Billig mobil har den bedste skærm – Ekstra Bladet
Teknologi
Annonce:

 

De nyeste Nokia-telefoner har overordnet været blandt de bedste, hvis du leder efter en model til relativt få penge. For eksempel gav vi Nokia 7 Plus en solid topkarakter på 10 ud af 10 i foråret sidste år.

Det seneste nyhed hedder Nokia 7.2, og også her får du ekstrem høj værdi for pengene. Den pæne og attraktive mobiltelefon koster et godt stykke under 3000 kroner, men føles meget dyrere.

Overkommelige telefoner, der føles langt dyrere end de er, er ikke en nyhed. De seneste år har der været mange af dem, men kun Nokia og Motorola har haft en konstant høj kvalitet, mens andre mærker som Xiaomi har været mere svingende på det marked.

Ros til ny billig iPad ... men det her er dybt åndssvagt  

Der er fire enheder i kamera modulet. Under det kan du se læseren til  fingeraftryk. Foto: Tek.no
Der er fire enheder i kamera modulet. Under det kan du se læseren til fingeraftryk. Foto: Tek.no
 

 

I udseende ligner Nokia 7.2 meget de tidligere prismæssigt overkommelige Nokia-modeller. På bagsiden er forskellen først og fremmest et lidt smallere kamerafelt øverst på skærmen end tidligere. Her finder du et stort kamerafelt med fire runde felter: tre kameraer og en LED-blitz.

De farver, denne telefon kommer i, er lidt usædvanlige for Nokia-mobiltelefoner. Du får den i en grøn variant, hvor farven gradueres ind mod midten fra kanterne. Det er også en anden variant, der går fra sort til mørkegrå.

Telefonen føles godt bygget og ser meget god ud. Dette er en af ​​de lækreste mobiltelefoner, du kan købe i prisklassen. Men den er også perfekt udstyret indeni.

En Snapdragon 660-chip kører perfekt ren Android og har således nok kræfter til, at brugeroplevelsen aldrig bliver dårlig. Eller i det mindste bliver den ikke langsom. Fordi der er et par ‘rodede’ ting her.

Ren Android er nemlig ikke en garanti for, at softwaren fungerer godt. Android viser sine funktioner med små talebobler, der forklarer, hvad du kan gøre og ved at at have hoppende menupunkter, der påkalder sig din opmærksomhed.

Denne anmeldelse er lavet i samarbejde med Tek.no

Lyden fra den eneste højttaler i bunden er spinkel. Men modellen har et minijack-hovedtelefonstik, hvilket efterhånden er en sjældenhed. Foto: Tek.no
Lyden fra den eneste højttaler i bunden er spinkel. Men modellen har et minijack-hovedtelefonstik, hvilket efterhånden er en sjældenhed. Foto: Tek.no
 

 

I bunden af ​​Nokia 7.2-skærmen hopper den nederste linje konstant lidt op og ned. Den prøver at vise, at du kan åbne appskuffen ved at trække menuen opad på skærmen. De fleste mennesker forstår sandsynligvis temmelig hurtigt, hvordan det fungerer, men telefonen fortsætter med sine påmindelser.

Normalt er det nok at få instruktionerne en gang, men vi har set buggen i andre telefoner end Nokia 7.2, så vi antager, at den forsvinder i en fremtidig opdatering.

Læseren til fingeraftryk er let sænket ned på bagsiden af telefonen. Den er let at finde, hvor den er, når du faktisk har brug for det, men den reagerer på alt, når du holder telefonen.

En anden lille irritation er, at kamerafunktionen er langsom. Telefonen tager overraskende gode billeder under de fleste forhold, men fra tryk på en knap til det faktiske fotografi kan det tage en lille evighed.

Nokia kalder sin HDR-teknologi for Pure Display. Den fungerer godt, men er ikke den bedste på markedet. Til gengæld er firmaet helt ene om at tilbyde HDR på så billig en mobiltelefon. Foto: Tek.no
Nokia kalder sin HDR-teknologi for Pure Display. Den fungerer godt, men er ikke den bedste på markedet. Til gengæld er firmaet helt ene om at tilbyde HDR på så billig en mobiltelefon. Foto: Tek.no
 

 

Nokia 7.2 er sandsynligvis den mest overkommelige telefon, du kan købe, som har en HDR-skærm. Den har også evnen til at 'skabe HDR' fra almindeligt videomateriale. I praksis betyder det, at man snyder lidt for at strække dynamikken i det originale billede. Lyset bliver ekstra lyst, og mørket kan være lidt lysere og mere detaljeret, hvor der er detaljer i det originale billede.

Samsung-mobiler har gjort dette siden Galaxy S8, men der er stadig mange topmodeller, der ikke kan udføre 'HDR-opskalering'.

Det er dog irriterende, at HDR på Netflix aldrig vises med andet end HD-logoet på telefonen, uanset hvor meget indholdet måske har HDR-understøttelse på andre enheder som iPhone eller Galaxy S10.

Men på samme tid kan Nokia noget andet. For da mobilbrugere typisk ser flere korte klip end lange film på deres skærme, er YouTube den vigtigste tjeneste, og her fungerer HDR altså helt fint.

Klog tandbørste gør arbejdet for dig  

Med hensyn til kvalitet er dette et stykke fra den allerbedste HDR, jeg har set. Det bliver ikke rigtig lyst, og jeg vil beskrive kvaliteten som en smule ‘grødet’ sammenlignet med de bedste HDR-skærme.

Det er ikke sådan, at billedet er sløret. Det er mere en følelse af, at de meget lyse dele af billedet flyder lidt ud, mens de mørkeste dele af billederne ikke er så detaljerede, som på de bedste mobilskærme.

Men jeg stiller også nogle urimelige krav. De mobiltelefoner, jeg sammenligner med, koster nemlig normalt to til fire gange mere end Nokia 7.2.

Huaweis nye ur: Slet ikke smart nok  

Trods enkelt bugs er softwaren en drøm af 'rene' Android-oplevelser. Foto: Tek.no
Trods enkelt bugs er softwaren en drøm af 'rene' Android-oplevelser. Foto: Tek.no
 

 

Som altid for Nokia-telefoner i denne prisklasse, der ikke er den allerbilligste, er menufunktionen upåklagelig. Her går alle almindelige opgaver legende let. Menuerne glider velsmurt, ligesom åbning og brug af ​​almindelige apps som Spotify og YouTube sker hurtigt. Googles eget tastatur på skærmen er fremragende til at skrive beskeder på.

Et af tricksene på telefoner i denne prisklasse er at lade som om, at modellen er hurtigere, end den virkelig er. Og det trick gør Nokia 7.2 med glans. Men det betyder også, at den statiske ydelsestest ikke er helt i tråd med brugeroplevelsen. At starte Spotify hurtigt betyder ikke, at dette er en telefon, du køber, hvis du vil have en mobil til at spille tunge spil på.

Switch Lite: Helt fantastisk håndholdt  

Batteriet er ikke blandt det største, du kan få, men heller ikke det mindste. Telefonen holder til mindst en hel dags brug, hvis du ikke har displayet slået konstant til. Selv om der er en almindelig 'langsom' oplader inkluderet, understøttes hurtigopladning hvis du har hurtigere opladere liggende.

Lydkvaliteten under samtaler er også helt OK, og lydstyrken vil være høj nok for de fleste almindelige brugere, selv om det ikke er den højeste på markedet.

 

Kameraet har nattilstand inkluderet, og der er tre linser bagpå. Kun to af linserne tager billeder, mens den tredje er der for at måle dybdeskarphed. Du har et almindeligt kamera og en ultra vidvinkel, du kan bruge.

Imidlertid er billedernes kvalitet langt mere middelmådige, end Nokia 7.2's ‘tre øjne’ giver indtryk af. Kameraet tager som nævnt for lang tid, fra du trykker på udløseren til billedet tages. Meget ofte er resultatet enten slørede eller over- eller undereksponerede billeder.

Hvad der er værre er, at det ofte ser perfekt ud på mobilskærmen, men efter at have delt billedet finder du ud af, at det ikke ser lige så godt ud på andre skærme. Selfie-kameraet er heller ikke noget at prale af.

Apples nye ur imponerer: Bedste nogensinde  

Vi taler om en telefon til nogle tusinde kroner. Og i nogle tilfælde kan nattilstanden da også give dig bedre billeder i mørke, end vi forventede fra topmodeller for bare et par år siden.

Men alt for ofte bliver billedkvaliteten lidt skuffende, og det er vanskeligt at tage billeder af motiver i bevægelse med en forsinkelse på et til fem sekunder.

En ganske pæn karakter til Nokia-nyheden. Foto: Tek.no
En ganske pæn karakter til Nokia-nyheden. Foto: Tek.no
 

 

Det er godt

Markedets billigste med HDR-skærm

Kamera-app med nattilstand

Hurtig og god at bruge

Ren Android

Fantastisk design

Understøtter hurtig opladning

Sikret mod stænk

Meddelelseslys i låseknappen

 

Alt i alt er Nokia 7.2 imidlertid et fint kompromis mellem ydelse og pris. Den har sin største svaghed på kamerafronten, hvor der er relativt lidt at glæde sig over. Der mangler detaljer i softwaren, selv om modellen officielt har ren Android.

Det faktum, at modeller i denne prisklasse i dag flytter sig ganske langsomt, skuffer også en smule. Tidligere tog producenterne nemlig nogle solide skridt fremad. Men Nokia 7.2 tilføjer ikke noget specielt, som gør, at du skal vælge denne model frem for de seneste modeller.

Men du fik ikke en HDR-skærm for denne pris for to år siden. Og hvis du valgte en Nokia, fik du heller ikke en stænksikker telefon som denne.

Både for to år siden og i dag skal du også lede lidt for at få en lige så god brugeroplevelse i menuerne, som du finder her til denne pris.

Det trækker ned

Nogle bugs i softwaren

Ikke den bedste HDR-skærm

Langsomt og middelmådigt kamera

Hurtigoplader er ikke inkluderet

Vidvinkel kamera og selfie kamera kunne have været bedre

 

Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce: