Sag

Profitmotivet der løb løbsk.

?

er enige
Artiklen er skrevet af en Ekstra Bladet bruger. Anmeld?

Nogle vil mene, at det er etisk forkert af en virksomhed at have fokus på bundlinjen frem for service/kvallitet. Andre vil mene, at lige netop profit er det grundlæggende for motivationen til at lave noget og at det derfor er ganske naturligt, at en virksomhed vil ofre kvallitet og service til fordel for et større overskud. De er der trods alt for at lave et overskud. 

Uoverensstemmelsen er et udtryk for en mangel på forståelse for kapitalisme. 

Kapitalisme er ideen om ejerskab og udveksling af varer og ydelser mellem entiteter(mennesker) som måden at omfordele ressourcer på. Denne udveksling kalder vi "markedet" og her reguleres priser, dvs. varernes indbyrdes værdiforhold, afhængtigt af udbud og efterspørgsel. De ressourcer der ikke er så mange af koster mere end dem der er mange af, givet at der er den samme efterspørgsel. Markedet er på den måde en smart, bæredygtig, demokratisk og selvregulerende mekanisme. En betingelse for at markedet skal kunne generere en korrekt pris der afspejler udbudet og efterspørgslen, er, at alle parter interagerer 100% frivilligt. Hvis først nogle bliver tvunget til at deltage i markedet på en bestemt måde, f.eks. ved at købe noget vedkommende ikke har brug for eller betale til en service vedkommende ikke benytter vil priserne ikke længere afspejle efterspørgslen og markedet vil kunne overtages af enkelte individer og bruges som redskab til at flytte værdi til egne hænder.

Kapitalismen kan altså ikke fungere efter hensigten hvis der er en virksomhed som nogle eller alle bliver tvunget til at støtte økonomisk op om. Det siger næsten sig selv, at staten fungerer som den virksomhed alle bliver tvunget til at betale til. Derfor kan kapitalismen ikke fungere ved siden af eller sammen med en stat. Stat og kapitalisme er uforenelige. 

I kapitalisme giver det ingen mening at tale etik og moral. Den eksisterer kun indirekte udtrykt gennem efterspørgsel og kan ikke direkte aflæses. I kapitalismen kan man ikke forlange at folk skal tænke etisk eller moralsk. Men hvis man er utilfreds kan man tage sine penge og gå et andet sted hen med dem. Etik og moral kan man kun forlange der hvor man ikke har et frit valg. F.eks: Politiet er struktureret som en virksomhed. Hvis politiets primære formål var at genere et overskud, kan man vel nok forestille sig hvordan tingene ville udfolde sig. Som kunde ved politiet har man ikke noget alternativ og det giver derfor mening at forlanget etik, moral og service af politiet. 

På samme måde kan man forlange etik og moral af landbruget idet man er tvunget til at bidrage gennem skat og landbrugsstøtte. 

Argumentet, at banker naturligvis tænker på overskuddet før kunden fordi det er en virksomhed holder altså ikke helt vand i nutidens samfund, idet bank og penge-markedet er kraftigt reguleret og dermed ikke frit. 

Det kunne være rart om befolkningen adskildte lort fra lagkage, således at dét der var det private marked var uden for statens kontrol, og dét der var underlagt statens kontrol ikke var dirigeret af et profit motiv. Idag er det en blandet landhandel og det har som konsekvens at markedet bliver brugt til at flytte ressourcer fra de mange til de få.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Mest læste
Hent flere
Seneste i nationen!
Hent flere