteri. Her bliver der givet tilladelse til at man skriver ”Halalslagtet” på varer uden godkendelse fra en islamisk organisation. Hvorfor Fødevarestyrelsen så pludselig går ind i en sag og truer med sanktioner, kunne vi rigtigt godt tænke os at vide.

”Fødevarestyrelsen er gået ind i sagen og har bedt firmaet om dokumentation for, at det har certifikaterne i orden. Er det ikke tilfældet, kan der være tale om vildledning af forbrugerne, siger kødkontrolchef Jens Dissing.” »Vi har sagt til Martin Daasbjerg (ejeren af Dansk And, red.), at hvis tilladelsen ikke er i orden, er det noget, som vi påtænker at sanktionere, altså give en bøde for. Så vi har sådan set løftet pegefingeren over for ham,« siger Jens Dissing, der tilføjer, at det var en af styrelsens kontroldyrlæger på stedet, der lagde mærke til poserne med halalmærket.” Læs artikel her

Muslimske organisationer tvinger danske producenter til at betale gebyrer Problemet er tilsyneladende at Islamisk Kulturcenter ikke respekterer Fødevarestyrelsens regler. I sagen om Dansk And udtaler Khalil Jaffar, der som imam i Islamisk kulturcenter Center kontrollerer danske producenters halalslagtning »Alt, hvad der ikke er under kontrol, er ikke halal,« Dermed indrømmer Khalil Jaffar at det ikke er selve slagtemetoden, og den muslimske slagter der afgør om kødet er halal, men godkendelsen fra et islamisk center og de dermed medfølgende gebyrer. Han indrømmer samtidig at han, og Islamisk Kulturcenter ikke respekterer Fødevarestyrelsens afgørelser og dermed tvinger danske producenter der ønsker at sælge til muslimer i Danmark, til at underlægge sig Islamisk Kulturcenters regler.

At man samtidig fra Fødevarestyrelsens side går ind og hjælper en halalorganisation ved at true med sanktioner er helt uhørt. Fødevarestyrelsen skal afgøre om kødet er halalslagtet. De skal ikke blande sig i hvilket firma de enkelte virksomheder bruger til at certificere deres produkter. Dette burde i min optik betragtes som konkurrenceforvridende metoder, som den danske Fødevarestyrelse endda bakker op om. Måske et emne som konkurrence- og forbrugerstyrelsen burde kigge nærmere på. 

 

 

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Mest læste i folkets røst
Mest læste
Hent flere
Seneste i nationen!
Hent flere