Annonce:
Annonce:

Apple strammer sit datagreb

DIGITALT PRIVATLIV: Tvinger nu appudviklere til at 'varedeklarere' deres programmer og tjenester - det skal give brugerne bedre kontrol over private data

Det kan blive dyrt for blandt andet Facebook, at Apple nu strammer grebet om, hvilke data der kan blive indsamlet om brugerne på iPhones, iPads og andre Apple-computere. Foto: Karly Domb Sadof/Ritzau Scanpix
Det kan blive dyrt for blandt andet Facebook, at Apple nu strammer grebet om, hvilke data der kan blive indsamlet om brugerne på iPhones, iPads og andre Apple-computere. Foto: Karly Domb Sadof/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Teknologi

Fremover vil programmer, der er hentet i Apples appstore, indeholde en 'varedeklaration', der meget tydeligt beskriver, hvilke data de enkelte programmer og tjenester indsamler om dig.

I praksis vil hver eneste app skulle vise, hvilke data der bliver indsamlet for at følge dig. Hvilke data der er koblet til dig. Og hvilke anonyme data der ikke er koblet til dig eller bruges til at følge dig, men som alligevel samles sammen.

iPhone-ejere kæmper med fejl

Sådan kan 'varedeklarationen' over dataindsamling i en app se ud. Skærmdump
Sådan kan 'varedeklarationen' over dataindsamling i en app se ud. Skærmdump

Google nede

Sådan vises det
Apple åbnede 8. december op for, at udviklerne kan registrere de data, der er en betingelse for, at de overhovedet kan have deres programmer i appstore.

Hvis Apple opdager, at udviklerne har løjet om, hvilke data de samler sammen, kan det i værste fald betyde, at de bliver smidt ud af den digitale butik.

Annonce:

For den enkelte bruger betyder det, at man ved hver app fremover kan finde et 'produktblad', hvor de tre kategorier af dataindsamling vises med hjælp af simple piktogramer.

For eksempel med en kompasnål der viser indsamling af data om din placering. Flere udviklere, blandt andet det Facebook-ejere Whatsapp, mener dog, at Apple har forsimplet forståelsen af dataindsamling så meget, at oplysningerne kan være misvisende.

Bliv cybersikker på fem minutter

Vil stoppe overvågning
Initiativet er i øvrigt blot et af flere, som Apple for tiden arbejder med for at sikre brugernes data.

Således vil 'datapirater' som Facebook og Google fremover få meget sværere ved at følge din vej rundt på nettet. Det skal indbyggede funktioner i Apples computere, mobiltelefoner og tablets sikre.

Det sker primært ved at blokere de teknologier, som techgiganter, der lever af dine private data, anvender.

Annonce:

Konsekvensen er samtidig, at digitale annoncører får sværere ved at målrette deres reklamer, fordi de - hvis kunderne ellers bruger et af Apples produkter - ikke længere kan få så meget at vide, som firmaet hidtil har kunne.

Du kan herunder se Apple-chefen Craig Federighi fortælle mere om, hvad firmaets strategi for indsamling af data er. Og hvorfor han og Apple mener, at brugerne har en ubetinget ret til at kunne beskytte deres privatliv mod kommerciel overvågning af følsomme data - begynder 49 minutter inde:

Trist besked til 600 kunder: Ingen iPad til dig

Google rasende: Vi er ikke pirater

De seneste uger har debatten om Google raset. Både i udlandet men også herhjemme hvor danske politikere og medier stiller samme krav til søgegiganten: Betal en fair pris når I tjener penge på at udnytte indhold, som andre har lavet.

Debatten har også ramt min mailboks med flere vrede kommentarer fra firmaets danske kommunikationschef Jesper Vangkilde, der har travlt for tiden. Både med at placere interviews med Google-chefer de rigtige steder. Men også med at angribe medier og journalister der som mig ikke udlægger historien om Google på den måde, som han mener er rigtig.

Det er særligt mit brug af betegnelsen 'datapirater', han er faret i flint over. Google vil slet ikke i samme kasse som Facebook. Det er faktisk injurierende at kalde Google for en datapirat, mener han.

Den lader vil lige stå et øjeblik...

...for hvis nogen er datapirater med dets gennemførte udnyttelse af brugernes private data, grove manipulering af algoritmer til at fremme ekstremt indhold og eminente evne til at placere sig under det skatteniveau, som andre firmaer i Danmark er nødt til at ligge på, så er det netop Google.

For de særligt interesserede kan man herunder læse, hvad Googles 'talepapir' ifølge kommunikationschefen er, når firmaet bliver angrebet for at være meget langt fra sit oprindelige udgangspunkt 'Do no evil':

Medierne bestemmer selv, om de vil indekseres i Googles søgemaskine

Hvis et medie ønsker, at en af deres artikler optræder på Google, bliver artiklens overskrift omsat til et blåt link, som leder læseren videre til hele artiklen på mediets egen hjemmeside, fx Politiken.dk. Alene i Europa sender vi Google-brugere til nyhedhjemmesider 8 milliarder gange hver måned. Det er 3.000 klik i sekundet. Og klik er penge, fordi det giver udgivere mulighed for fx at vise annoncer ved siden af artiklen på deres egen hjemmeside. På den måde er tilstedeværelse på Google ikke alene gratis reklame, men trafikken er også en klar indtægtskilde for medierne. Mediernes beskyldninger om, at Google ‘stjæler’ deres indhold er derfor simpelthen forkert.

For Google er nyhedsindhold ikke nogen nævneværdig forretning

Søgninger med relation til nyheder tegner sig for under 2 procent af alle Googlesøgninger i Danmark. Dertil kommer, at der som regel ikke kører annoncer på nyhedsindhold, men på kommercielle varer, som virksomheder gerne vil bruge penge på at få solgt. Populært sagt er der annoncer på blomster, men ikke Brexit. Derfor er hele ideen om, at Google skulle tjene styrtende med penge på mediernes nyheder, helt forkert.

Google betaler ikke for blå links - og det er ikke vejen frem

At kræve betaling for links, som man gør i Australien lige nu, bryder med hele den måde, det lovlige internet fungerer på: Et åbent forum, hvor man deler anbefalinger, henviser til godt indhold og linker til hinanden. Derfor vil et sådan forslag også gøre selve ideen om en søgemaskine umulig, fordi det i bund og grund er et biblioteksindeks, der henviser til andre hjemmesider. Det vil være den forkerte vej at gå, og internettets opfinder, Tim Berners-Lee, har derfor også kraftigt advaret imod det.

Google er klar til at lancere ny tjeneste, som tilbyder danske medier betaling for mere indhold

Vi er fuldkommen enige med mediecheferne i, at uafhængig, kritisk og troværdig journalistik er essentielt for det danske demokrati. Vi er også enige i, at dansk indholdsproduktion er så vigtig, at det bør beskyttes og hjælpes frem i en digital tidsalder. Nu tilbyder vi også danske medier at betale dem for at fremvise en udvidet del af deres indhold. Det sker i form af tjenesten News Showcase, som vi allerede har indgået aftale om med i alt 450 udgivelser i 12 lande. Senest i Frankrig, hvor vi har aftalt med den franske medieorganisation, at Google betaler medierne for større uddrag af deres indhold på Google News. Det er således ikke korrekt, når enkelte danske mediechefer siger, at Google betaler for links i Frankrig (eller nogen andre steder).

Derudover har Google givet 19 mio. kroner i udviklingslegater og senest godt 2 mio. kroner i coronastøtte til store og små danske medier.

Kilde: Mail fra Googles danske kommunikationschef, 29. jan. 2021 klokken 01.27

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: