Apples nye ur imponerer: Bedste nogensinde – Ekstra Bladet
Teknologi
Annonce:

 

Apple Watch er kommet i en ny udgave, som endte lidt i skyggen af de nye iPhones, da uret blev lanceret for nogle uger siden. Men det er faktisk en smule spændende. Apple har nemlig fjernet kilden til en af de værste irritationer ved det smarte ur: Skærmen slukkes ikke længere, når du sænker armen.

Nu er skærmen tændt hele tiden, hvis du ønsker det. Men funktionen er ikke altid som hos konkurrenterne. Apple Watch har nemlig forskellige intensiteter og farveskemaer, afhængigt af om det løftes eller ej.

Køb det rigtige Apple Watch til jul  

Kompasset er nyt i uret. Det betyder, at en række af apps, der har brug for data om retningen, fungerer bedre. Foto: Tek.no
Kompasset er nyt i uret. Det betyder, at en række af apps, der har brug for data om retningen, fungerer bedre. Foto: Tek.no
 

 

Mest søgte udgave lige nu:


Læs mere om dette prislink i bunden af artiklen

Alle, der har prøvet et Apple Watch, har oplevet problemet: Du sidder i et møde og spekulerer på, hvad klokken er. Du prøver diskret at se på uret. Men skærmen er sort.

Hvis Apple Watch - i de tidligere generationer - skulle give dig svaret, var du nødt til at løfte armen og afsløre for resten af mødedeltagerne, at du er utålmodig og vil have mødet overstået.

Med Apple Watch Series 5 viser det konstant tiden på dit håndled. Og uret bevarer stadig sin sædvanlige 18-timers batterilevetid. En batterilevetid, som Apple ofte praler af som ‘heldags batterilevetid’ - som om det er noget at være stolt af, når konkurrenternes ure holder fire til 10 dage!

Denne artikel er lavet i samarbejde med Tek.no

App store er en del af Apple Watch nu, men der er lang vej igen, når det gælder brugervenligheden. Foto: Tek.no
App store er en del af Apple Watch nu, men der er lang vej igen, når det gælder brugervenligheden. Foto: Tek.no
 

 

Forskellige urskiver og indstillinger påvirker dog batteriets levetid forskelligt. En times eller to aktivitetssporing om dagen og en række underretninger giver mig normalt mere end 24 timers batterilevetid. Det er længere end de angivne 18 timer, men aldrig så længe som konkurrenternes bedste.

Hvis jeg skærer ned på advarsler og aktivitetssporing, kan det holde længere, men så forsvinder også mange af ideerne med et smart ur.

Nogle af urskiverne tilpasser sig ved altid at lyse op med farver, information og sekundvisning, når du løfter armen.

Når du lader uret gå i dvale, forsvinder farver, sekunder og information. Det betyder, at OLED-skærmen ikke bruger strøm, mens den er mørk, og hverken kontrolkredsløb til skærmen eller processoren belastes.

Når du sænker armen, dæmper uret hurtigt for både lyset og de mest farverige elementer. Sekundviseren forsvinder også. Foto: Tek.no
Når du sænker armen, dæmper uret hurtigt for både lyset og de mest farverige elementer. Sekundviseren forsvinder også. Foto: Tek.no
 

 

Et godt alternativ:


Læs mere om dette prislink i bunden af artiklen

Jeg foretrækker den såkaldte infograf-urskive, som jeg normalt lader vise vejrudsigt, ur (selvfølgelig!) og dato. Derudover har jeg genveje til at starte aktivitetssporing og nedtællingsfunktioner. En oversigt over mine aktivitetsringe hører også med.

Men denne urskive er næsten identisk i både aktiv og inaktiv tilstand. Den lyser lidt svagere, når uret ikke er aktivt. Dette er den løsning, der holder den korteste tid mellem opladninger for mig, lidt over et døgn. Hvis jeg vælger en foruddefineret urskive, der holder en større del af skærmen mørk, vil uret holde halvanden dag.

Med altid-på-funktionen slukket kan uret imidlertid holde betydeligt længere. I skrivende stund er det 18 timer siden, jeg tog uret fra opladeren, og i mellemtiden har jeg brugt to timers aktivitetsoptagelse med pulsmåling. Der har også været nogle advarsler med vibrationer og lyd, og uret måler støjniveauet kontinuerligt omkring mig.

Og uret viser altså stadig et batteri på 65 procent. Dette indikerer et par dage med aktivt brug. Det er muligvis ikke resultatet hver dag i ugen, men hvis du pludselig er væk og har glemt opladeren, kan det være en mulighed at skifte til denne type af urskiver, hvis du vil strække strømmen.

Infograf-urskiven ændrer alene lysstyrke, når den er inaktiv. Det virker til at belaste batteriet mere end andre bedre tilpassede urskiver. Foto: Tek.no
Infograf-urskiven ændrer alene lysstyrke, når den er inaktiv. Det virker til at belaste batteriet mere end andre bedre tilpassede urskiver. Foto: Tek.no
 

 

Sidste år introducerede Apple en række sundhedsfunktioner, der blandt andet kan opdage, hvis du falder og selv ringe efter hjælp, når du ikke kan. Disse muligheder er forbedret i år. Nu kan uret ringe til et nødnummer, uanset hvilket land du er i - også selv om du ikke har et aktivt mobilabonnement på uret.

Flere Watch-generationer har kunne advare om for høj eller lav puls under inaktivitet. Det kan nemlig være tegn på et begyndende hjerteproblem. EKG-funktionen, der blev tilføjet i forrige generation af uret, udvider samtidig hjertekontrollen yderligere.

Uret kan også advare dig, hvis du udsættes for alt for stærk UV-stråling.

Denne generation af ‘æble-ure’ kan fortælle, om støjen omkring dig bliver så høj, at den er skadelig. De kan også overvåge kvinders menstruationscyklus, hvilket gør uret til det måske mest gennemførte helbredsværktøj, du kan sætte på dit håndled i dag.

Og hvis vi skal tro den stadige strøm af historier om mennesker, der har draget fordel af både faldovervågning og hjertefunktion, virker det godt.

Sporing af støjniveauer i omgivelserne vil være en stor nyhed for mange. Det kan være særlig nyttigt på arbejdet eller i andre støjende miljøer. Du behøver dog ikke købe netop dette ur for at bruge denne funktion, da støj-appen er tilgængelig for alle understøttede ure via watchOS 6-opdateringen.

Og måden, du kan lægge måling af støj eller UV ind på urskiverne, er eksemplarisk. Andre nye apps kan på samme måde komme med deres egne såkaldte komplikationer.

For meget larm? Nu kan Apple Watch også advare dig om det. Foto: Tek.no
For meget larm? Nu kan Apple Watch også advare dig om det. Foto: Tek.no
 

 

Der er nu en app-butik direkte på Apple Watch. Den giver dig mulighed for at downloade apps, uden at du skal forbi den meget lidt smukke ur-app på din iPhone. Problemet er bare, at løsningen på uret er vanskelig at bruge.

Du skal således vælge fra en liste med foruddefinerede ‘topvalg’ og bruge stemmestyring til app-søgning. Held og lykke, hvis du vil søge efter noget, der har et tilstrækkeligt mærkeligt navn.

Hvis du ikke har installeret noget direkte på uret før, skal du samtidig indtaste din adgangskode til dit Apple ID på uret med en finger, hvis du ikke har din mobiltelefon i nærheden. Og hvad er ideen så, hvis du alligevel har din mobiltelefon i nærheden?

Hvis du har en mere avanceret adgangskode på din Apple-konto end "Password1", kan det vise sig udfordrende.

Hvis du har et Samsung- eller Garmin-ur, kan det synkronisere og afspille Spotify-spillelister direkte fra din arm til trådløse hovedtelefoner. Apple Watch har 32 gigabyte lagring og understøtter Spotify-appen på uret, men det kan ikke afspille noget direkte fra uret. Her fungerer uret fortsat alene til at fjernstyre afspilningen på din iPhone.

I det store og hele er der i øjeblikket ikke meget på appfronten, der er så godt, at uret gøres mere uafhængigt. Men det kan ændre sig, da alle ure, der får watchOS 6, nu  har fået direkte App Store-adgang.

Kompas er også nyt for denne generation af Apple Watch. Kompasset er selvkalibrerende og ser ud til at være blandt de mere stabile kompasser i den mobile verden.

Den nye sensor giver dig mulighed for at bruge apps som Night Sky, der viser dig, hvad de forskellige konstellationer på himlen kaldes, afhængigt af hvad du peger din arm mod. Kort opdaterer også hurtigere, hvilken retning du går i.

Skal du opgradere?

Først og fremmest er det skærmens opløsning og den bedre batterilevetid, der adskiller Watch Series 5 fra tidligere modeller. Series 5 erstatter de seneste to generationer af Apple Watch, mens Series 3 stadig er lavpris-alternativet. Du får med andre ord et markant bedre ur end den billige model, hvis du vælger Series 5.

Du får EKG-støtte, større og bedre skærm og tilmed bedre batterilevetid samt altid-på-skærmen. Du får også mere lagerplads til fremtidige apps, der oftere vil blive gemte direkte på dit ur. Der er også plads til mere musik fra Apple Music. Måske kan du også en dag få lov til at gemme Spotify-musik offline.

 

Mest søgte udgave lige nu:


Læs mere om dette prislink i bunden af artiklen

Series 5 koster cirka dobbelt så meget som et Series 3-ur, men jeg synes, det åbenlyst er pengene værd. Hvis du først har besluttet dig for et Apple Watch, får du en meget bedre oplevelse her end med den gamle model.

Ejere af Series 3 eller ældre versioner er også dem, der mest bør overveje at opgradere til Series 5, men den nye altid-på-skærm og det nye kompas skal altså betyde meget for dem, før de betaler for et nyt ur.

Apple Watch har stadig nogle begrænsninger. Men det bliver i stigende grad en samlet pakke, der kan alt. Brugervenligheden bliver bedre med hvert år, der går.

Du kommer aldrig til at bruge alt, hvad Apple Watch kan - men glæd dig over, at det kan de funktioner, du sætter pris på. Der er noget for alle. Også selv om nogle af dets konkurrenter er bedre til enkeltfunktioner eller batterilevetid.

Det er godt

Nu kan skærmen altid være tændt

... eller du kan forlænge batteriets levetid

Med App Store bliver det mere uafhængigt

Kan ringe nødnummer uden mobil (4G version, red.)

Har de mest omfattende sundhedsfunktioner

Måler støj i omgivelserne

Du finder altid funktioner, der er relevante for dig

Urskiverne kan nemt tilpasses

Uret får en meget flot bedømmelse. Foto: Tek.no
Uret får en meget flot bedømmelse. Foto: Tek.no
 

 

Det trækker ned

Konkurrenter har fortsat bedre batterilevetid

Du er låst til iPhone

Dyr

App-butik burde være lettere at bruge

 

 

Denne anmeldelse indeholder affiliate links til Ekstra Bladets samarbejdspartner PriceRunner. Når læserne klikker på disse links, modtager vi en mindre betaling. Samarbejdet har ingen betydning for, hvilke tests vi bringes eller bedømmelsen af produktet.

- redaktionen

Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce: