Plejefamilier

?

er enige
Artiklen er skrevet af en Ekstra Bladet bruger. Anmeld?

Hvad vil det sige, at være plejefamilie.

Der huserer bland den danske befolkning forståelsen af, at når man bliver plejefamilie så får man også ny bil, underforstået at lønnen er meget høj. Dette emne, vil jeg gerne belyse nærmere.
Når man modtager et barn, som af en kommune bliver anbragt hos plejefamilien, så er der mange faktorer der spiller ind.
Den største faktor i dette spil er selvfølgelig, at barnet skal vende sig til en helt ny familie med de normer og rammer der er i modtagerfamilien. Det er bestemt ikke nemt for et barn, at flytte ind i en ny familie. Man siger generelt, at et plejebarn først er flyttet ind mentalt et år til halvandet, efter den fysiske indflytning. Der er utrolig mange udfordringer i forbindelse med en anbringelse. Som plejefamilie er det ikke kun de to plejeforældre der får et nyt ”familiemedlem”, men også plejefamiliens børn, børnebørn, bedsteforældre og ens venner skal vende sig til en ny person i familien lige som plejebarnet skal vende sig til en helt ny familie. Der går mange timer, både om dagen men da også om aftenen/natten med at snakke, når plejebarnet har det skidt over ikke at være i den biologiske familie. Mange plejebørn forstår ikke hvorfor de ikke kan være hjemme hos mor og far. Når man som plejefamilie siger at det er et 24/7 job, så passer det. Vi er som plejefamilie på hele tiden. Derud over er der i de fleste anbringelser også et samarbejde med den biologiske familie, som ofte betyder at man skal have samvær med biofamilie, nogen gange flere gange om ugen, det kræver også kompetencer at udføre det store og meget svære arbejde. Det er også obligatorisk at deltage i mindst 2 kurser om året.
Hvis man som plejefamilie får 3 gange vederlag for et plejebarn, svarer det til 12456 kr. pr. måned (2017 sats). Skal man huske at der skal betales skat af dette beløb. Derud over har men som plejefamilie ingen pensionsordning (man skal selv lægge fra til pensionen) og ingen overenskomst. De første 3 måneder man har et plejebarn, har man 14 dages opsigelse, derefter har man 30 dages opsigelse. Selv om man har haft et plejebarn i rigtig mange år og barnet enten hjembringes til biologisk familie eller flytter af anden grund, så har man stadig kun 30 dages opsigelse. Der optjenes ingen anciennitet. Plejefamilier er omfattet af ferieloven - dvs. vi har ret til 5 uger ferie om året (ikke 6 uger). Hver år skriver kommunerne ud til deres ansatte plejefamilier: Vi forventer at du afholder ferie i uger 27, 28 og 29 samt uge 42 og uge 7.  Vi forudsætter at du holder ferien sammen med barnet. Hvis du ikke har været ansat hele året forud, vil du blive trukket i løn.
Sikke alle de penge der var sparet, hvis hele det danske arbejdsmarked lige tog arbejdet med på ferie?  
Vi sender naturligvis ikke vores plejebørn et andet sted hen mens vi holder ferie, men vi mener det er grov udnyttelse at kalde vores arbejdsindsats for ferie.
Som plejefamilie er man en offentlig familie. Man er under luppen – behandler man plejebarnet ordentligt.  Der er tilsyn en gang om året, man skal indsende statusrapport om hvordan det går på specifikke områder, ens hus gåes igennem, årsopgørelse skal indsendes m.v.
Så er det også sådan, at hvis man laver et så godt stykke arbejde som plejefamilie, at plejebarnet forbedre sig, det kunne f.eks. være at plejebarnet er blevet så god, at det flyttes fra specialskole til almindelig skole, så sættes man ned i vederlag fra kommunens side, da de vurderer at arbejdsopgaven ikke er så stor mere. Det vil sige, at jo bedre arbejde man udfører som plejefamilie, jo mindre får man i løn.
De børn der i dag bliver anbragt har ofte diagnoser og er meget krævende.  Flere bliver udredt på Børnepsyk i Århus og lign. Ofte stiller kommunen krav til at man har social faglige uddannelser.
Vi har været pleje/aflastningsfamilie i mere end 25 år og har haft 15 børn gennem vores hjem/familie. Jeg håber dette fremmer forståelsen for, hvordan det er at være plejefamilie.

Hvis der er nogen, der ønsker at blive plejefamilie, så undersøg lige betingelserne grundigt, før i engage

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen