Annonce:
Annonce:

Apple TV er på steroider: Mere avanceret - men også ganske træls

Sjældent har et Apple-produkt på samme tid leveret så mange overraskelser og skuffelser

Hånden på hjertet: det nye Apple TV skal udvikles noget mere, før det bliver alle pengene værd, mener vores anmelder. (Foto: Apple)
Hånden på hjertet: det nye Apple TV skal udvikles noget mere, før det bliver alle pengene værd, mener vores anmelder. (Foto: Apple)
Annonce:
Følg Teknologi

Apple TV (4. generation)

TV-boks i fuld HD, bluetooth-tilslutning af fjernbetjening og hovedtelefoner, 32 eller 64 GB, priser fra 1.399 kroner.

'Det er svært at hade en iPhone.'

Sådan skrev jeg selv forleden, da jeg skulle beskrive forskellen på Android og iOS-styresystemet.

Nu kommer iPad Pro til Danmark - og det skal den koste

Samme sætning får jeg svært ved at skrive om Apple TV, som jeg ellers i årevis har elsket for at være genial og simpel - på samme tid.

Jeg har også købt adskillige modeller som gaver til gode venner i forsøget på at overbevise om Apple TV's geniale funktioner - og flere af dem er i dag gode disciple.

Den kommende tid holder jeg dog nok igen med gavegiveriet. Blandt andet fordi prisen for et Apple TV er næsten tredoblet til mindst 1.399 kroner.

Annonce:

Og efter en weekend som superbruger af den 4. generation af tv-boksen har jeg samtidig svært ved at bruge den nyeste udgave som et overbevisende redskab. Dertil er der simpelthen for mange skæve hjørner og direkte ulogiske funktioner i det nye Apple TV.

For selvom Apple TV stadig er genial, så er det simple røget ud med badevandet. Og i stedet er tv-boksen blevet en tv-oplevelse på steroider.

Det har sikkert set simpelt ud på tegnebrættet - men i virkeligheden er denne søgefunktion verdens dummeste, mener vores anmelder.
Det har sikkert set simpelt ud på tegnebrættet - men i virkeligheden er denne søgefunktion verdens dummeste, mener vores anmelder.
 

Dum, dum, dum søgefunktion
Noget tyder simpelthen på, at Apple vil have brugerne ud på en evig og hektisk jagt efter indhold. Og undervejs skal der så spændes ben i form af verdens mest ubrugelige søgefunktion - ja, jeg hader den Apple - og så er der hele tiden ulogiske spring i softwaren, hvor du pludselig er et helt andet sted, end du regnede med.

Dumpet af brugerne: Her er Apple-produkterne vi hader mest

Lad os tage søgefunktionen først - for den er virkelig træls.

Egentligt skulle den være stemmestyret med Siri. Men da Apple har valgt at prioritere sine amerikanske og få andre landes kunder før Danmark, er der ingen Siri herhjemme. Du kan heller ikke snyde dig til det ved at lave indstillingerne om på dit Apple TV.

Annonce:

I stedet er du låst til et nydesignet, manuelt søgesystem, hvor alle bogstaverne står i en lang linje. Og så er det ellers i gang med at lege fingergymnastik.

Derfor har det nye Apple TV ikke 4K

Det kan tage en evighed at skubbe sig igennem søgeord længere end få bogstaver. Og du rammer nemt ved siden af, hvilket gør frustrationen endnu større.

Selvfølgelig lærer man langsomt at bruge funktionen, men logisk og simpel er den ikke.

Tre generationer mødes - det er den nyeste fjernbetjening helt til højre.
Tre generationer mødes - det er den nyeste fjernbetjening helt til højre.
 

Intet tastatur eller Remote-app
Samtidig har Apple lavet to 'benspænd', der er helt uforståelige:

(1) du kan ikke tilslutte et Bluetooth-tastatur, og (2) du kan heller ikke bruge den Remote-app, der tidligere gjorde det enkelt at taste søgeord ind eller finde dit indkøbte videoindhold direkte fra en iPhone eller iPad.

Særligt den manglende understøttelse af Remote-app'en går over min og andre anmelderes fatteevne. Og da jeg fredag i sidste uge fik en særlig fremvisning af det nye Apple TV hos Apple i London, lagde Apple-folkene heller ikke skjul på, at det 'arbejdes der muligvis på at lave om'.

Annonce:

Sæt endelig i gang Apple - det kan kun gå for langsomt!

Følsom software og fjernbetjening
Som jeg skrev tidligere, laver Apple TV nogle ulogiske valg, når man hopper rundt mellem indholdet.

Et enkelt tryk tilbage i funktionerne kan pludselig sende dig til forsiden. Eller et tryk på søgeknappen kan sende dig ad omveje, hvor du skal taste dig langt ind i menuerne igen for at finde det indhold, du oprindeligt kom fra.

Det er også ulogisk, at når man finder tv-udsendelser - som en del danskere har adgang til - så begynder visningen med de ældste sæsoner først. Men kære Apple, når vi taster os frem til indhold, er det typisk for at finde det nyeste og ikke det ældste!

10 tips til det nye Apple TV

Annonce:

Uanset smag for nyt eller gammelt indhold er det uforståeligt, at man ikke nemmere kan overskue sine sæsoner - det kunne man før, men igen er den ulogiske måde at søge på tilsyneladende integreret dybt nede i undermenuerne.

Og så er den avancerede, kostbare Bluetooth-fjernbetjening samtidig en følsom satan, som du heldigvis kan indstille den til at være mindre følsom.

Det hjælper lidt, men alligevel skal du nok stoppe med at sidde med fjernbetjeningen i hånden, mens du ser indhold. Ellers vil du gang på gang fejlbetjene enten dit Apple TV.

Fjernbetjeningen skal styres, som når du træner en klapperslange: et forkert tryk - og den bider.

Igen handler det selvfølgelig om øvelse, men det er faktisk en træls oplevelse at være begynder på det nye Apple TV.

Du har i øvrigt mulighed for at 'parre' din gamle, infrarøde Apple TV fjernbetjening til den nye boks - så slipper du både for touch og risikoen for at glasset i den nye fjernbetjening smadres, hvis du taber den på gulvet.

Annonce:

Men du mister de avancerede funktioner, der er vigtige for at kunne spille spil. En mulighed: skift mellem de to - og brug den fjernbetjening, der er mest logisk og nemmest, for den enkelte situation.

DR TV er sammen med fx HBO Nordic, Viaplay og snart TV2 Play nogle af dem, der har lavet særlige apps til det nye Apple TV.
DR TV er sammen med fx HBO Nordic, Viaplay og snart TV2 Play nogle af dem, der har lavet særlige apps til det nye Apple TV.
 

Og så roserne...
Apple skal have ros for at videreudvikle Apple TV.

Det er nemt at sætte op, og der er ubegrænsede muligheder for at få nyt indhold, efterhånden som indholdsleveradørerne bygger nye apps.

Det er genialt og et klart fremskridt med den særlige appbutik, vi allerede kender fra iPhone og Macs. Og skønt, at man via Bluetooth kan tilføje en trådløs hovedtelefon eller en spilcontroller udover den medfølgende fjernbetjening.

Jeg har også forståelse for Apples fravalg af 4K - der er p.t. for lidt indhold, og selv med dine egne 4K-optagelser lever du (indtil videre) fint uden.

Nu kommer alle programmerne: HBO Nordic og DR med i nyt Apple TV

Det nye Apple TV er teknologisk stærkere end forgængerne med mere hukommelse og flere processormuskler. Det kan også udvikles hele tiden med opdateringer, hvilket vi ser frem til sker snart. Der er brug for adskillige.

Annonce:

Den genopladelige fjernbetjening er - når alle børnesygdommene er rettet - også et fremskridt. Især fordi den understøtter spil, som flere helt sikkert vil få glæde af, hvis de ikke allerede er fans af spillekonsoller og kun vil bruge dem.

Samtidig er det fremragende for kunderne - og mindre for tv-producenterne - at du med et moderne tv kan overlade al betjening til at ske via din Apple TV-fjernbetjening.  Og opsætningen sker automatisk - det er sgu smart!

Test: Chromecast Audio gør dit anlæg og gamle højttalere trådløse

Når det virker, bliver dit fjernsyn reelt til en monitor for alt det, som Apple TV kan levere af indhold - og intet andet.

Men kære Apple: hvis I vil have den samme loyalitet, som den forrige mere simple og brugbare Apple TV-boks havde, skal der ske noget udvikling.

Opskriften findes ved at læse denne artikel fra begyndelsen og gerne flere gange...

Skal du købe?
Min anbefaling til nuværende ejere af Apple TV er, at de venter nogle måneder og ser, hvordan Apple forbedrer den 4. generation. Det kan jo tænkes, at prisen også falder i takt med, at produktet forbedres.

Annonce:

Hvis du skal købe Apple TV for første gang, er valget lidt sværere.

Test: Chromecast gør dit tv smart for småpenge

På den ene side er det dumt at købe en tidligere generation, der ikke kan understøttes og opdateres så godt som den nye.

Men på den anden side kan du få næsten tre af de gamle Apple TV-modeller, der stadig sælges, og som du vil blive meget lykkelig for at bruge. Og modsat det nyeste Apple TV, så er det gamle fortsat en dejlig venindegave.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Det er Mette Frederiksens egen skyld, at hun tvinges til at udskrive valg i utide
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: