10 forskere slår alarm

Forskere kræver akutte anbefalinger for børns skærmtid i Sverige. Det er ikke muligt i Danmark, siger Sundhedsstyrelsen

Modelfoto: Flickr/Wayan Vota
Modelfoto: Flickr/Wayan Vota
Følg Teknologi

Ingen skærmtid overhovedet til børn under to år og maksimalt én time om dagen for børn mellem to og fem år.

Jo mindre, jo bedre for barnet, lyder de nye norske anbefalinger, som er baseret på verdenssundhedsorganisationen WHO's guidelines fra 2019 og 2020.

Hverken i Danmark eller Sverige finder man lignende anbefalinger. I Sverige har man i stedet fokus på at begrænse stillesidning og øge fokus på fysisk aktivitet.

Akut behov
Men det er utilstrækkeligt, mener ti svenske forskere, som slår alarm i et debatindlæg i det landsdækkende svenske dagblad Dagens Nyheter.

'Vi vil gerne gøre Folkesundhedsstyrelsen (Sveriges sundhedsstyrelse, red.) Skolestyrelsen, forældre og andre relevante aktører opmærksomme på, at der er et akut behov for anbefalinger, der begrænser brugen af ​digitale medier til de yngste', lyder det i debatindlægget.

'Dette er et første vigtigt skridt i retning af at skabe en adfærdsændring vedrørende brugen af ​​digitale medier og derved mindske risikoen for en ugunstig udvikling af børns sundhed. Det er på høje tid at handle nu.'

Her er forskerne

Skærmbrug har en række negative effekter på yngre børn, viser undersøgelser ifølge 10 svenske forskere, som kræver anbefalinger, der begrænser forbruget hos helt unge børn.

Her er forskerne bag debatindlægget.

 • Sissela Nutley, Dr. Med. i kognitiv neurovidenskab, Karolinska Institutet
   
 • Lisa Thorell, lektor i psykologi, Karolinska Institutet
   
 • Mikael Heimann, professor emeritus i udviklingspsykologi, Linköpings Universitet
   
 • Ulrika Ådén, professor og overlæge i neonatologi og pædiatri, Karolinska Institutet og Linköpings Universitet, formand for den svenske pædiatriske forening
   
 • Anett Sundqvist, adjunkt i psykologi, Linköpings universitet
   
 • Lotta Borg Skoglund, overlæge og lektor i psykiatri, Uppsala Universitet
   
 • Agneta Gulz, professor i kognitionsvidenskab, Lunds Universitet og Linköpings Universitet
   
 • Kerstin Hellgren, overlæge og lektor i oftalmologi, Karolinska Institutet og Karolinska Universitetshospitalet
   
 • Maria Örtqvist, med ph.d., specialfysioterapeut i pædiatri, Karolinska Institutet og Karolinska Universitetshospitalet
   
 • Hugo Lagercrantz, professor emeritus i pædiatri, Karolinska Institutet

Anbefalinger har effekt
Forskerne henviser til flere studier i debatindlægget, som blandt andet kæder skærmforbrug sammen med nærsynethed og fedme.

Nogle af studierne viser, at skærmforbruget risikerer at have en negativ effekt på børnenes sproglige udvikling og indlæringsevne, mens andre kobler skærmforbrug i en tidlig alder sammen med manglende motoriske og kognitive færdigheder.

Anbefalinger vil kunne gøre en forskel for børnenes udvikling, skriver forskerne i debatindlægget og henviser til at studie, som sammenligner familier i USA, hvor man har anbefalinger for skærmforbrug, med familier i Storbritannien, hvor man ikke har anbefalinger. Studiet konkluderer, at det tyder på, at anbefalinger har en effekt.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om børn, unges og forældres brug af skærm

 

 1. Dit barn bør ikke bruge skærm op til sovetid, da det kan udsætte sovetidspunktet og betyde, at barnet ikke får tilstrækkeligt med søvn.
   
 2. Undgå telefon eller tablet i barnets soveværelse i løbet af natten, da skærmaktivitet om natten kan forstyrre søvnen og forringe søvnkvaliteten.
   
 3. Skab variation mellem dit barns skærmaktivitet og øvrige aktiviteter i løbet af hverdagen, herunder fysisk aktivitet.
   
 4. Interesser dig for dit barns digitale liv og vær opmærksom på barnets eventuelle bekymringer for at stå uden for fællesskabet eller for at gå glip af noget online.
   
 5. Lav aftaler om skærmbrug i familien, som gælder både barn og voksen, og hav en løbende dialog om, hvor meget skærmen bruges og til hvilke formål.
   
 6. Forældre bør være opmærksomme på eget forbrug af skærm i samvær med barnet, da individuelt skærmbrug kan påvirke forældre-barn relationen negativt.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen: Ikke muligt i Danmark
I Danmark har man ligesom i Sverige ikke anbefalinger med timetal.

De nuværende danske anbefalinger er udarbejdet i 2020, og Sundhedsstyrelsen har på nuværende tidspunkt ingen planer om at ændre dem.

'Spørgsmålet om skærmtid fylder rigtig meget i mange familier, og derfor ville det selvfølgelig være rart, hvis vi kunne sige ud fra forskningen, at børn må være på skærme i så og så mange minutter, men der er et meget svagt evidensgrundlag for det, som WHO også selv påpeger', lyder det fra enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø i et skriftligt svar til Ekstra Bladet.

'Det har ikke været muligt at fastsætte specifikke tidsmæssige anbefalinger for skærmbrug på baggrund af det nuværende vidensgrundlag. Vi vurderer løbende den forskning, der er på området, og kommer der ny viden, der hviler på et solidt evidensgrundlag, vil vi inddrage den i vores videre arbejde.'

Hele Sundhedsstyrelsens svar

Enhedchef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø forklarer i et skriftligt svar til Ekstra Bladet, hvorfor der ikke er timetal på de danske anbefalinger for børns skærmtid.

'Spørgsmålet om skærmtid fylder rigtig meget i mange familier, og derfor ville det selvfølgelig være rart, hvis vi kunne sige ud fra forskningen, at børn må være på skærme i så og så mange minutter, men der er et meget svagt evidensgrundlag for det, som WHO også selv påpeger.

WHO udarbejdede deres skærmanbefalinger i 2019, inklusiv deres konkrete tidsangivelser i ”Guidelines on physical activity, sedentary behaviour and sleep for children under 5 years of age”. WHO’s anbefalinger hviler på et svagt evidensgrundlag, hvilket de selv gør opmærksom på. Derfor valgte vi i Sundhedsstyrelsen ikke at bruge de tidsmæssige anbefalinger for målgruppen, da vi udformede de danske anbefalinger. I stedet har vi gennemgået litteraturen sammen med en række eksperter på området og sammen med dem efterfølgende formuleret skærmanbefalinger. Bag Sundhedsstyrelsens anbefalinger ligger der dermed en større vidensopsamling ud fra en række litteraturstudier. De pågældende litteraturstudier omfatter publicerede forskningsartikler samt nationale og nordiske rapporter.

Der er ikke planer om at udarbejde nye anbefalinger for skærmtider for børn. Vi udarbejdede nye anbefalinger i Danmark i 2020, og de gælder stadig. Vi har lagt vægt på, at vores anbefalinger giver nogle brugbare og konkrete råd til forældrene om, hvordan man kan lave rammer og aftaler med sine børn om skærmbrug, og på den måde have øje for balancen mellem skærmbrug og andre aktiviteter i løbet af dagen. Vi forholder os således til mere end skærmtid, idet det også handler meget om konteksten, fx hvornår på dagen og i hvilke situationer, det ikke er en god idé at bruge skærmen.

Det har ikke været muligt at fastsætte specifikke tidsmæssige anbefalinger for skærmbrug på baggrund af det nuværende vidensgrundlag. Vi vurderer løbende den forskning, der er på området, og kommer der ny viden, der hviler på et solidt evidensgrundlag, vil vi inddrage den i vores videre arbejde.'

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind