Annonce:
Annonce:

Advarer om fup-mails om Black Friday: - Hamrende træls

Svindlere, der udgiver sig for at være Elgiganten, sender sms'er og mails rundt med absurd 'gode' tilbud på elektronik. De vil stjæle dine kortoplysninger, lyder det i en advarsel fra det ægte Elgiganten

Hvordan bør du generelt gebærde dig på tilbudsdagene? Ekstra Bladets Heine Jørgensen forklarer. (Producer: Martin Lorentsen)
Annonce:
Følg Teknologi

Var det noget med et tv til ni kroner, eller en smartphone til små otte kroner? Det kunne lyde som vilde Black Friday-tilbud, men det er det ikke.

Det er derimod forsøg på at fuppe forbrugere i mails og -sms'er, som Elgiganten mandag aften advarer imod.

'Der florerer i øjeblikket en meget vedholdende fup-kampagne på mail og sms, hvor svindlere udgiver sig for at være Elgiganten. Disse mails og SMS'er har intet med Elgiganten at gøre og vi anbefaler at slette beskederne, hvis man modtager sådan en,' skriver Elgigantens kommunikationschef Frederik Danvig i en mail til Ekstra Bladet.

'Det er, sagt på godt jysk, hamrende træls at være udsat for den slags, og vi gør selvfølgelig alt hvad vi kan for at få stoppet det, men det er desværre ikke helt let. Vi har derfor også advaret både på vores hjemmeside, Facebook og Twitter,' lyder det.

Annonce:

It-kriminelle svindler som aldrig før: Sådan sikrer du dig

I et eksempel, som Elgiganten har delt, tilbyder svindlerne et tv for blot 9 kroner.

'Tak fordi du kommenterede på vores opslag, det sætter vi pris på! Vi har valgt, at du skal være en af de heldige til at udnytte tilbuddet, hvor du kan få et Samsung Smart QLED 4k TV, for kun 9 kroner.'

'Ønsker du at spare flere tusind kroner på dit tv? Klik her' efterfuldt af et link.

Beskeden afsluttes med et 'God weekend' og en hilsen fra Elgiganten Skejbys kundeservice.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

På Facebooks beskedtjeneste Messenger udgiver svindlere sig for at være fra Elgigantens butik i Skejby. Foto: Elgiganten.
På Facebooks beskedtjeneste Messenger udgiver svindlere sig for at være fra Elgigantens butik i Skejby. Foto: Elgiganten.

Tilbuddet er dog for godt til at være sandt, understreger Elgiganten på sin hjemmeside.

De råder til, at man tjekker afsenderens mailadresse, og understreger, at man aldrig skal give sine kortoplysninger eller anden betalingsinfo.

Svindlerne sætter et 'gavekort' på højkant i bytte for dine kontaktoplysninger. Foto: Elgiganten.
Svindlerne sætter et 'gavekort' på højkant i bytte for dine kontaktoplysninger. Foto: Elgiganten.

Vi har efterhånden vænnet os til gode tilbud på Black Friday, men en smartphone til 7,5 krone er i dette tilfælde for god til at være sandt. Foto: Elgiganten.
Vi har efterhånden vænnet os til gode tilbud på Black Friday, men en smartphone til 7,5 krone er i dette tilfælde for god til at være sandt. Foto: Elgiganten.

12 gode råd om IT-sikkerhed

1 Klik med omtanke. Slå hjernen til når du modtager en mærkelig besked, der ser ud til at komme fra din bank, Postnord eller andre, der vil have dit brugernavn og password. Er du i tvivl, så tast selv adressen til for eksempel banken ind i stedet for at klikke på linket.

2 Benyt ekstra koder. Hvis du har mulighed for at slå to-faktor bekræftelse til på en nettjeneste så brug funktionen. Facebook, iTunes, Twitter og Gmail er blandt dem, der i dag tilbyder at sende dig en ekstra kode via sms eller en alternativ mailadresse. Uden koden kan man ikke misbruge dit brugernavn og password på en fremmed computer.

3 Genbrug aldrig. Nettets største dumhed er at bruge samme password og brugernavn overalt. Gør du det, er du hackernes nemmeste offer. For så skal de blot finde dine koder på en usikker tjeneste og teste dem på en række andre kendte hjemmesider. Skift jævnligt password.

4 Opdater din software. Hold styresystemet på dine enheder opdateret, men husk også at opdatere de programmer, du bruger. Hvis hackere finder ud af, at du bruger gammel software, kan de nemt udnytte et sikkerhedshul og trænge ind på din computer, tablet eller smartphone.

5 Brug app mod it-svindel. Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden driver app'en 'Mit digitale selvforsvar'. Ideen er blandt andet, at du kan blive advaret mod aktuelle trusler, når de opstår. Du kan finde app'en til både iPhone og Android.

6 Beskyt dig teknisk. Det kan være en god investering at have et nyere antivirusprogram og en firewall. Sidstnævnte er en slags digital bodyguard, der advarer dig, hvis der sker mistænkelige aktiviteter på din enhed.

7 Pas på offentlige computere. Tjekker du personlige nettjenester som din mail eller netbanken på en offentlig computer, for eksempel biblioteket, risikerer du, at andre følger med i din kommunikation. Log altid ordentligt ud af offentlige computere, når du forlader dem.

8 Undgå ukendte netværk. Trådløse gratis netværk på ferien eller andre steder i det offentlige rum er fristende, men også en stor risiko. Hvis du kommunikerer ukrypteret på nettet og logger på et gratis Wi-Fi-netværk, kan din trafik blive sendt igennem en hackers trådløse netværk og opsnappes.

9 Krypter dit internet. Dit private trådløse internet kan være en vej ind på din computer. Uden kode på dit netværk risikerer du også at blive misbrugt til ulovlig trafik, der føres tilbage til dig. Slå derfor krypteringen til på Wi-Fi-routeren og vælg et avanceret password.

10 Skjul dine oplysninger. Deler du private oplysninger som CPR-nummer, præcis adresse, mailadresse og andre data på nettet, følger hackerne med. Særligt de sociale netværk kan være en fælde, fordi du føler dig tryg – men hackerne ved godt, hvor de skal lede efter brugbare oplysninger.

11 Skrald kan afsløre dig. Fysiske breve med koder og personlige data om dig skal destrueres, inden du smider dem i skraldespanden. Krøller du bare papirerne sammen, er de nemme at samle sammen og snage i. Husk også at låse din fysiske postkasse.

12 Reager omgående. Hvis det går galt, eller du har en mistanke om, at du er blevet hacket, så reager omgående. Få spærret kreditkort og andet af værdi, som du frygter er blevet opsnappet. Brug professionelle værktøjer til at fjerne hackernes software og beskyt dig bedre.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: