Hvert år skovler landets trafikselskaber enorme millionbeløb ind på bøder, som i mange tilfælde udstedes på grund af rejsekort-bøvl, ufattelige takst-systemer og dårlig brugervenlighed i selskabernes mange billet-apps.
De fleste udbydere af kollektiv befordring har indført nultolerance i stedet for, som forbrugerorganisationer appellerer til, at udvise almindelig konduite – altså lydhørhed og forståelse for kundens argumenter.
Men nej.
’Vi forholder os alene til fakta - kan der fremvises gyldig rejsehjemmel eller ej,’ skrev eksempelvis Metro Services jurister i en ny sag, hvor en ellers trofast rejsende fik en unfair bøde i Danmarks største bødefælde.
Bødefælde
Der er tale om københavnske metro, hvor især turister dagligt får masser af grimme souvenirs med hjem fra Danmark; såkaldte kontrolafgifter på 750 kroner.
Men i den aktuelle sag var det nu en 23-årig dansk studerende, der var steget på metroen på Kgs. Nytorv, København.
Denne mandlige kunde havde troligt i seks et halvt år betalt for sine rejser med et app-baseret DSB-ungdomskort, da han pludselig fik en bøde i metroen.
Ungdomskortet var pludselig ugyldigt.
Kedelig mail
Det viser sig, at DSB fire dage forinden havde sendt ham en e-mail med den kedelige tekst 'Opdatering af kortpriser' i emnefeltet.
Hvad der ikke stod i feltet var, at der var tale om prisstigninger – og at han inden to dage skriftligt skulle acceptere prisstigningerne. Ellers ville hans ungdomskort blive annulleret.
’Jeg mener, at det er urimeligt, at jeg skulle reagere inden for kun to dage på en mail sendt til min private mail-konto, som jeg ikke tjekker dagligt, klagede han, men blev som sædvanligt afvist af de jurister, som både DSB og Metro Service har hyret mod kunderne.
Men så gik han til Ankenævnet for Bus, Tog og Metro, som satte trafikselskaberne noget så eftertrykkeligt på plads.
Metro Service skal hoste op med 10.000 kroner og frafalde bøden på 750 kr.
Nævnet, der har landsdommer Tine Vuust, som formand skriver:
'Overskriften til e-mailen var 'Opdatering af kortpriser', hvilket ikke indikerede, at den krævede klagerens øjeblikkelige opmærksomhed. Endvidere fremgik det efter ankenævnets opfattelse ikke tilstrækkelig tydeligt af selve beskeden, at klagerens Ungdomskortbestilling ville blive annulleret, hvis han ikke accepterede prisændringen'.
Juristerne har også et andet problem.
'Ankenævnet finder herudover, at annulleringen af klagerens bestilling strider imod handelsbetingelserne for Ungdomskort, hvoraf det fremgår, at en aftale om abonnementsordning ikke skal fornyes ved ændringer i priser og afgifter, samt at kunden er forpligtet til at betale den forhøjede pris, hvis ikke kunden annullerer bestillingen,' skriver nævnet, som fortsætter med at tæske løs på DSB:
'Det ville endvidere efter ankenævnets opfattelse have være naturligt at orientere om prisstigningen i en push-besked i appen, når Ungdomskortet skulle leveres til denne (App,red.)'
Får unfair bøder: Rejsekort-firma kan ikke løse problemet
Mohammad slipper for togbøde: - Jeg forstod ikke dansk
Uheldig kvinde fik tog-bøde - nu bliver kontrollen banket på plads
Mand med psykisk handicap fik bøde af DSB: Skifter til Flixbus
Invalid pensionist vinder over iskold buskontrollør
Igen-igen: Iskold buskontrollør var lidt for kold
Chaufføren fejlede - så fik mor og søn busbøder
Rejsekort: Dummebøder halveres
Stædigt ældre par vinder over tog-kontrollør, som ikke kunne regne
Stædige Frederikke vinder over tog-kontrollør
Har udskrevet bøder for halv milliard: Turister vinder over dansk trafikselskab