Annoncørbetalt - ALKA

30.000 unge flytter hjem igen: Sådan undgår du at få junior retur

Oprydning, bolig og forsikringer. Her får du en række gode råd til, hvordan du bedst klæder ungerne på til den store flyvetur væk fra hjemmet

Antallet af unge, der flytter hjem til deres forældre igen efter at være flyttet hjemmefra, er rekordhøjt i disse år.

Omkring 30.000 unge giver hvert år op, og må vende snuden hjem efter at have boet ude i en periode.

Boomerang-børn kaldes de, og der bliver flere og flere af dem i disse år. Og det er naturligvis uheldigt, for når først de unge er fløjet fra reden, er det meningen, at de skal kunne klare sig selv. Når det ikke lykkedes for en del af de unge, så skyldes det flere årsager. Særligt er det økonomiske problemer, der ofte bliver udslagsgivende for, at de unge må flytte hjem igen.

Se, hvordan to unge oplevede det, da de måtte tage turen ud og hjem.

Men det handler også om, at de unge skal være rustede til at kunne klare en række praktiske opgaver. Opgaver, de helst skal være forberedt på, inden de flytter, så de ikke får et chok den dag, de omsider skal klare det hele alene.

Det forklarer talsmand for Familiepolitisk Netværk, Karen Lumholt, der er forfatter til flere bøger om børn og unge, og ekspert i relationen mellem børn og forældre.

-Når børn og unge skal lære at klare sig selv, så handler det om praksis fremfor snak. De skal have erfaring med at klare sig selv, inden de flytter hjemmefra, hvis de skal kunne klare sig selv, fortæller hun.

I forbindelse med kampagnen om boomerang-børn har Alka lavet en video, som du kan se herunder.

 

Herunder får du en række gode råd til, hvordan du klæder dine børn bedst på til at flytte hjemmefra.

 

Overlad ansvaret gradvist
Når unge kan have svært ved at klare sig selv, hænger det ifølge Karen Lumholt sammen med, at de som børn er vokset op i en stramt tilrettelagt struktur, hvor mor og far har bestemt, hvordan og hvornår, tingene skal gøres. Derfor handler det om, at lade børnene overtage ansvaret gradvist. Man kan eksempelvis lade dem passe huset, mens mor og far er på ferie, så de får indblik i, hvad det kræver at bo selv.

I en stresset hverdag kan det nemlig ofte være nemmere at klare tingene for sine børn, fremfor at lære dem selv at gøre det. Men det er en kortsigtet løsning, og rammer ungerne som ja, en boomerang, når de flytter hjemmefra.

-Det gælder alt fra madlavning over tøjvask til hvordan, man gør rent. Har man ikke styr på de færdigheder, når man flytter hjemmefra, bliver det hurtigt uoverskueligt i en hverdag, hvor der er også er mange andre pligter såsom uddannelse, læsning og arbejde, forklarer Karen Lumholt.

Lær dem at vaske tøj
Mange unge bruger eksempelvis mange penge på tøj. Og ved man ikke, hvordan man vasker og passer på sit tøj, bliver det hurtigt meget dyrere end nødvendigt. Derfor er det en fordel, at de unge selv står for tøjvask, inden de flytter, så de lærer af adskille kulørt fra hvidt tøj, og ved, hvilket tøj, der skal vaskes ved hvilke grader.

-Det kan godt være, at ungerne synes, det er irriterende, mens de bor hjemme, men de sætter pris på det, når de står med det selv en dag, fortæller Karen Lumholt.

Lær dem at rydde op
Ifølge hende handler det at rydde op og holde orden generelt om meget mere end blot at gøre hjemmet pænt. Det handler om at få overblik, hvilket er vigtigt - også i forhold til ens økonomi.

-Har man ikke orden i sit køleskab og køkken, bruger man penge på ting, man har i forvejen. Og har man ikke orden i sin økonomi, ved man ikke, hvor mange penge man bruger, og hvornår man løber tør. Så jo bedre et oprydningsfundament, dine børn har, desto mere styr har de på det, når de flytter, forklarer hun.

Få styr på forsikringerne
Når børnene flytter hjemme fra, er det også vigtigt, at de har styr på forsikringerne. 19 procent af unge mellem 21-24 år har ikke en almindelig indbo- og ansvarsforsikring, hvilket betyder, at de ikke er forsikret, hvis de bliver udsat for tyveri eller kommer til at lave en skade.

Og mens en stjålet mobil eller computer er irriterende, så tænker mange unge ikke over, at ansvarsforsikringen faktisk er årsagen til, at alle bør have en indboforsikring. Ansvarsforsikringen dækker, hvis man ved et uheld kommer til at ødelægge andres ting eller skade en anden person. Det forklarer forsikringsekspert Peter Larsen, der er forsikringsspecialist hos Alka forsikring.

-Uden forsikring risikerer den unge derfor at stå tilbage med en kedelig og dyr regning, der i sidste ende kan betyde, at han eller hun må flytte hjem igen, for at kunne betale regningen, forklarer han.

Så tag en snak med dine børn, inden de flytter, så de forstår, hvorfor det er vigtigt med den indboforsikring. Også for din egen skyld.

Hjælp dit barn til at blive klogere på en indboforsikring.

Skriv børnene op til en almen ungdomsbolig
Høje priser på værelser og lejligheder i de større byer kan være en af grundene til, at unge må flytte hjem igen. Men de unge kan med fordel gå efter en billig almen ungdomsbolig. Det fortæller Solveig Råberg Tingey, der er cheføkonom hos BL, Danmarks Almene Boliger.

-Af de 35.000 almene ungdomsboliger, der findes i Danmark, har 31.000 af dem en husleje på under 4.000 kr. Ungdomsboligerne ligger ofte centralt i byerne, og der er en stor udskiftning. Det betyder, at man ofte vil kunne komme relativt hurtigt til, siger hun.

Hun anbefaler desuden, at forældre er opmærksomme på muligheden for at få deres børn skrevet tidligt op til de almene boliger. På den måde har de et højt nummer, den dag de flytter hjemmefra, og ofte er det muligt at blive skrevet op i de almene boligforeninger allerede fra man er 15 år.

Artiklen er sponseret af Alka

Flyt hjemmefra med succes - så du ikke skal tilbage igen

Alka sætter fokus på de såkaldte’ Boomerangbørn’ – altså unge der flytter hjem igen, efter de ellers er flyttet hjemmefra. På alka.dk/boomerang kan du finde fif, anbefalinger og vigtige pointer til, hvordan man som ung undgår at skulle flytte tilbage igen. Se fx den personlige historie fra to unge, der selv har taget turen ud og hjem igen.